Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kubánsky Ali bol radšej červený ako bohatý

Keď poriadne zavalil chýrnou pravačkou, súperi lietali medzi povrazmi ako muchy. V amatérskom ringu nemal súpera. Teófilo Stevenson, jeden z nalepších boxerov všetkých čias, zomrel v pondelok na infarkt. Kubánsky hrdina mal šesťdesiat rokov.

13.06.2012 06:00
Teófilo Stevenson, Muhammad Ali Foto:
Radšej červený, ako bohatý. Taký bol Teófilo Stevenson.
debata (98)

Stevenson vyhral v ťažkej hmotnostnej kategórii tri olympiády (všetky na M – Mníchov 1972, Montreal 1976, Moskva 1980), získal tri tituly majstra sveta, kariéru ukončil s bilanciou 302 víťazstiev a 22 prehier.

Pästiarski experti dodnes špekulujú, ako by dopadol jeho duel s Muhammadom Alim. Vládcu amatérskeho boxu však nikto nikdy nepresvedčil, aby sa presunul do profiringu, nabalil sa a preslávil. Aj keď mu popod nos ťahali medové motúziky, sľubovali milióny. Dieťa revolúcie však neustúpilo ani piaď zo svojho nezlomného komunistického presvedčenia. „Čo je milión dolárov v porovnaní s láskou deviatich miliónov Kubáncov?“ ukladal na misky váh svoje vlastenecké argumenty El Monarca (Kráľ) alebo El Gigante, ako Stevensona najčastejšie titulovali kubánski novinári.

„Nevymenil by som svoj kúsok Kuby za všetky peniaze sveta, čo mi ponúkajú. Neverím v profesionalizmus, verím v revolúciu.“ Stevenson tvrdošijne odmietal lákavé ponuky. Jeho skalopevne presvedčenie ocenil aj sám Fidel. Vďačný diktátor mu v Havane daroval dvojposchodový dom, dve autá a ešte päťizbovú vilu na severnom pobreží ostrova v Delicias, kde Teofilo strávil mladé letá. „Radšej bol červený ako bohatý,“ poznamenal v roku 1974 vtipne na jeho adresu americký športový časopis Sports Illustrated.

Momentka z pohrebu Teófila Stevensona. Foto: SITA
Teófilo Stevenson Momentka z pohrebu Teófila Stevensona.

V rozhovore pre Washington Post z roku 1989 Teófilo širšie komentoval svoj nemenný postoj: „V profesionálnom ringu sú majstri sveta, ktorí nazhromaždili milióny, ale nevedia sa ani podpísať. Nie sú nijako užitoční pre svoju spoločnosť. Na konci svojej kariéry sa ocitnú v situácii, v akej boli na začiatku: nemajú ani cent. Ja mám všetko, čo potrebujem a vnútorne sa cítim šťastný.“

V mladosti boxoval za cukrovar v Guiteraze, kde sa mu venoval bývalý profesionálny majster sveta John Herrera. Základy skvelého kubánskeho boxu po revolúcii budovala najmä sovietska posila Andrej Červonenko a jemu padol do oka aj Teofilo. „Zaujali ma jeho prirodzené predpoklady – výška a pohyblivosť,“ vysvetľoval.

Taký bol Teófilo Stevenson

Poliak Ludwik Denderys, prvý Stevensonov súper na mníchovskej olympiáde, išiel po knokaute predčasne do kolien. Keď sa z mrákot prebral, poznamenal: „Ten Kubánec nemá ruky, ale kladivá. V prvom okamihu som si myslel, že ma kopol kôň.“ Len dvaja súperi (v moskovskom semifinále Maďar István Lévai a po ňom vo finále Rus Piotr Zajev) s ním na troch olympijských turnajoch vydržali boxovať všetky tri kolá.

Jeho dvanásť olympijských súbojov malo pôvodne trvať 108 minút (každý deväť minút – tri kolá po troch minútach), ale on ich skrátil na 59:59 min. Mníchov vybavil najrýchlejšie – za 14:51 min. Ani Montreal netrval príliš dlho – 15:57. Až Moskva to natiahla na dvojnásobok – 29:11 min.

Dve boxerské legendy. Na fotke z roku 1998... Foto: TASR
Teófilo Stevenson, Muhammad Ali Dve boxerské legendy. Na fotke z roku 1998 vedľa seba stoja Muhammad Ali (vľavo) a Teófilo Stevenson.

V Los Angeles, kde Kuba držala sovietsku líniu bojkotu, mal Kubánec reálnu nádej na štvrté zlato, vo februári olympijského roku 1984 totiž zdolal neskoršieho olympijského víťaza Američana Tyrella Biggsa. Zdalo sa, že jeho hviezda zapadá, najmä keď ho na svetovom šampionáte 1983 vyradil hneď v prvom kole Talian Franco Damiani. Napokon sa ešte ako 34-ročný stal v americkom Rene majstrom sveta v novej kategórii – superťažkej.

S Alim sa predsa len neskôr stretol, ale bez rukavíc. „Najväčší“ ho dvakrát navštívil na Kube, Stevenson zasa prišiel do USA.

Ako by vyznel ich priamy súboj v ringu? To sa už nikto nedozvie. Stáli v tom čase na dvoch nezlučiteľných brehoch: jeden na amatérskom, druhý na profesionálnom.

Škoda, mohol to byť box ako lusk…

Legendu zvečnil slovenský fotograf. Možno bol posledný

Slovenský fotograf Andrej Palacko sa pred týždňom vrátil zo svojej šiestej návštevy Kuby. Opäť fotil aj tunajšie osobnosti. Tretieho júna navštívil legendárneho boxeristu Teófila Stevensona. O pár dní neskôr 60-ročný trojnásobný olympijský víťaz zomrel.

„Vyzeral veľmi dobre. Nič nenasvedčovalo tomu, že sa čoskoro poberie na druhý svet. Stretnutie mi sprostredkovala kolegyňa z kubánskeho rozhlasu. Mal som šťastie, akurát v ten deň oslavovala Stevensonova manželka Fraymari narodeniny, v dome bola veľká rodinná párty,“ vysvetlil Palacko.

Teófilo Stevenson pár dní pred smrťou s... Foto: ANDREJ PALACKO
Teófilo Stevenson Teófilo Stevenson pár dní pred smrťou s manželkou Fraymari.

Stevenson sa stal športovým hrdinom revolučnej Kuby, jedným z jej symbolov. Nielen preto, že vyhrával, ale preto, že zostal a veril. Palacko sa u neho zastavil aj pred šiestimi rokmi. „Povodil ma po dome, poukazoval vystavené fotografie – s Fidelom Castrom, Muhammadom Alim. Bol hrdý na to, čo dokázal,“ dodal slovenský fotograf.

Teofilo Stevenson.
Momentka z pohrebu Teófila Stevensona.
+2Dve boxerské legendy. Na fotke z roku 1998...
98 debata chyba