Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mostík pre talenty. Aby sa odrazili k hviezdam

Od talentu k hviezde. Takúto ambíciu si vytyčuje projekt hľadania a podpory slovenských športových talentov, ktoré majú predpoklady stať sa výraznými osobnosťami. Tomu zodpovedá aj názov Stars for Stars - hviezdy pre hviezdy. Súčasné pre budúce.

13.06.2012 00:23
Dominika Cibulková Foto:
Tenistka Dominika Cibulková je ambasádorkou projektu na podporu športových talentov.
debata (1)

„Dlhší čas som sa zaoberal myšlienkou, ako nájsť a pomôcť talentovaným jednotlivcom z rôznych športov vyniknúť. Najšikovnejších podporiť finančne, manažérsky i marketingovo. Rozhodli sme sa ročne zabezpečiť profesionálny rast dvadsiatim športovým nádejám vo veku od dvanásť do šestnásť rokov,“ priblížil včera Roman Šmotlák aktivitu agentúry B&D, ktorej je riaditeľom.

Jeho zámer prišli podporiť ambasádori projektu: tenistka Dominika Cibulková, bývalý hokejový reprezentant Zdeno Cíger a futbalista Miroslav Karhan.

„Veľmi rada pomôžem. Z vlastnej skúsenosti viem, že keby ma v začiatkoch finančne nepodporili moji rodičia, tak by ste o mne možno vôbec nepočuli. Talentov máme dosť, no viaceré nemali možno také šťastie ako ja, lebo vyrastali v podmienkach, ktoré im neumožnili rozvíjať talent. Preto takúto iniciatívu vítam,“ zdôraznila slovenská ženská tenisová jednotka.

Aj Zdeno Cíger s Miroslavom Karhanom naznačili, že situácia, keď oni začínali s aktívnym športom, sa v porovnaní so súčasnou výrazne zmenila.

„V Martine nás stiahli jednoducho z ulice, v klube sme dostali všetko, čo sme potrebovali, aby sme mohli hrať hokej. Podmienky sú veľmi dôležité,“ uviedol Cíger. Už takmer rok vedie hokejovú školu pre deti zo sociálne slabších rodín. ,,Presviedčam sa, že talenty máme, dôležité je podchytiť ich," prízvukuje. „Keď sme šli ako žiaci hrať k súperom, cestovali sme klubovým autobusom. Obaja synovia hrajú futbal, na zápasy ich neraz vozím vlastným autom. Nie každý si to dnes môže dovoliť,“ upozorňuje Karhan.

„Situácia v slovenskom športe nepraje talentom. Preto aj s pomocou známych tvárí chceme ponúknuť najlepším jednotlivcom starostlivosť a profesionálne usmernenie v ich športovom raste. Cieľom je podpora športových hviezd zajtrajška, ktoré budú s veľkou pravdepodobnosťou reprezentovať Slovensko v neďalekej budúcnosti,“ ponúka víziu Šmotlák.

Pripúšťa, že bude musieť spolupracovať i s jednotlivými športovými zväzmi. „Máme už vytipovaných pár talentov. Napríklad šestnásťročného badmintonistu. Ročne ho vieme podporiť v sume od šesťtisíc do pätnásťtisíc eur – podľa toho, aké turnaje si vyberie. Uhradíme výdavky na prípravu, na trénera, regeneráciu. Na presne určené položky tak, aby mal všetko, čo potrebuje. Do troch mesiacov predstavíme verejnosti prvé talenty, ktoré podporíme. Verím, že trpezlivosť nám prinesie výsledky, aké si želáme,“ uzatvára Šmotlák.

Charita? Nezištnosť? Biznis?

Možno z každého niečo. Talent sa môže stať hviezdou, ale aj nemusí. Čím je viac možností, aby sa tak stalo, tým lepšie.

1 debata chyba