Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Hra sa skončila, odkázal Lorenzo súperom po zisku titulu

Je kamarátom famózneho španielskeho tenistu Rafaela Nadala, obdivuje futbalistov FC Barcelona a aj napriek mladému veku i maliara Picassa. Na stupni víťazov pravidelne oslavuje svoje triumfy s lízatkom v ústach, víťaziť dokáže aj s narazenou nohou a v nedeľu sa po prvý raz stal majstrom sveta v kráľovskej kubatúre MotoGP. Jorge Lorenzo.

12.10.2010 12:45
Jorge Lorenzo Foto: ,
Jorge Lorenzo.
debata

Dvadsaťtriročný rodák z Palma de Malorka (nar. 4. mája 1987) vstúpil do svetového šampionátu cestných motocyklov v deň svojich pätnástich narodenín. Vo veku, keď jeho rovesníci na Slovensku dostávajú občianske preukazy a získavajú právo riadiť mopedy, on už uháňal po trati rýchlosťou 230 km/h. „Bol to deň, ktorý zmenil celý môj život. Dostal som sa do sveta, o ktorom som vždy sníval. A do sveta, ktorý si ma snáď raz bude pamätať,“ zaspomínal si Lorenzo na serveri motogp.com.

Počas Veľkej ceny Španielska v roku 2002 nemohol pre svoj nízky vek odjazdiť piatkovú kvalifikáciu, pätnástiny oslávil až v sobotu a hoci v pretekoch skončil až 22., následne jeho kariéra dostala rýchly spád. Takmer každé štvrté podujatie v šampionáte premenil vo víťazstvo, v roku 2006 a 2007 sa stal majstrom sveta v kubatúre do 250 ccm a v necelých 21 rokoch už súťažil v kráľovskej kubatúre MotoGP. „Tá kariéra sa môže zdať rýchla, ale musel som zvládnuť kus cesty. Pomohlo mi, že som začínal ako malý.“

Už ako trojročnému mu otec zostrojil motorku, o dva roky neskôr na rodných Baleárskych ostrovoch vyhrával preteky v motokrose. Keď o jeho talente nebolo pochýb, v prvý deň, ako mohol, vyrazil do sveta.

Aktuálnu sezónu má skutočne famóznu a titul mu prináleží právom. A to aj napriek tomu, že mu výrazne pomohli súperi. Tímový kolega z yamahy Valentino Rossi, ktorého veľmi nemusí a od ktorého po príchode do stajne v roku 2008 očakával viac ľudskosti, vynechal pre zranenie štyri podujatia, Dani Pedrosa z Hondy zasa posledné dva.

Po treťom mieste v nedeľňajšej Veľkej cene Malajzie, ktoré mu definitívne zabezpečilo titul, sa v jeho rukách objavil text s nápisom Game over – Hra sa skončila. „Motocyklové súťaženie je moja vášeň a práca, ale je to tiež hra. Dnes to pre túto sezónu skončilo, lebo majstrom sveta som ja,“ vysvetlil.

debata chyba