Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kopold a Poľka sú len v základnom tábore

Slovensko-poľská horolezecká dvojica Jozef Kopold - Kinga Baranowská je už od pondelka v základnom tábore pod siedmou najvyššou horou sveta, 8167 m vysoký vrchol Dhaulágirí v nadmorskej výške 4750 m. Vyššie ich nechce pustiť nepriaznivé počasie.

29.09.2007 15:23
debata

„Stále to nie je dobré, preto len čakáme. Veď niekedy sa to musí skončiť a potom utekáme hore,“ optimisticky konštatuje na internetovej stránke expedície Jozef Kopold.

Cieľom slovensko-poľskej dvojice je vyliezť na Dhaulágirí ľahkým alpským štýlom, teda bez stavania postupných výškových táborov. „Vo štvrtok zišli z C1 do základného tábora aj Francúzi, ktorí neohrozene nastúpili na výstup bez toho, aby si pozreli predpoveď poveternostnej situácie. A vypomstilo sa im to. Potom sme sa postretali všetci Európania, čo sme tu. Mali sme debatný večierok,“ uzavrel 27-ročný Bratislavčan.

Je to už jeho tretia tohtoročná cesta do najvyššieho horstva planéty. Na jar 31. marca vyšiel na Čo Oju (8201 m), 24. apríla vystúpil na 8046 m vysokú Šiša Pangmu a potom 15. júla na Nanga Parbat (8126 m n. m.). Potom sa ešte 11. augusta pokúšal o K2 (8611 m n. m.), ale nepriaznivé počasie ho prinútilo vzdať v nadmorskej výške okolo 8000 m vrcholový útok.

„Priznám sa, ešte vlani som o osemtisícovkách veľmi nerozmýšľal, mal som iné ciele. Na jar som si to vyskúšal a chytilo ma to. Trochu ma láka aj to, že ešte žiadny slovenský horolezec nevystúpil v jednom roku na štyri osemtisícovky a ani vo svete ich nie je veľa, ktorí takýto extrémny výkon zvládli,“ povedal ešte pred svojím odchodom do Ázie pridal víťaz ankety Slovenský horolezec roka 2006.

debata chyba