Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi na olympiáde? Facka do tváre. Vaša kritika je poľutovaniahodná, bráni sa šéf MOV Bach

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vo štvrtok označil kritiku pokusov o návrat ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné podujatia za "poľutovaniahodnú".

30.03.2023 17:25
Thomas Bach. Foto: ,
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
debata (2)

MOV v utorok odporučil návrat Rusov a Bielorusov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu či bezpečnostné zložky.

Súťažiť by však nemohli tí, ktorí otvorenie podporovali vojnu na Ukrajine. Bach uviedol, že športovci z týchto krajín by sa mohli vrátiť do súťaží ešte pred OH 2024, no pre parížsku olympiádu toto odporúčanie zatiaľ neplatí.

Po utorkovom oznámení sa na MOV zniesla vlna veľkej kritiky z radov medzinárodných športových federácií, športovcov i niektorých vlád.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila rozhodnutie MOV za „facku do tváre“ všetkých ukrajinských športovcov, ku kritike sa pridali aj námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk a predstavitelia ďalších krajín.

"Zaznamenali sme negatívne reakcie najmä od niektorých európskych vlád. Je poľutovaniahodné, že niektoré vlády nerešpektujú majoritu v rámci olympijského hnutia a zainteresovaných strán a ani autonómiu športu, ktorú chvália a požadujú od iných krajín.

Rusko, šport Čítajte viac Rusi potvrdzujú, že ich boľavé miesto je hokej. Naozaj chcú americkí giganti snímať za miliardy neznáme tváre, pýtajú sa

Nezaznamenali sme od nich jediný komentár o ich postoji k účasti športovcov, ktorých krajiny sú zapojené do ďalších 70 ozbrojených konfliktov na svete. Vlády nemôžu rozhodovať o tom, ktorí športovci sa zúčastnia ktorej súťaže," citovala ho agentúra AP.

Rozhodnutie o tom, ktorí ruskí a bieloruskí športovci sa budú môcť zúčastniť medzinárodných súťaží vrátane olympijskej kvalifikácie do Paríža, je v kompetencii jednotlivých športových federácií. Svetová atletika už minulý týždeň oznámila, že predĺži zákaz, informovala AP.

Bach po trojdňovom zasadnutí exekutívy MOV v Lausanne ďalej informoval, že o účasti či neúčasti Rusov a Bielorusov na OH 2024 sa pravdepodobne rozhodne až po tom, ako MOV v júli formálne pozve športovcov z celého sveta do Paríža.

Podľa šéfa výboru padne verdikt až po lete, keďže ide o „veľmi komplexnú“ otázku. MOV pozve podľa svojej charty športovcov na OH presne rok pred začiatkom hier. Otvárací ceremoniál je na programe 26. júla 2024.

David Svoboda Čítajte viac Pekný, ale hlúpy. Česi sa pustili do svojho olympijského šampióna, zastal sa Rusov
2 debata chyba