Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi potvrdzujú, že ich boľavé miesto je hokej. Naozaj chcú americkí giganti snímať za miliardy neznáme tváre, pýtajú sa

V deň, keď sa nad územím Ukrajiny vznášali cudzie drony a dopadali na ňu bomby. Keď bola zasiahnutá nemocnica a šéf ruskej bezpečnostnej rady hrozil ostatnému svetu, že ho dokáže zničiť.

29.03.2023 15:00
Rusko, šport Foto:
Vstupná brána do budovy Ruského olympijského výboru v Moskve.
debata (17)

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v tom istom čase vyzval športové federácie, aby umožnili návrat ruských a bieloruských športovcov na scénu. Bez hymny, symbolov a pod neutrálnou vlajkou.

Slová šéfa MOV Sebastiana Bacha pobúrili. Na jednej strane Západ, ktorý drží s Ukrajinou a na druhej Rusko cítiace krivdu. Ako budú vyzerať olympijské hry v Paríži 2024 a v Cortine 2026, zatiaľ nevedno.

Na definitívny verdikt však už veľa času nie je. Do budúcoročného sviatku zostáva 484 dní.

Odkaz pre Putina

Ako si to teda strešný olympijský orgán predstavuje?

Návrat by sa mal týkať len jednotlivcov, nie tímov. Vylúčení by mali zostať športovci, ktorí sú príslušníkmi armády alebo domácich bezpečnostných zložiek. Do súťaží by medzinárodné federácie nemali pripustiť ani aktívnych podporovateľov vojny na Ukrajine.

765145497 Čítajte viac Potvrdené: MOV odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov

MOV odporučil, aby sa v prípade športovcov z Ruska a Bieloruska na medzinárodných súťažiach striktne dodržiavala absencia národných symbolov, hymny a národných farieb. To by malo platiť nielen pre samotných aktérov a ich tímy, ale aj celé športoviská. Ruské a bieloruské vlajky by sa tak nemali objaviť ani v hľadisku.

Na základe analýzy, ako športové federácie dodržiavajú tieto odporúčania, MOV rozhodne o účasti neutrálnych športovcov na najbližších dvoch olympiádach. Konkrétny termín rozhodnutia Bach zatiaľ nespresnil.

Dalo sa očakávať, že takéto konanie vyvolá vášne. Presne tak sa aj stalo. Paradoxne, nespokojnosť vládla na všetkých stranách. Ukrajinci nemohli uveriť, Vladimir Kličko, legendárny boxer a olympijský víťaz, vraví, že dovoliť Rusom súťažiť pod neutrálnou vlajkou je „nezmysel“ a Bacha otvorene obvinil z toho, že „slúži záujmom Ruska“.

šport, Rusko Čítajte viac Poradkyňa MOV pobúrila výrokom, že ruskí vojaci by mohli súťažiť na OH. Zakázali Phelpsovi plávať, pýta sa

„Šport, biznis a politika toho majú veľa spoločného. A predovšetkým olympijské hry boli vždy súčasne aj politickou akciou. Tu nie je čo riešiť. Bach sa vyfarbil. Obhajujú záujmy agresora, namiesto toho, aby hájil olympijské hodnoty,“ hneval sa.

„Všetko je prepojené. Kto teraz spolupracuje s Ruskom, prispieva k tomu, že už rok naše mestá ostreľujú raketami a zabíjajú naše deti a vojaci znásilňujú naše ženy,“ dodal pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Odporúčanie MOV postupne kritizovali aj európske politické špičky. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová a námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk si nebrali servítky pred ústa, hoci Bach všetkých na tlačovej konferencii varoval, aby neťahali politiku do športu.

Thomas Bach. Čítajte aj Lavína kritiky na MOV: Deň hanby, facka do tváre Ukrajincov. Nespokojní sú aj Rusi

Faeserová hovorí o údere do tváre všetkým ukrajinským športovcom. „Priala by som si, aby ruskí a bieloruskí atléti zostali naďalej vylúčení. Neexistuje žiadny dôvod na návrat Ruska do svetového športu,“ uviedla. Wawrzyk utorok označil za „hanebný deň pre MOV“.

Tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin týmto krokom okrem iného dostáva informáciu o oslabovaní pozície Západu a môže tiež veriť v skoré uvoľňovanie sankcií.

Wawrzyk však zašiel ešte ďalej. Poliaci by sa podľa neho nemali zúčastniť na súťažiach, kde budú Rusi. Zdôraznil však, že takéto rozhodnutie by nemala urobiť jedna krajina samostatne.

Keď sme už pri Poľsku, podľa rýchleho prieskumu až 63,5 percenta opýtaných s rozhodnutím MOV rozhodne nesúhlasí, skôr nesúhlasí 9,1 percenta a skôr súhlasí 8,5 percenta. Ďalších 6,7 percenta opýtaných výrazne podporuje ruskú a bieloruskú účasť na olympiáde, zatiaľ čo 12,2 percenta nemá na vec žiadny názor.

01. Dominik Hašek Čítajte viac Je mi z toho na vracanie. Hašek sa obul do IIHF za odôvodnenie zákazu pre Rusov

Má ho však renomovaný český novinár Tomáš Macek…

„Na fronte aj pri bombardovaní zahynulo už viac ako 250 ukrajinských športovcov. Čo by tým odporučil pán Bach? A čo tým ďalším, ktorí bojujú, namiesto toho, aby športovali a boli s rodinami? Povedal by im, nech si trasú s Rusmi v Paríži rukou?“ napísal na Twitteri redaktor, ktorý dlhodobo navštevuje olympijské podujatia.

V skratke: Ukrajina a stredoeurópske štáty sú proti stanovisku MOV, rovnako aj západná Európa a Severná Amerika, no ázijské, africké a juhoamerické krajiny vylúčenie Ruska nepodporujú a zároveň tvrdia, že šport by mal byť oddelený od politiky.

Achilovka hokej

Nespokojní však nie je len Západ , ale aj samotné Rusko. To totiž požaduje návrat do súťažného diania bez akýchkoľvek podmienok. Kremeľ v stredu uviedol, že usmernenia od MOV obsahujú „prvky diskriminácie“.

„Budeme pokračovať v obrane záujmov našich športovcov všetkými možnými spôsobmi.“ povedal novinárom počas konferenčného hovoru hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruský minister športu Oleg Matycin tiež toto rozhodnutie odsúdil. Tvrdí, že je protizákonné a MOV obvinil z toho, že síce Rusom pootvára dvere späť, ale zároveň im kladie nové prekážky.

„Predovšetkým Rozhodnutie o tímových športoch je otvorene diskriminačné,“ uviedol aj s výzvou, aby MOV „neničil už aj tak krehký medzinárodný šport“.

Slovenská hokejová reprezentácia Čítajte viac Pýtali sme sa hokejových osobností na neúčasť hráčov z KHL na MS. Pre Libu to už nie je šampionát, Vůjtek sa pýta na Ovečkina

Denník Sovietsky Sport dokonca píše o kolapse športového systému a o hrách rôznych politických blokov.

Ukázalo sa tiež, že ruskou Achillovou pätou je hokej. Denník sa totiž vo svojom hodnotení venuje práve tomuto zimnému športu. Tvrdí, že „ruská hokejová reprezentácia bola na neurčito zresetovaná.“

"Vyvlastňovatelia olympijskej myšlienky sa postavili na stranu väčšiny. Lebo na rozdiel od NHL, ktorá bez Ruska odmietla zorganizovať finančne neúspešný Svetový pohár, si MOV nemôže dovoliť zrušiť hokej v programe hier. Masky boli zahodené.

Je zrejmé, že Bach sa zmieta medzi dvomi kameňmi a svojho potomka sa snaží zachrániť kvôli americkým televíznym gigantom. Tí predsa nedávajú MOV miliardy dolárov, aby potom snímali neznáme tváre," píše sa v komentári.

Jelena Välbeová Čítajte aj Návrat so všetkým, zrada sa netoleruje. Slávna ruská lyžiarka vraví, že Ukrajinu nikto nenapadol a všetci musia stáť za Putinom

Sovetskij Sport dokonca naznačuje, že Bach v roku 2025 opustí post šéfa MOV a bude to vraj pre neho najlepšie, lebo „je pred nevyhnutým krachom súčasného olympizmu. Napokon, presne minulý týždeň sám predtým varoval,“ píše denník.

„Popravde – kto pri zdravom rozume by mal záujem o olympijskú kabínu v úplne nehokejovom Taliansku bez NHL a KHL?! Ak sa Bettman bez Rusov rozhodol presunúť Svetový pohár v hokeji, pokazí si potom kalendár NHL, príde o milióny a pošle svojich otrokov na nejakú ľavicovú žúrku?“

Podľa Sovietskeho Sportu Bach v utorok uzatvoril tému skutočných olympijských hier. Minimálne čo sa hokeja týka. „No titulní sponzori MOV sú najmä z USA a kto v Amerike túži po talianskej olympijskej zábave bez ruských tímov?“ končí autor.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...

Rusi skôr takúto olympiádu odmietnu

Na sociálnej sieti Telegram komentoval vzniknutú situáciu aj politológ Alexej Makarkin. Tvrdí, že odporúčanie MOV vyznieva ako pokus o kompromis, otázkou však zostáva, či bude vôbec niekomu vyhovovať.

Pripomína dianie v šermiarskej komunite, kde síce ruskí športovci už zelenú dostali, ohradila sa však proti tomu 300 iných šermiarov.

"A otázkou tiež zostáva, či takýto kompromis bude vyhovovať aj ruskej strane. Predtým, počas dopingových škandálov, Rusko schválilo kompromisné scenáre – síce bez nadšenia, ale na základe záujmov vlastných športovcov, pre ktorých je prípadné vynechanie olympiády profesionálnou i ľudskou pohromou.

Teraz sa však priority štátu zmenili – neutralita s apolitickosťou nie sú pre dosiahnutie individuálnych cieľov vítané. A čiastočné vstupné za prísnych podmienok – nielen bez vlajky a hymny, ale aj bez najpopulárnejších kolektívnych športov – vyzerá pre ruskú stranu mimoriadne neatraktívne. Navyše, prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdnjakov už označil nové pravidlá za frašku."

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný olympijský výbor #ruskí športovci #Sebastian Bach