Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Legendárny Fourcade: Budem sa hanbiť, ak Francúzsko zakáže Rusom OH

Legenda biatlonu, päťnásobný olympijský šampión a člen organizačného výboru OH 2024, Francúz Martin Fourcade, podporil účasť ruských a bieloruských športovcov na olympiáde v Paríži.

13.02.2023 10:00
Martin Fourcade Foto:
Francúz Martin Fourcade patril medzi najúspešnejších biatlonistov posledného desaťročia.
debata (10)

Urobil tak v rozhovore pre nórsku televíziu NRK. Fourcade je zároveň aj členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a podporuje štart Rusov a Bielorusov ako neutrálnych športovcov.

Rozhodnutie MOV preskúmať možnosti návratu športovcov z dvoch spomínaných krajín do medzinárodných súťaží čelilo v Európe vlne kritiky kvôli vojne na Ukrajine. Proti tomuto kroku bola okrem iných aj starostka Paríža Anne Hidalgová.

Thomas Bach Čítajte viac Šéfa MOV na zjazde obkľúčili médiá. História ukáže, kto robí viac pre mier, vravel

Naproti tomu Fourcade snahy dostať Rusov a Bielorusov na olympijské hry obhajoval. „Ako reprezentant športovcov a športovec sa domnievam, že by sme mali zvážiť, či by sme ruským a bieloruským športovcom umožnili vrátiť sa do súťaženia,“ povedal Fourcade.

Priznal, že do MOV bol zvolený, aby obhajoval záujmy športovcov. „A mám trochu pocit, že týchto moc neobhajujem. Za moju krajinu sa budem veľmi hanbiť, ak sa rozhodne zakázať ruským a bieloruským športovcom súťažiť,“ skonštatoval päťnásobný olympijský víťaz v biatlone.

Jiří Prskavec, Jakub Grigar Čítajte viac Toľkokrát šli cez čiaru a prešlo im to. Olympijský šampión z Česka má na Rusov v Paríži jasný názor

Zároveň Fourcade vyjadril plnú podporu ukrajinskému ľudu a povedal, že žiadna jeho časť nerozumie ruskej vláde ani jej činom.

„Celú kariéru som bojoval proti Rusku okolo dopingových problémov. Bol som jeden z mála, kto zaujal verejné stanovisko proti Ruskej federácii a ruským orgánom v otázkach dopingu. Nikto ma preto nemôže obviniť, že som teraz proruský,“ dodal Francúz.

Luxusné nehnuteľnosti slávnych športovcov Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Čo športovec, to legenda. Pozrite si, ako si...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Fourcade #OH 2024 #Medzinárodný olympijský výbor