Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf MOV otvára dvere Rusom: Olympijská charta zakazuje diskrimináciu

Športovci s ruským alebo bieloruským pasom môžu dúfať v účasť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži, ale len pod neutrálnou vlajkou. Uviedol to v piatok prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

27.01.2023 22:39
Thomas Bach. Foto:
Prezident MOV Thomas Bach.
debata (8)

Poslaním športu je spájať športovcov z celého sveta, uviedol Bach, ktorého cituje Kronen Zeitung. „Najmä v čase, keď sú ich krajiny v konflikte,“ skonštatoval šéf MOV v Oberhofe, kde sa momentálne konajú majstrovstvá sveta v sánkovaní.

Zdôraznil, že musí platiť pevne stanovený princíp: „Žiadny ruskí, alebo bieloruskí športovci. Ale neutrálni športovci bez akejkoľvek identifikácie so svojou národnosťou by mohli možno štartovať na OH na budúci rok,“ potvrdil Bach. Dodal, že v súvislosti s OH 2024 je MOV len na začiatku podobných konzultácii o účasti športovcov z týchto dvoch krajín.

rusko cyklistika Čítajte viac Ostrá reakcia z Británie: Rusov na olympiáde nechceme!

Nemecký funkcionár vysvetlil, že vylúčenie športovcov len kvôli ich pasu je porušovaním ľudských práv. Súčasťou olympijskej charty je aj požiadavka nediskriminovať. „Ak sa urobí výnimka a držitelia ruských a bieloruských pasov budú vylúčení z OH, vytvoríme obrovský a nebezpečný precedens pre svetový šport,“ povedal Bach.

Športovci, Rusko Čítajte viac MOV pri Rusoch mení rétoriku, spomína Juhosláviu. Zelenského postoj je jasný

Vysvetlil, že vojnami sú zasiahnuté aj iné krajiny ako Jemen, Irak, Líbya, Arménsko či Azerbajdžan. „Ako globálna organizácia musíme takéto otázky brať do úvahy so všetkým ľudským porozumením, ktoré človek môže mať.“

Bach pozná pohľad ukrajinskej strany na prípadný návrat Rusov a Bielorusov. „Usilujú sa o totálnu izoláciu všetkých Rusov bez ohľadu na ich názor na vojnu. Je to nezlučiteľné s olympijskou chartou, ktorá zakazuje diskrimináciu,“ vyjadril sa šéf MOV.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Thomas Bach #vojna na Ukrajine