Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV pri Rusoch mení rétoriku, spomína Juhosláviu. Zelenského postoj je jasný

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) hľadá cestu, aby mohli ruskí športovci súťažiť na OH 2024 pod neutrálnou vlajkou.

25.01.2023 21:24
Športovci, Rusko Foto: ,
Olympijskí športovci z Ruska na otváracom ceremoniáli ZOH v Pekingu.
debata (14)

Podľa vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by však nemali mať v Paríži „žiadne miesto“.

Zelenskyj to povedal v rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v utorok, keď si Ukrajina pripomínala 11 mesiacov od začiatku invázie ruských okupačných vojsk.

Kremeľ odštartoval svoje vojenské ťaženie proti Kyjevu 24. februára 2022, niekoľko dní po záverečnom ceremoniáli ZOH v Pekingu.

Sergej Bubka Čítajte aj Jasné stanovisko. Bubka reagoval na snahy vrátiť Rusov späť

MOV krátko nato zaviedol sankcie voči Rusku a susednému Bielorusku, ktorého územie využili ruské jednotky ako východiskovú základňu pre útok.

Od vypuknutia konfliktu sa v Rusku ani v Bielorusku neuskutočnilo žiadne medzinárodné športové podujatie a štátne symboly týchto krajín boli z takýchto významných súťaží odstránené.

Predseda MOV Thomas Bach vlani uviedol, že by v roku 2023 rád videl predĺženie športových sankcií voči Rusku a silný ukrajinský tím na nadchádzajúcich hrách v Paríži, ako aj na zimných olympijských hrách v Taliansku v roku 2026.

Petra Vlhová Čítajte aj Šéf MOV po výkone Vlhovej žasol: Kde ste ju vzali?

Najnovšie stanovisko MOV však hovorí o tom, že žiadny športovec by nemal čeliť diskriminácii len na základe pasu, ktorý vlastní.

„Cesta pre účasť ruských športovcov v medzinárodných súťažiach by mala byť posudzovaná za prísnych podmienok. Pokiaľ nejaký športovec aktívne podporuje vojnu na Ukrajine, hrozilo by mu vylúčenie z OH 2024 v Paríži,“ informoval MOV po stredajšom zasadnutí exekutívy.

MOV uviedol ako príklad Juhosláviu, ktorej športovci súťažili na hrách v Barcelone v roku 1992 ako nezávislí, kým ich národ bol počas občianskej vojny pod sankciami Organizácie Spojených národov.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný olympijský výbor #vojna na Ukrajine