Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nesplniteľný sen je skutočnosťou. Mužské akvabely budú už na najbližších OH

Muži budú na OH 2024 v Paríži prvýkrát v histórii súťažiť v synchronizovanom plávaní.

22.12.2022 15:22
Taliansko ME Plávanie synchro Solymosyovci... Foto: ,
Slovenskí reprezentanti v synchronizovanom plávaní súrodenci Jozef a Silvia Solymosyovci.
debata (2)

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil, že sa budú môcť zapojiť do tímovej súťaže. V osemčlennom družstve môžu byť maximálne dvaja muži.

Na MS môžu muži súťažiť v synchronizovanom plávaní od roku 2015 ako súčasť miešaného páru, na olympijskej pôde sa tak prvýkrát stane v roku 2024.

„Vodné športy sú univerzálne a muži sa ukázali ako vynikajúci umeleckí plavci. Teším sa, že v Paríži budeme túto novú dimenziu umeleckého plávania zdieľať s celým svetom,“ uviedol prezident Svetových vodných športov (World Aquatics) Husain Al-Musallam.

Taliansko ME Plávanie synchro Solymosyovci bronz mix Čítajte aj Ďalší úspech v Ríme. Slovenské duo má druhú medailu z ME

V premiére miešaných dvojíc na MS v Kazani získali zlatú medailu Američania Bill May a Christina Jonesová.

"Začlenenie mužov do olympijského umeleckého plávania bolo kedysi považované za nesplniteľný sen. To dokazuje, že všetci by sme mali snívať vo veľkom.

Vďaka vytrvalosti, pomoci a podpore mnohých ľudí si teraz môžu byť všetci športovci rovní a spoločne siahať po olympijskej sláve," povedal May pre oficiálnu webovú stránku WA.

Rozhodnutie MOV potešilo aj Taliana Giorgia Minisiniho, majstra sveta v súťaži miešaných dvojíc z rokov 2017 a 2022:

"Toto oznámenie predstavuje míľnik v histórii umeleckého plávania. Vývoj nášho športu smerom k inkluzívnosti ide rýchlo dopredu a rozhodnutie MOV a WA nám pomôže stať sa príkladom pre celé olympijské hnutie.

Ako jeden z najpopulárnejších športov hier sme pripravení zdieľať olympijské motto po celom svete hlasnejšie ako kedykoľvek predtým: Rýchlejšie, vyššie, silnejšie – spolu."

2 debata chyba
Viac na túto tému: #synchronizované plávanie #Paríž 2024