Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rebelke z pódia nečakane zomrela mama. Vyšetrovanie sa pozastavuje

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pozastavil vyšetrovanie striebornej olympijskej medailistky vo vrhu guľou Raven Saundersovej, ktorá na pódiu v Tokiu skrížila ruky. Dôvodom je úmrtie jej matky.

04.08.2021 07:28
Raven Saundersová Foto: ,
Raven Saundersová.
debata (5)

„Na chvíľu sa odpájam zo sociálnych sietí, aby som dbala na svoje mentálne zdravie a bola v týchto chvíľach s rodinou,“ uviedla Saundersová na Twitteri. „Moja mama bola úžasná žena a navždy bude žiť vo mne. Je to môj najväčší strážny anjel. Navždy ťa budem milovať.“

Američanka absolvovala medailovú ceremóniu na OH v Tokiu so zdvihnutými rukami v tvare písmena x. MOV zareagoval a spustil vyšetrovanie možného porušenia pravidla 50 o zákaze protestovania na pódiu. Saundersová nepotvrdila, že z jej strany išlo o protest voči konkrétnej organizácii, či deklaráciu politického presvedčenia. „Bolo to gesto solidarity voči utláčaným. Chcela by som, aby reprezentovalo všetkých ľudí na svete, ktorí bojujú a nemajú možnosť hovoriť za seba,“ povedala podľa agentúry AFP.

Raven Saundersová Čítajte viac Je to tu, Američanke hrozí trest za gesto z pódia. Čo znamenalo?

MOV čelil pred olympijskými hrami silnému tlaku zo strany aktivistických organizácií najmä z USA, aby zrušil pravidlo 50 a umožnil športovcom deklarovať ich politické názory. Aj na základe prieskumu medzi športovcami to však odmietol urobiť. Vydal však vyhlásenie, že prípadné porušenia tohto pravidla bude posudzovať individuálne.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program
OH v Tokiu v obrazoch - 13. deň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Čínska skokanka do vody Quan Hongčan na 10 m...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Raven Saundersová