Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paríž 2024 chce byť iný aj s brejkdancom. Plány vyrážajú dych

Tridsaťdva športov, 306 disciplín, medzi nimi napríklad aj brejkdance. To všetko na miestach, ktoré pozná celý svet. Pod Eiffelovou vežou. Mimochodom, tá sa dovtedy stihne prezliecť do zlata.

13.08.2021 16:35
Francúzsko OH2020 Paríž OH2024 Prevzatie Slávnosť Foto: ,
Diváci sa zhromaždili v olympijskej zóne pred Eiffelovou vežou v Paríži v nedeľu 8. augusta 2021.
debata (1)

Nie je to ešte ani týždeň, čo sa olympiáda v Tokiu skončila a nebyť najväčšieho futbalového prestupu v dejinách, športový Paríž by sme si dnes spájali predovšetkým s Hrami 2024.

Lenže Lionel Messi a jeho príchod k Seine výrazne strhávajú pozornosť iným smerom. V tamojšom PSG vzniká jeden z najhviezdnejších tímov v dejinách.

V tieni futbalových miliónov však pristála na francúzskej pôde aj olympijská vlajka. Aký teda bude Paríž o tri roky?

Viac to už nejde

Taký, aký len môže byť. Hrdý! Honosný! Historický!

S ceremoniálmi a atletikou na pompéznom Stade de France, futbalom v Parku Princov, tenisom na Roland Garros, basketbalom v hale Bercy a plaveckými súťažami v legendárnej štvrti Saint-Denis. Cyklistický pelotón bude zasa krúžiť po Elyzejských poliach.

Francúzsko OH2020 Paríž OH2024 Prevzatie Slávnosť Čítajte viac Olympiáda príde veľmi rýchlo. Paríž sa už chystá

Môže vôbec olympiáda dýchať viac športom?

Paríž sa stane iba druhým mestom v histórii, kde vzplanie olympijský oheň už tretíkrát. Pripojí sa tak k Londýnu. Prvé letné hry sa tu konali v roku 1900.

Historici ich označujú za fiasko. Trvali päť mesiacov a mnohí účastníci údajne ani netušili, že na nich participujú. Súťaženie sa skôr vnímalo ako doplnková aktivita k svetovej výstave, ktorá v meste v tom čase prebiehala.

V roku 1924 mal Paríž už inú fazónu.

Do hlavného mesta sa tak podujatie vráti presne po sto rokoch. Francúzsko je s olympijskými kruhmi späté ako žiadna iná krajina – zimnú edíciu olympiád usporiadalo v Chamonix 1924, v Grenobli 1968 a v Albertville 1992.

Paríž 2024 však má vyčnievať. Nad všetkým, čo tu bolo doteraz.

kolaz Čítajte viac Rekordy i sklamania. Vybrali sme top momenty tokijskej olympiády

Veď pokračujme ďalej: jazdecké súťaže budú mať svoje miesto vo Versaille, brejkdance, skejtbording či cyklistické BMX nájdu domov na najväčšom parížskom námestí z 18. storočia Place de la Concorde.

Lukostrelci budú triafať terče neďaleko Napoleonovej hrobky v slávnej Invalidovni, taekwondisti súperiť vo Veľkom paláci.

„Našou prioritou je predstaviť športy, ktoré sú obľúbené najmä medzi mladými. A tiež vziať do úvahy urbanizáciu športu,“ vysvetľuje šéf svetového olympizmu Thomas Bach.

Doma, no ďaleko

Francúzi chcú dať piatim olympijským kruhom aj výrazne globálnejší rozmer. Preto sa rozhodli, že surfovať sa nebude pri brehoch Atlantického oceána na západe krajiny.

A pravdu povediac, vyberať si mohli – Biarritz, Lacanau, Les Landes a La Torche – to všetko sú vhodné miesta pre tento šport mladých. Prst na mape však spočinul na atraktívnejšom mieste. Na Tahiti – najväčšom ostrove vo Francúzskej Polynézii.

OH 2016: Vodný slalom mužžov Čítajte viac Nečudo, že nás svet predbehol. Chýbajú základné veci, končí výnimočná generácia

Paríž chce byť originálny, no zároveň rekordný. Tahiti sú od jeho brán vzdialené 15 700 kilometrov. Nikdy predtým sa olympijské podujatia neodohrávali na takých rozdielnych miestach.

V Melbourne 1956 presunuli jazdecké podujatia kvôli karanténnym nariadeniam a konali sa o päť mesiacov skôr v Štokholme. Vzdušnou čiarou to je 15 589 kilometrov. Iba o pár desiatok menej ako z Paríža na Tahiti.

Metropola Francúzska zároveň prvýkrát vôbec predstaví spoločné logo olympiády aj neskoršej paralympiády. Filozofiou podujatia má byť jednota zobrazená v troch ikonických črtách: v zlatej medaili, v ohni a Marianne – symbole revolúcie a francúzskeho ľudu.

„Olympijských a paralympijských športovcov chceme postaviť na jednu úroveň a Hry oslavovať rovnakým spôsobom,“ vysvetľujú organizátori.

Maratón pre všetkých

Paríž bude mať o tri roky ešte jedno prvenstvo. Do športového diania sa bude môcť zapojiť každý. Áno, aj vy! V posledný deň podujatia sa – tradične – pobeží maratón. Bude pre všetkých. Najprv sa na trať vydá elita a pár hodín po nej ostatní nadšenci.

Na oficiálnej stránke usporiadateľov sa už dnes píše: „Paríž 2024 pozýva na maratón s masovou účasťou ľudí z celého Francúzska. Aby sa inšpirovali atletickým zmýšľaním a olympijskými hodnotami a integrovali ich do svojho každodenného života.“

Japonsko OH2020 SR ceremoniál záver Barteková Čítajte viac Arigato, Tokio. Štyri medaily sú úspechom i mementom

Najzdatnejší amatérski bežci pobežia na totožnej trati ako Eliud Kipchoge, šampión z Ria de Janeiro i Tokia. Titul chce obhajovať aj vo Francúzsku.

Ten, kto zatiaľ nemá natrénované, nemusí panikáriť. Olympijský oheň sa pod Eiffelovkou rozhorí presne o 1083 dní. Ale pozor, čas je najlepší vytrvalec. Zima, teplo, vlhko beží stále rovnako. Bez zaváhania.

Paríž 2024 je tu o chvíľu. Pompézny ako nikdy predtým.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž 2024