Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Celý svet je svedkom nespravodlivosti! Rusi podali sťažnosť proti výsledkom

Ruský olympijský výbor (ROC) predložil Medzinárodnej gymnastickej federácii (FIG) oficiálnu sťažnosť proti výsledkom sobotného olympijského viacboja moderných gymnastiek v Tokiu.

09.08.2021 13:13
Tokyo Olympics Rhythmic Gymnastics Averinová Foto: ,
Dina Averinová na OH v Tokiu.
debata (148)

Šéf inštitúcie Stanislav Pozdňakov medzitým už vyjadril kritiku voči strešnej organizácii, ktorá údajne mešká so spracovaním sťažnosti a prepásla dôležitú lehotu. Informuje o tom webový portál insidethegames.biz.

Prvýkrát od Atlanty 1996 sa nestala šampiónkou Ruska, keď pred superfavoritkou Dinou Averinovou s maličkým bodovým rozdielom triumfovala Izraelka Linoy Ashramová.

A ako to býva v tesných a kontroverzných okolnostiach súťaží, v ktorých rozhodujú známky od rozhodcov, vzplanuli vášne, už v sobotu ROC twitter-profile hlásil: „Celý svet je svedkom tejto nespravodlivosti“.

Japonsko OH2020 Moderná gymnastika ženy viacboj Ašramová zla Čítajte viac Zborná hovorí o krádeži. Po 25 rokoch nemá titul z viacboja

Nová olympijská víťazka dostala od rozhodkýň 107,800 bodu a 18-násobnú šampiónku z MS a ME zdolala v ohromne tesnom súboji o 150 tisícin. Čo je aj v jedinom cvičení rozdiel, ktorý sa dá ťažko vyjadriť hmatateľným hodnotením jednotlivých úsekov zostavy.

A v sústave prvkov a kreácií, ktoré dievčatá predviedli v štyroch zostavách s obručou, loptou, kužeľmi a stuhou, je to v podstate neviditeľná hodnota. Je to porovnateľné s odstupovou stotinkou v dvojkolovom lyžiarskom slalome. V ňom však hodnoty na rozdiel od skupiny ľudí udáva merací prístroj.

Ashramová patrila v Tokiu medzi kandidátky na medailu, z MS má 11 cenných kovov, ale nie ten najcennejší, na zlatý piedestál ju nepustili práve 13-násobná majsterka sveta Dina Averinová a 4-násobná svetová šampiónka, jej dvojča Arina.

Avšak nielen preto, ako už v sobotnom fíčri zdôraznila TASR, súťaž vyvolala určité otázniky a kontroverzie. Dina Averinová dostávala od začiatku trochu nižšie hodnotenia (v lopte rovnaké) ako Linoy Ashramová, obe cvičili bez väčších chýb. Lenže kým Izraelka mala známky za obruč, loptu a kužele prevažne výrazne lepšie ako na júnových ME, u Averinovej to bolo zväčša opačne.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Najväčší rozruch vyvolala záverečná stuha, Ashramovej padla a napriek povinným zrážkam jej to stačilo na 23,300, čo bolo len o 200 tisícin menej ako v kvalifikácii a o pol bodu viac ako na nedávnom európskom šampionáte.

Naopak fenomenálna ruská gymnastka na ME vo Varne s týmto náčiním triumfovala so známkou 24,700, v Tokiu však dostala za bezchybné prevedenie len 24 rovných. „Dina Averinová prehrala so súperkou, ktorá spravila hrubú chybu. Pred konečným rozhodnutím arbitri počítali body príliš dlho. Presnejšie povedané, kalkulovali,“ uviedol ROC podľa insidethegames.biz.

Ešte ďalej zašla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová, ktorá obvinila rozhodcov z úmyselnej manipulácie a zaujatosti: „Tí, ktorí vyvolali rusofóbnu vojnu v športe, nás nemohli nechať zvíťaziť. Rozhodcovia sfalšovali výsledky priamo pred zrakom celého sveta.“

OH v Tokiu v obrazoch - 16. deň Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Zľava: Douglas Correia De Souza, Lucas Saatkamp...

Dina Averinová sa po súťaži „zložila“ a plačúc sa médiám vyznala: "Roky som drela. Vydala som zo seba všetko a lepšie ísť už nedokážem. Nemyslím si, že dnes to bolo férové známkovanie a bolo to zrejmé od začiatku…

Dostala som nižšiu známku. Jasné, že som teraz roztrpčená, neviem si spomenúť na žiadnu zásadnú chybu, cvičila som konzistentne a čisto na rozdiel od Linoy, ktorej padlo náčinie." Dina slzy prelievala potom aj ďalej, neskôr po pretekoch reportérom v dejisku olympiády povedala: „Moje svedomie je čisté. Ja som presvedčená, že som vyhrala.“

Smútok mimoriadne úspešných sestier-dvojičiek vychádza prirodzene z ich päťročnej dominancie, ktorú plánovali pôvodne zavŕšiť na olympiáde pred rokom. Na júnových ME však čochvíľa 23-ročné „Averiny“ spolu pozlátili súťaž univerzálnosti i tri zo štyroch individuálnych náčiní a vo viacboji nie je na prvom mieste z uplynulých piatich riadnych MS a ME iné priezvisko ako Averinová.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

Pandémia však predĺžila olympijský cyklus evidentne v neprospech superfavoritiek, lebo epocha triumfálnych sestier pokračovala už jemne nahlodaná úsilím ďalších pretekárok.

Je zrejmé, že v prípade normálneho termínu olympiády by pred rokom ťažko došlo k situácii, ktorá by mohla spochybňovať subjektívne verdikty rozhodcov. Dina roky excelovala a vo viacbojoch na MS nemala konkurenciu.

Lenže v tejto sezóne sa borila so zranením chrbta, ktoré jej síce neznemožnilo podať špičkové výkony na ME ani na OH, no otázne je, prečo to v Tokiu na zlato nestačilo. Tak či onak, jednou z odpovedí je aj vízia na záver júnových ME v Bulharsku, v texte TASR pod titulkom

„Gymnastika-moderná-ME: Ruské dvojičky dostali 6 zlatých i olympijské memento“ sa konštatuje: "Varna dala 22-ročným dvojčatám aj varovný signál pred Tokiom. Sestry Averinové vhupli síce do hlavnej kategórie modernej gymnastiky ako kométy, ale až po olympiáde 2016.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

Pandemický rok 2020 ich tak okrem vysoko pravdepodobnej medailovej šampionátovej žatvy obral aj o vyvrcholenie olympijského cyklu a pri posunutí o rok im narástla konkurencia v izraelskej, bieloruskej a bulharskej špičke."

V Tokiu jednu sestru o titul pripravila Izraelka, druhej sestre medailu uchmatla Bieloruska (Alina Harnasková). Za nimi na piatom mieste skončila Bulharka Borjana Kalejnová, ktorej reprezentačné kolegyne odsunuli na druhé miesto aj zostavu ROC v nedeľných spoločných skladbách.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020