Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner verí, že Tóth sa pobije s najlepšími. Pozrite si favoritov päťdesiatky

Druhá chodecká súťaž na olympijských hrách v Japonsku odštartuje v piatok už o 5.30 h miestneho času (štvrtok 22.30 SELČ), no na "päťdesiatkarov" čakajú opäť náročné podmienky.

05.08.2021 15:45
Chôdza, Tokio Foto: ,
Štart štvrtkovej olympijskej dvadsiatky chodcov na OH 2020.
debata (10)

Síce ich na štarte čaká o čosi menej stupňov ako súťažiacich na 20 km, ale teplotné rozdiely v Sappore medzi dňom a nocou sú len malé. Tréner slovenských reprezentantov Matej Spišiak preto očakáva veľmi ťažké preteky.

Teploty by sa mali už na štarte vyšplhať na 25 stupňov a kým dôjdu vytrvalci do cieľa, narastú o ďalších päť.

Japonsko OH2020 SR atletika chôdza muži 50 km Čítajte viac ONLINE: Posledné preteky v kariére Tóthovi nevyšli

"Rozdiel medzi dňom a nocou tu nie je až taký veľký. Bude tu 24 až 25 stupňov a problém je, že ráno je extrémna vlhkosť. Uvidíme, ako to pretekári zvládnu.

Štartuje sa ráno a zase bude diametrálne iné počasie," povedal tréner, ktorý má na OH na starosti všetkých štyroch slovenských chodcov – Miroslava Úradníka (20 km M), Máriu Katerinku Czakovú (20 km Ž), Michala Morvaya a Mateja Tótha (50 km M).

Dvaja poslední menovaní nastúpia na kráľovskú disciplínu v rozdielnych úlohách. Kým jeden je obhajca zlata z Ria de Janeiro 2016, druhého čaká premiéra na olympiáde. Zároveň aj derniéra na 50 km trati, keďže táto o štyri roky v Paríži už nebude v programe.

Matej Tóth Čítajte viac Chlapec s bruškom nebol terno. Tóth sa bude dusiť i prehrievať

"Maťo sa bude snažiť o čo najlepší výsledok. Je olympijský víťaz a pripravoval sa na to, aby sa pobil s najlepšími, tak verím, že sa mu to podarí. Že bude fungovať telo aj hlava. Mišo bude mať podobné úlohy ako Miro Úradník.

Tiež to bude mať veľmi ťažké, prvýkrát bude štartovať v takomto prostredí a počasí a hneď na päťdesiatke. Bol by som rád, aby došiel do cieľa a zdolal čo najviac borcov. S tým budem spokojný," porovnal Spišiak ambície oboch pretekárov.

Reprezentačný tréner neočakáva veľmi rýchle preteky, víťazný čas odhaduje na 3:45 h:

Japonsko OH2020 SR atletika chôdza muži 20 km Úradník Čítajte viac Aj v Sappore je horúco. Malý pitbul Úradník debutoval, domácim ušiel Talian

"Zajtra to bude veľmi zaujímavé, uvidíme, aké tempo zvolia, keďže preteky budú trvať na úrovni štyroch hodín. Dvadsiatkari išli v priemere tri až štyri minúty, niektorí pomalšie kilometer okolo päť minút.

Uvidíme, čo to spraví na 50-tke. Ale špička si to podľa mňa odšliape. Takže očakávam čas možno 3:45 h. Uvidíme, ako na tom budeme my."

Tímy museli krátko pred súťažou riešiť neočakávaný problém, keďže japonskí organizátori chceli, aby pretekári dorazili na preteky už tri hodiny pred ich štartom.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

"Museli sme to pripomienkovať a posunulo sa to. Teraz by sme mali odchádzať z hotela dve hodiny pred pretekmi. Pôvodná verzia bol nezmysel.

Museli by sme vstávať o jednej v noci a to by bol už celý biorytmus narušený. Už aj takto je to extrémne skoro," dodal Spišiak.

Vyťažia Japonci z domácich podmienok?

Na rozdiel od Ria 2016, keď bol okruh najväčších favoritov jasný (Tóth, Diniz, Tallent, Heffernan), teraz je všetko otvorené. Svetový šampión Jusuke Suzuki, ktorého považovali experti za hlavného adepta na zlato, neštartuje.

Necítil sa vo forme a radšej prepustil miesto v olympijskom tíme ďalšiemu z plejády výborných Japoncov Hajatovi Kacukimu.

"Ani ja by som teraz nedokázal určiť troch či štyroch ľudí, z ktorých môže vzísť víťaz. Napočítal by som ich minimálne desať,“ uviedol obhajca zlata Matej Tóth na webe Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Do okruhu favoritov patrí majster sveta 2017, trojnásobný majster Európy a svetový rekordér Yohann Diniz. Aj on, rovnako ako Matej Tóth, v Sappore ukončí kariéru.

Francúz Yohann Diniz oslavuje triumf v chôdzi... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Yohann Diniz Francúz Yohann Diniz oslavuje triumf v chôdzi na 50 km na MS v Londýne 2017.

Už 43-ročnému Francúzovi chýba v zbierke jediná medaila – olympijská. V domácom prostredí budú silní Japonci na čele s lídrom tohtoročných svetových tabuliek (3:38:42) Satošim Maruom.

Experti dávajú veľké šance na úspech i bronzovému z MS 2019 a štvrtému z Ria 2016 Evanovi Dunfeemu.

Tridsaťjedenročný Kanaďan zašliapal 12. júna skvelých 10 000 m na ovále za 38:39,72 min, no 50 km išiel naposledy tiež pred dvoma rokmi na MS.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Evan Dunfee (@evandunfee)

"Každý pretekár má svoje silnejšie i slabé stránky a je jedno, či je dvadsiatnik alebo veterán,“ myslí si najúspešnejší slovenský chodec v histórii.

Klimatické podmienky – horúčava znásobená vysokou vlhkosťou vzduchu – plus časový posun budú nepochybne vážny faktor a na prvý pohľad by mohli pomôcť ázijským chodcom, Japoncom a Číňanom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Matej Spišiak #Tokio 2020