Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Po prestávke ako vymenení. Američania opäť otočili, Slovinci ich nevyzvú

Basketbalisti USA si po štvrtý raz za sebou zahrajú vo finále olympijského turnaja. V semifinále v Tokiu otočili po prestávke duel s Austráliou a zvíťazili 97:78 (42:45).

05.08.2021 08:24 , aktualizované: 15:01
Kevin Durant, Jock Landale Foto: ,
Hviezdny Američan Kevin Durant v súboji s Jockom Landalom z Austrálie.
debata

Austrálčania mali veľmi dobrý vstup do zápasu a v druhej štvrtine si vypracovali aj pätnásťbodový náskok (41:26).

„Protinožci“ kvalitne bránili podkošový priestor, Američanom sa navyše nedarila streľba z diaľky, keď nedali prvých deväť trojkových pokusov.

Atletika, sedemboj Čítajte viac ONLINE: Kipsangov olympijský rekord už v semifinále, zlato 14-ročnej Číňanky

Podobne ako vo štvrťfinále proti úradujúcim majstrom sveta Španielom vyšiel Američanom nástup do druhej časti stretnutia.

Po prestávke prišli obhajcovia zlata na palubovku ako vymenení a odštartovali tretiu štvrtinu šnúrou 12:0. Desaťminútovku navyše zakončili ďalšou šnúrou 13:2 a súpera zlomili.

Pod vplyvom náskoku z favorizovaných zverencov Gregga Popovicha opadol tlak. Štatisticky opäť potiahol hviezdny Kevin Durant, ktorý si pripísal 23 bodov a 9 doskokov. Devin Booker pridal 20 bodov. Austrálčanom nestačilo 15 bodov a 8 asistencií Pattyho Millsa.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

Američania naposledy chýbali vo finále pod piatimi kruhmi v Aténach 2004. Austrálčania si rovnako ako v Riu zahrajú o bronz a dúfajú, že tentokrát uspejú a dosiahnu prvýkrát v histórii na cenný kov v mužskom basketbale.

"Vedeli sme, že tento súper nás dostane do úzkych a boli sme zvedaví, ako zareagujeme. V druhom polčase nám tam zaradom padlo všetko, a to sme my,“ poznamenal Durant.

V minulosti prehrali olympijské finále iba raz – v Mníchove 1972 podľahli reprezentantom Sovietskeho zväzu.

Američania sa vo finále stretnú s Francúzskom, ktoré v druhom štvrtkovom semifinále v Tokiu zdolalo Slovinsko tesne 90:89.

Muži – semifinále:
USA – Austrália 97:78 (42:45)

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #americkí basketbalisti