Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bieloruskí manažéri podľa Cimanovskej klamú. Poľský premiér: Kriminálny čin

Bieloruská šprintérka Kryscina Cimanovská verí, že manažéri Bieloruského olympijského tímu budú potrestaní za to, ako sa k nej správali.

03.08.2021 13:42
Japonsko OH2020 atletika Cimanovská Bielorusko Foto: ,
Policajt hliadkuje pred poľským veľvyslanectvom v Tokiu, ktoré navštívila bieloruská atlétka Kryscina Cimanovská.
debata (20)

Nechce však taký trest, ktorý by mal za následok vylúčenie Bieloruska z OH v Tokiu.

Dvadsaťštyriročnú atlétku chcelo v nedeľu vedenie bieloruskej výpravy bez jej súhlasu poslať domov, pretože verejne kritizovala svoj tím.

Národný olympijský výbor to zdôvodnil tým, že nebola „v emociálnom a psychickom rozpoložení“ súťažiť.

Cimanovská to na Instagrame označila za lož a rozhlasovej stanici Euroradio povedala: „Len mi oznámili, aby som sa zbalila, pretože letím späť domov.“

Japonsko OH2020 atletika Cimanovská Bielorusko Čítajte viac Bieloruská kritička je podľa MOV v bezpečí. Poľsko jej udelilo humanitárne vízum

Bieloruský olympijský výbor nepovolil Cimanovskej účasť v pondelňajších rozbehoch na 200 metrov, keď ju stiahol zo štartovej listiny.

Poslal ju domov, podľa jej slov bola na letisko nasilu dovlečená. Na letisku sa však obrátila na japonskú políciu a odmietla sa vrátiť do Bieloruska.

„Bol to kriminálny čin pokusu o únos športovkyne, ktorá kritizovala bieloruský režim. Akt agresie bieloruských bezpečnostných zložiek na území Japonska musí medzinárodné spoločenstvo rezolútne odsúdiť,“ vyhlásil predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki na Facebooku.

Poľsko medzitým udelilo Cimanovskej humanitárne vízum, momentálne sa nachádza na poľskej ambasáde v Tokiu. Z Japonska by mala odletieť v stredu.

"Verím, že vyšetria, ako sa ku mne správal hlavný tréner a zvážia voči nemu sankcie. Obral ma o možnosť súťažiť na olympijských hrách.

Verím, že celú situáciu preskúmajú a zistia, kto vydal rozhodnutie, že nebudem môcť ďalej súťažiť," uviedla Cimanovská v rozhovore pre agentúru AP.

Dodala, že nechce žiadny trest, ktorý by mohol obrať ďalších bieloruských športovcov o možnosť štartovať na OH.

Kristina Timanovská, Anastasia Mirončiková-Ivanovová. Čítajte viac Verdikt o Cimanovskej štarte je známy. Krajanka: Hanba a škvrna na našej krajine

„Športovci nenesú žiadnu vinu a malo by im byť umožnené súťažiť. Nemyslím si, že by mali byť potrestaní.“

Cimanovská tvrdí, že jej funkcionári naznačili, že pri návrate do Bieloruska bude čeliť trestu. Verí, že bude pokračovať v kariére, no momentálnou prioritou je byť v bezpečí.

Mnohé krajiny jej ponúkli pomoc, po noci strávenej na letiskovom hoteli požiadala na poľskej ambasáde o humanitárne vízum. V stredu odletí priamy letom do do Varšavy.

OH v Tokiu v obrazoch - 12. deň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Simone Bilesová (USA) sedí vedľa trénerky...

„Dali mi jasne najavo, že keď sa vrátim domov, budem čeliť nejakej forme trestu. A mám silné indície, že by ma toho po návrate do Bieloruska čakalo viac,“ vyhlásila Cimanovská, ktorá je presvedčená, že by v národnom tíme skončila.

"Teraz je pre mňa prioritou, aby som bezpečne pristála v Európe, stretla sa s ľuďmi, ktorí mi chcú pomôcť a potom urobím rozhodnutie, čo ďalej.

Rada by som pokračovala v športovej kariére, veď mám len 24 rokov a plánujem štartovať aj na ďalších dvoch olympiádach."

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Kryscina Cimanovská