Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verdikt o Cimanovskej štarte je známy. Krajanka: Hanba a škvrna na našej krajine

Športový arbitrážny súd (CAS) nevyhovel Kryscine Cimanovskej a neumožnil jej na OH 2020 štartovať v rozbehoch na 200 m.

02.08.2021 19:42
Kristina Timanovská, Anastasia... Foto: ,
Kristina Timanovská (vľavo) a Anastasia Mirončiková-Ivanovová.
debata (45)

Bieloruská šprintérka sa na CAS obrátila po tom, ako jej národný olympijský výbor NOC zakázal štart v kvalifikácii na dvestovke.

Bielorusi to zdôvodnili jej psychickým stavom. Naopak, Cimanovská obvinila NOC z nátlaku a pokusu donútiť ju k návratu do rodnej krajiny proti jej vôli.

Na CAS sa obrátila v pondelok ráno, aby jej umožnil štart na pretekoch, no podľa súdu sa jej nepodarilo dodať dôkazy, ktoré by umožnili vydať predbežné opatrenie. Informovala o tom agentúra TASS.

Japonsko OH2020 atletika Cimanovská Bielorusko Čítajte viac Bieloruská kritička je podľa MOV v bezpečí. Poľsko jej udelilo humanitárne vízum

Cimanovská mala súťažiť v pondelok v behu na 200 metrov, ale bieloruský tím ju v nedeľu odviezol na letisko.

Pred niekoľkými dňami uverejnila na sociálnej sieti Instagram video, v ktorom kritizovala vedenie výpravy za to, že bez jej vedomia rozhodlo o tom, že bude reprezentovať aj v štafete 4×400 metrov.

Podľa jej slov chcela hľadať azyl v niektorej z európskych krajín, no bieloruskí funkcionári sa ju pokúsili dostať späť do rodnej krajiny.

OH v Tokiu v obrazoch - deň 11. Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Bulharka Mimi Nikolová Hristová (vľavo) proti...

Na letisku sa však prihlásila do rúk japonskej polície a je v starostlivosti úradov. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) požiadal o písomné stanovisko národný olympijský výbor Bieloruska.

Podľa Nippon TV bude hľadať azyl v Nemecku, noviny Tokyo Sport zasa uviedli, že chce zamieriť do Rakúska. Pomoc jej ponúklo aj Česko, keď jej minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek už v nedeľu ponúkol vízum.

Reprezentačná kolegyňa kritizuje

Diaľkarka Anastasia Mirončiková-Ivanovová svoju krajanku skritizovala a situáciu označila za zahanbujúcu.

„Pre športovca takej úrovne je to trápne. Aby sa športovec našej reprezentácie, ktorý háji česť vlajky, krajiny, zaplietol do takejto situácie,“ povedala atlétka pre stanicu Belarus-1.

"Všetci sme rozrušení. Viackrát som ju pozorovala a cítila som z jej strany negativitu zameranú aj na mňa. Pocítili to aj iní športovci. Išlo o nejaký druh úzkosti, niečo ju znepokojovalo.

Najskôr bola pokojná, potom však prišlo k niektorým činom, ktoré nás všetkých sklamali – nielen športovcov, ale aj fanúšikov – a priniesli škvrnu na našu krajinu. Nie je to príjemná situácia," dodala pohľad z druhej strany.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program
45 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Kryscina Cimanovská