Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

A čo tak dve zlaté? Fanúšikovia majú v top momente jasno, pozrite si ho

Mimoriadne veci sa v nedeľu diali v atletických súťažiach na olympijských hrách v Tokiu.

02.08.2021 05:03
Mutaz Baršim, Gianmarco Tamberi Foto: ,
Mutaz Baršim (vpravo) a Gianmarco Tamberi po zlatej dohode.
debata (1)

Celosvetovou udalosťou číslo jeden síce bolo finále stovky mužov s triumfom Taliana amerického pôvodu Marcella Jacobsa, no nemenej zaujímavé boli aj finále výšky mužov a trojskoku žien.

Suverénnou víťazkou ženského trojskoku sa stala Venezuelčanka Yulimar Rojasová, ktorá už s istotou zlata v záverečnom pokuse dosiahla výkon 15,67 m a prekonala tým svetový rekord Ukrajinky Inessy Kravecovej z augusta 1995.

Svetové maximum sa teda menilo po dlhých 26 rokoch. Už vo svojom prvom finálovom pokuse Rojasová naznačila výnimočnú formu, keďže výkonom 15,41 m po trinástich rokoch zlepšila olympijský rekord Francoise Mbangovej z Kamerunu z Pekingu 2008.

Na zlato by Juhoameričanke stačil aj tento pokus, keďže strieborná Portugalčanka Patricia Mamonová sa prezentovala výkonom 15,01 m. Bronz získala Španielka Ana Peleteirová (14,87 m).

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

Strhujúca bola výška mužov. Až desiati finalisti pokorili 230 cm, siedmi aj 233 cm. Napokon sa cez 237 cm dostali len traja – Mutaz Baršim z Kataru, Talian Gianmarco Tamberi a Bielorus Maxim Nedosekov.

Reprezentant Bieloruska však predtým raz zhodil latku na výške 235 cm, čo ho v konečnom účtovaní odsunulo na bronzovú pozíciu, keďže spolu s Baršimom a Tamberim nepokorili 239 cm.

Talian a Katarčan, ktorí až dovtedy ani raz nemuseli opravovať, mohli pokračovať v boji o zlato v rozoskakovaní, ale pravidlá im ponúkli aj inú možnosť – dohodu o ukončení súťaže so zlatom pre oboch.

Zlatí výškari sa postarali o nezabudnuteľný moment Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Mutaz Baršim a Gianmarco Tamberi, dvaja zlatí...

„Nemôžeme mať dve zlaté?“ spýtal sa Katarčan rozhodcu. Jeho otázku zachytili aj televízne kamery, video si môžete pozrieť tu.

„Je to možné, ak sa tak obaja rozhodnete,“ prišla odpoveď.

Ak by nešlo o finále OH, pravdepodobne by sa pokračovalo, no Baršim s Tamberim sa dohodli a obaja získali najcennejší kov.

Aj priaznivcov tento krok očaril, dôkazom sú ich reakcie na sociálnych sieťach.

„Aj vďaka tomuto momentu sa na tokijské Hry nezabudne. Absolútna extratrieda od oboch,“ znel jeden z názorov.

„Zatiaľ najlepší moment olympiádu. Možno sme všetci príliš vystresovaní prežitím ideológie, že víťaz berie všetko. Toto bol akoby moment anti-hier,“ myslí si ďalší fanúšik.

Olympijské kruhy, ilustračná Čítajte viac ONLINE: Vládkyňa disku bez medaily, olympiáda má ďalšie svetové rekordy

„Pozreli sme sa na seba a bolo to bez diskusie. Chcel som, aby sme zostali kamaráti. Ja som na vrchole desať rokov a na toto som čakal veľmi dlho,“ tešil sa v televíznom rozhovore Baršim.

Talian, ktorý je známy šoumen aj z pretekov Banskobystrická latka (vyhral tam v rokoch 2016 a 2021), tomu nemohol uveriť a začal predvádzať radostný ošiaľ na tartane Národného štadióna v Tokiu. Stal sa predsa olympijským šampiónom.

Už o pár okamihov neskôr bol Tamberi vo vytržení opäť, keď jeho krajan Marcell Jacobs ovládol finále stovky mužov.

Lamont Marcell Jacobs Čítajte viac Zlato na stovke pre Európana po dlhých rokoch. Berie ho Talian Jacobs

Dvadsaťšesťročný Jacobs sa síce narodil v USA, ale vyrastal v Taliansku a pre svoju vlasť získal olympijské zlato výkonom 9,80 s.

Druhý skončil Američan Fred Kerley (9,84) a bronz získal Kanaďan Andre de Grasse (9,89). Olympijské zlato ale aj medaila zo stovky mužov putuje do Európy po dlhých 29 rokoch, predtým naposledy bol zlatý Brit Linford Christie v Barcelone 1992.

Marcel Lomnický Čítajte viac Sklamanie navždy, smútil Lomnický. V Tokiu nevyužil silnú formu

V nedeľu sa v Tokiu udeľovali medaily aj v guli žien, suverénne ju ovládla Číňanka Kung Li- ťiao výkonom 20,58 s, čo je jej osobný rekord.

Druhá skončila Američanka Raven Saundersová (19,79) a tretia skúsená Valerie Adamsová z Nového Zélandu (19,62).

OH v Tokiu v obrazoch - deň 11. Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Bulharka Mimi Nikolová Hristová (vľavo) proti...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Gianmarco Tamberi #Mutaz Baršim