Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zázrak v Tokiu! Sabbatini zahral famózne, Slovensko má striebro

Rory Sabbatini získal v Tokiu striebornú medailu v golfe. Zlato vybojoval Američan Xander Schauffele, ktorý uspel o jediný úder. O bronze dodatočne bojovalo sedem hráčov v rozstrele.

01.08.2021 08:08
Rory Sabbatini Foto: ,
Rory Sabbatini pózuje na pódiu so striebornou medailou počas XXXII. letných olympijských hier v Tokiu.
debata (277)

Sabbatini získal pre slovenskú výpravu tretí cenný kov. Olympijskou šampiónkou sa vo štvrtok stala aj strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková v trape, striebro zaznamenal v piatok vodný slalomár Jakub Grigar v K1.

Rodákovi z Juhoafrickej republiky patrilo po 3.kole až 17. miesto s bilanciou 7 pod par. Svoj najlepší výkon si odložil na záverečné kolo, po ktorom mal bilanciu 17 rán pod par. Víťazný Američan zakončil turnaj s výkonom 18 pod par.

Veľká medailová jazda Roryho Sabbatiniho Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Rory Sabbatini hral v nedeľu ako pánboh.

Sabbatini v 4. kole turnaja vytvoril olympijský rekord ihriska so skóre 10 pod par. Pre Slovensko vybojoval premiérový cenný kov v športe, ktorý sa pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro vrátil do olympijského programu po 112 rokoch.

„Som v úžase. Po tom, ako som hral včera som nečakal, že teraz budem v tejto pozícii. Keď som sem dnes prišiel, nemal som od seba príliš veľké očakávania. No proste to dnes všetko išlo ako po masle, bol to jeden z tých zriedkavých dní na ihrisku, keď všetko vychádza. Je to jeden z najväčších úspechov mojej golfovej kariéry,“ tešil sa po zisku striebra.

Sabbatinimu sa tento rok nedarilo podľa predstáv, no veril, že v Tokiu, kde mu vyhovoval profil ihriska, by mohol konečne zabojovať o popredné umiestnenie. V prebiehajúcej sezóne dosiahol najlepšie 10. miesto na turnaji Faremers Insurance Open a 12. na The American Express.

"Myslím si, že som hral celkom dobre a bol som stále blízko, no bola to frustrujúca sezóna. Akoby bolo všetko tak ako má, ale nakoniec to nespadlo. Dnes to bolo možno aj o tom, že som vedel, že nie som úplne v pozícii, aby som bojoval o medailu.

Rory Sabbatini a Martina Sabbatini Čítajte viac Za všetkým hľadaj ženu. Sabbatini zarobil 35 miliónov, zažiaril v Tokiu

Preto som hral agresívnejšie, viac smerom k tomu, aký som kedysi býval golfista. Nie taký konzervatívny, skôr útočný a dokázal som využiť svoje príležitosti, keď sa naskytli," uviedol.

"Ráno sme išli na raňajky, bez stresu a bez tlaku. Vraveli sme Rorymu 'choď sa zabaviť. keď zahráš mínus desať, je šanca na medailu. Skôr sme však mysleli na najlepšiu desiatku. Stalo sa. Je to super, ale takýto úžasný výsledok sme si nepredstavovali ani v najdivokejších snoch.

Bez ohľadu na to, či to bude medaila alebo nie, je to obrovský úspech. Všetci sme pred olympiádou hovorili, že nejdeme do Tokia na výlet, ale zabojovať medailu pre Slovensko. Teraz je to reálne," uviedol prezident Slovenskej golfovej asociácie Rastislav Antala pre RTVS.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Rory Sabbatini získal vôbec prvú olympijskú medailu pre Slovensko v golfe. Toto športové odvetvie je súčasťou programu pod piatimi kruhmi len štvrtýkrát, v minulosti to bolo v Paríži 1900 a St. Louis 1904.

Prišla však dlhá pauza a golf sa na OH vrátil až v Riu de Janeiro 2016. Zaujímavosťou je, že po nedeli sa Slovensko dostalo k Švédsku a Novému Zélandu na piatu priečku medailovej bilancie krajín v golfe na OH.

AKTUALIZUJEME

277 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Rory Sabbatini