Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sú favoritmi na zlato. Cinkne v sobotu ďalšia medaila?

Reprezentanti Číny v piatok získali na olympijských hrách v japonskom Tokiu pre svoju vlasť ďalšie štyri zlaté medaily a v bilancii krajín potvrdili pozíciu lídra. Spolu nazbierali už 19 zlatých, 10 strieborných a 11 bronzových kovov.

30.07.2021 19:00
Zuzana Rehák Štefečeková Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková po víťaznom finále.
debata

Na druhej priečke sa udržali domáci Japonci, tí majú na svojom konte bilanciu 17 – 4 – 7. Zaujímavosťou je, že v domácom prostredí potrebovali len sedem súťažných dní na to, aby prekonali svoje maximum v počte zlatých medailí z ktorejkoľvek olympiády v minulosti – doterajší rekord dosiahli v Tokiu 1964 a Aténach 2004 so šestnástimi zlatými.

V piatok športovci z Číny ovládli štyri rôzne športy. Zlato brali v bedmintone v mixe, v plávaní na 200 m polohové preteky mužov, v dvojhre mužov v stolnom tenise a medzi ženami v skokoch na trampolíne.

Za domácich Japoncov vylepšili bilanciu najcennejších medailí v šerme kordisti v tímovej súťaži a džudistka Akira Soneová v kategórii do nad 78 kg. V sobotu je na programe posledná disciplína džuda – o medaily budú bojovať miešané tímy.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Nič to však nezmení na tom, že Japonsko je na tatami najúspešnejšou krajinou OH 2020 v Tokiu. Zo štrnástich kategórií vyhrali až deväť a pridali aj jedno striebro a jeden bronz.

Česi v piatok brali dve zlaté medaily. V džude v kategórii nad 100 kg vo finále uspel Lukáš Krpálek, ktorý získal najcennejší kov aj v Riu de Janeiro 2016, tam však v kategórii do 100 kg.

Zlato získal aj kajakár Jiří Prskavec, ktorý vo vodnom slalome odsunul na strieborný stupienok slovenského reprezentanta Jakuba Grigara. Mladý Lipták pre Slovensko zaistil druhý cenný kov z Tokia.

Boj Jakuba Grigara o medailu Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovák Jakub Grigar (vľavo) na stupni víťazov....

V Tokiu sa v piatok začali atletické súťaže a na programe bola aj prvá medailová disciplína, v behu na 10 000 m triumfoval Selemon Barega z Etiópie, ktorý o 4 desatiny sekundy zdolal úradujúceho svetového šampióna a držiteľa svetového rekordu v tejto disciplíne Joshuu Cheptegeia z Ugandy. Bikrosové zlaté si vyjazdili Holanďan Niek Kimmann a Britka Bethany Shrieverová.

Najúspešnejšou športovkyňou na OH v japonskom Tokiu je priebežne lukostrelkyňa An San z Kórejskej republiky, ktorá má na svojom konte už tri zlaté medaily – z mixu, tímovej súťaže žien aj individuálnu.

Dve zlaté a jednu striebornú si vybojovali doteraz traja športovci – ruská strelkyňa Vitalina Bacaraškinová, ruský plavec Jevgenij Rylov a čínska plavkyňa Čang Jü-fej. Všetci spomenutí športovci s výnimkou Číňanky v piatok získali jedno zlato.

OH v Tokiu v obrazoch - 8. deň Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Ruský plavec Jevgenij Rylov po zlate na 200 m...

Aspoň jednu medailu na OH v Tokiu už získalo 70 krajín, z najcennejšieho kovu sa už tešili reprezentanti 42 štátov. Po piatku má Slovensko na svojom konte zlato a striebro, po boku Nórska a Tuniska mu v poradí krajín patrí 28. pozícia.

V Japonsku rozdelia spolu 339 medailových kompletov, svojich majiteľov už má 133 z nich. V sobotu 31. júla je na programe ďalších 21 finálových disciplín a v hre budú aj strelci v mix trape – Zuzana Rehák Štefečeková s Erikom Vargom a Jana Špotáková s Mariánom Kovačócym.

Sobotňajší program Slovákov na OH v Tokiu (SELČ)

Rory Sabbatini – golf: 0.30 tretie kolo

Ján Volko – atletika, 100 m: 12.45 rozbeh

Emma Zapletalová – atletika, 400 m cez prekážky: 2.32 rozbeh

Zuzana Rehák Štefečeková, Erik Varga – mix trap: 2.00 kvalifikácia, v príp. postupu 6.30 finále

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Varga #Zuzana Rehák Štefečeková #Tokio 2020 #Ján Volko