Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tieň rasizmu nad Tokiom. Stíhaj vodičov tiav, burcoval cyklistu kouč

Nad olympijskými hrami v Tokiu sa po stredajšej časovke cyklistov vznáša tieň rasizmu. Trénera nemeckých reprezentantov Patricka Mostera zachytila kamera pri povzbudzovaní Nikiasa Arndta krátko po občerstvovacej zóne, asi po 22 minútach jazdy.

28.07.2021 12:42 , aktualizované: 29.07.2021 14:39
Amanuel Ghebreigzabhier Foto: ,
Amanuel Ghebreigzabhier reprezentujúci Eritreu počas časovky na olympiáde v Tokiu. Aj jeho sa mohli týkať rasistické poznámky nemeckého trénera.
debata (10)

„Stíhaj tých vodičov tiav,“ zachytili mikrofóny Mosterovo posolstvo zverencovi (video nájdete tu).

Ako píše Cyclingnews, myslel tým pretekárov z Afriky či Stredného východu.

Niekoľko sekúnd predtým prechádzal okolo Eritrejčan Amanuel Ghebreigzabhier prenasledovaný Azzedinom Lagabom z Alžírska.

Pred Arndtom boli aj Iránec Saeid Safarzadeh a Sýrčan Ahmad Badreddin Wais z tímu utečencov, ktorého v stredu ako jediného zdolal Slovák Lukáš Kubiš.

Primož Roglič Čítajte viac Na Tour sa doráňal. Roglič nasadil pekelné tempo a je olympijským šampiónom

Moster sa ospravedlnil prostredníctvom tlačovej agentúry DPA.

"Bol som v občerstvovacej zóne a povzbudzoval som Nikiasa Arndta. Pri takej horúčave a celkovej záťaži, ktorú tu momentálne máme, som volil nevhodné slová.

Veľmi ma to mrzí, môžem sa len úprimne ospravedlniť," kajal sa 54-ročný bývalý pretekár.

Podľa vlastných slov nikoho nechcel zdiskreditovať. „Sami máme veľmi veľa priateľov, ktorí majú severoafrické korene. Ako som povedal, je mi to ľúto,“ dodal.

Primož Roglič Čítajte viac Cyklistickú časovku na OH v Tokiu sme sledovali ONLINE

Nemecká cyklistická federácia incident zatiaľ nekomentovala, ale národný olympijský výbor vydal vyhlásenie, že sa záležitosťou bude zaoberať priamo s Mosterom.

„Nemecký tím stojí za dodržiavaním olympijských hodnôt, rešpektu, fair play a tolerancie vo všetkých športových súťažiach,“ uviedol predseda Nemeckého olympijského výboru Alfons Hörmann.

OH v Tokiu v obrazoch - 6. deň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fín Matti Mattsson počas semifinálovej...

Vyzval, aby Mostera, aby sa hneď po súťaži ospravedlnil. „Dnes ho vyhľadáme na osobný rozhovor a situáciu vyriešime,“ dodal Hörmann.

Mostera poslali domov

Nemci pošlú Mostera domov, vo štvrtok to potvrdil Nemecký olympijský výbor. Hörmann uviedol, že Mosterovo ospravedlnenie síce vníma ako „úprimné“, ale „porušil olympijské hodnoty“.

Cyklista Arndt, ktorého chcel Moster povzbudiť, komentáre funkcionára taktiež odsúdil.

"Som zhrozený z incidentu na olympijskej časovke a chcel by som sa jasne dištancovať od vyjadrení športového riaditeľa. Také slová sú neakceptovateľné. Cyklistika je proti rasizmu,“ uviedol prostredníctvom sociálnych sietí 29-ročný pretekár.

(SITA)

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Nikias Arndt