Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začína sa olympiáda rozpakov. Tokio bude zlomové

O rok neskôr. S prísnymi opatreniami. Nepohodlnými obmedzeniami. V napätej atmosfére. To všetko bez divákov. Vitajte v Japonsku, na olympijských hrách, ktoré stratili glanc ešte pred ich začiatkom.

22.07.2021 18:35
Japonsko OH2020 vodný slalom tréning Foto: ,
Vodnoslalomársky areál v Tokiu.
debata (5)

Za bežných okolností by si športovci pripravovali plán na Paríž 2024. Svet však vlani uviazol v sieti nákazlivej choroby. Hry v Japonsku tiež museli ustúpiť. O dvanásť mesiacov. Mysleli sme si, že už bude po tom. Že všetko to, na čo sme boli zvyknutí, sa vráti do starých koľají. Nevrátilo a zrejme sa už ani nevráti.

V Tokiu v piatok napriek tomu vzbĺkne olympijský oheň. Viac ako 11-tisíc športovcov bude v totálnej bubline súťažiť o 339 zlatých medailí. Medzi nimi aj 41 Slovákov. Očakáva sa, že domov by mohli priniesť minimálne dva vzácne kovy.

Agentúra AP ich vo svojej prognóze prisúdila vodnému slalomárovi Matejovi Beňušovi a rýchlostným kanoistom v K4. Šancu však majú aj viacerí strelci či Matej Tóth v chôdzi.

Bez atmosféry

V súvislosti s olympiádou prichádzajú z Japonska skôr nešportové správy. Každá druhá je o tom, kto vystúpil z lietadla pozitívny. Aj preto podujatie domáci skôr trpia, ako vítajú.

„Tokio? Nie, nič tu nie je. Takmer žiadna výzdoba. Človek ledva zbadá, že sa tu začína olympiáda,“ hlási pre Pravdu z metropoly Japonska Marianna Hasegawaová, Slovenka, ktorá v nej žije už viac ako dve dekády.

Všetko je strohé, úsmevy napäté, miesto otázok „Kto vyhrá,“, sa množia skôr tie: „Ako to dopadne?“ Návod na prílišný optimizmus akosi nefunguje.

Japonci spravili všetko pre to, aby Hry boli bezpečné. Niekoľkonásobné testovanie, rôzne aplikácie, obmedzenia na každom kroku. Vytvorili veľkú bublinu, ktorá však ešte ani nebola poriadne nafúknutá a už pomaly praská. Dostali sa do nej aj športovci s koronavírusom. Pribúdajú deň čo deň.

Problémy majú Česi – na palube ich vládneho špeciálu, ktorý prevážal výpravu na opačný koniec sveta, počítajú nakazených. Po pristátí v Tokiu im pozitívne testovali lekára Vlastimila Voráčka, po ktorom v priebehu nasledujúcich desiatok hodín nasledovali ďalší.

Medzi nimi aj medailové nádeje. Český olympijský výbor sa preto rozhodol zriadiť vyšetrovaciu komisiu, keďže tamojšie médiá vyrukovali s náznakmi, že na palube charterového letu sa nepoužívali respirátory.

Portál idnes.cz pripomenul, že Voráček nebol ani zaočkovaný a v minulosti nabádal, aby ľudia, ktorí nechcú COVID-19, kloktali ústnu vodu.

Áno, aj takéto bude Tokio 2020. Koktail chaosu a nedorozumení. Napriek tomu, že pripravenejší a puntičkárskejší národ, akým sú Japonci, na planéte ťažko nájdete.

Bude to iná olympiáda. Dá sa povedať, že nechcená. Odmietajú ju aj Japonci, z ktorých väčšina v nedávnom prieskume bola za jej zrušenie nehľadiac na obrovské finančné straty.

Pomaly sa dištancujú aj veľkí sponzori, medzi nimi bola prvá automobilka Toyota. Na slávnostný ceremoniál nepošle svojho zástupcu.

"Aj tu je vidieť, čo pandémia spôsobila. Každý k tomu pristupuje trošku sebecky a hľadí len na seba. Otvárací ceremoniál bol vždy výkladnou skriňou olympiády a všetci tam chceli byť.

Ak dnes dôležití ľudia povedia, že tam ísť nechcú, tak väčší signál už ani dostať nemôžete," tvrdí Roman Krajniak, odborník na športový marketing.

80 percent je proti

Situácia zašla až tak ďaleko, že šéf organizačného výboru Toširo Muto dokonca pár dní pred začiatkom pripustil „last minute“ zrušenie. Navyše, včera hlavné mesto Japonska zaznamenalo polročný rekord v počte nových prípadov koronavírusu.

A tak nečudo, že z najväčšieho športového sviatku na svete je už teraz v očiach domácich tzv. prepadák.

"Obyvateľstvo to spočiatku vítalo ako skvelú príležitosť predviesť sa pred svetom. A verte, že je čo ukázať. Teraz by však až 80 percent domácich podujatie najradšej zrušilo.

Nie je to ani tak o OH, ako skôr o obavách týkajúcich sa covidu. Olympiádu verejnosť vníma ako povinnosť, do ktorej sa nikomu nechce," vysvetľuje Hasegawaová.

„Namiesto toho, aby svet predstavil všetky pozitívne stránky Japonska, je dnes oveľa pravdepodobnejšie, že národ uvedie do rozpakov alebo ešte horšie,“ dodáva.

Obavy sú na mieste. Predsa len, olympiáda je charakterovo iné podujatie ako futbalové Euro či Tour de France. V jednej chvíli sa na jednom mieste zídu desiatky tisíc ľudí z každého kúta sveta a o necelé tri týždne odídu domov. Strach zo superrýchleho šírenia nákazy je akiste opodstatnený.

"Bude to pamätné. Veď kedy sme deň pred začiatkom špekulovali, či sa olympiáda vôbec začne? Je tu skupina ľudí, ktorá to celé pripravuje. Vôbec jej nezávidím, u nikoho nemá podporu. Vláda, sponzori, obyvateľstvo. Všetci hodili zodpovednosť na jej plecia.

Japonci sú veľmi zodpovední ľudia a preto sa obávam, že mnohí z nich tento chaos nezvládnu. Budú to veľmi ťažko niesť. Akoby ich nechali napospas, povedali im: však to už nejako spravte," opisuje svoje pocity z aktuálnej situácie Krajniak.

Podľa neho nebude prázdno iba na tribúnach, aj k obrazovkám zasadne oveľa menej ľudí ako zvyčajne.

"A vôbec sa nečudujem. Pred každými Hrami sú nejaké očakávania. V minulosti sme diskutovali, či Usain Bolt zabehne svetový rekord, to všetko sme riešili pár dní pred začiatkom. Kto dnes tuší, aké veľké mená sa chystajú do Tokia?

Neustále počúvame len o problémoch súvisiacich s pandémiou – na obrazovkách vidíme iba rúška a testy. Ako konzumenti nemáme veľa dôvodov, aby sme olympiádu sledovali. Počty divákov budú výrazne nižšie," domnieva sa.

Historický zlom

Pred rokom, keď sa podujatie presúvalo, sa hovorilo o tom, že Tokio v lete 2021 dá bodku za pandémiou. Určite sa to nestane a budeme len radi, ak olympiáda – v rámci svojich možností – dopadne dobre.

Nebudeme ju hodnotiť na základe fair play ani iných vznešených kritérií. Olympijský duch sa v aktuálnej atmosfére pochopiteľne vytráca. V jednom smere však predsa len bude výnimočná.

"Aj o 50 rokov sa o nej bude hovoriť v súvislosti s problémami, ktoré ju sprevádzali. Bude mať špecifické postavenie medzi všetkými olympiádami.

A možno sa počas najbližších dvoch týždňov udeje niečo pozitívne a megazaujímavé. A prekryje všetko smutné," uvažuje Krajniak.

Tokio otvára brány. Aj do budúcnosti…

"Bude to historicky zlomové podujatie. Covid naštartoval zmeny. Aj v prípade olympiády. Určite sa zmení. Dnes ešte nikto nevie, čo sa bude diať.

V stredu oznámili, že v roku 2032 budú Hry v austrálskom Brisbane. Jedno je isté – bude to úplne inak, ako si dnes myslíme. Tokio je začiatok," dodáva športový marketér.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Matej Beňuš #Tokio 2020