Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hviezdy túžia po medailách. Nedajte si ujsť tokijské ťaháky

V Tokiu zabojuje 11 500 športovcov o 339 medailí v 33 športoch. Najväčšiu pozornosť fanúšikov pútajú tradičné ťaháky.

23.07.2021 05:47
debata

24. júla/sobota

Deň po otváracom ceremoniáli sa uskutoční súboj cyklistickej elity. Hoci na štarte budú chýbať niektoré známe mená, vrátane zraneného Petra Sagana, preteky s hromadným štartom sľubujú skvelú šou. Na jazdcov čaká výstup na úbočie ikonickej hory Fudži, ostrá stena Mikuni a finiš na motoristickom okruhu. Zlato z Ria obhajuje belgický veterán Greg Van Avermaet, slovenskí fanúšikovia budú držať palce dvojici Juraj Sagan, Lukáš Kubiš.

Simone Bilesová by rada zopakovala žatvu z Ria,... Foto: SITA/AP, Jeff Roberson
Simone Bilesová Simone Bilesová by rada zopakovala žatvu z Ria, kde získala štyri zlatá a bronz.

25. júla/nedeľa

Prvýkrát sa k slovu dostane jedna z top hviezd podujatia – športová gymnastka Simone Bilesová. Drobná Afroameričanka túži napodobniť úspech spred štyroch rokov, keď v Riu získala štyri zlaté medaily, čím vyrovnala rekord československej legendy Věry Čáslavskej. Štvornásobná majsterka sveta je jasnou favoritkou, súperky by sa mali popasovať len o miesta za ňou. Tokijské preteky budú pre ňu špecifické – prvýkrát zabojuje o cenné kovy bez svojich rodičov v hľadisku, ktorí sa nedostali do Japonska pre prísny covidový protokol.

28. júla/streda

Má len 24 rokov, ale na konte už päť zlatých medailí z olympiády a 15 z MS. Najlepšia plavkyňa planéty Katie Ledecká zabojuje v poslednú júlovú stredu v dvoch obľúbených disciplínach – 200 a 1500 m voľným štýlom. Na oboch tratiach je svetovou rekordérkou. V dvestovke sa diváci môžu tešiť na súboj Ledeckej s austrálskou raketou Ariarne Titmusovou. Ak vyhrá Američanka, obháji titul z Ria.

30. júla/piatok

Útok na zlatý hetrik. Desaťnásobný majster sveta v džude Teddy Riner chce nadviazať na triumfy z Londýna a Ria. Francúzsky obor (204 cm, 135 kg), ktorý do februára 2020 neprehral na žinenke takmer dekádu, hlási skvelú formu. Jeho potenciálny finálový súboj s domácou hviezdou Harasawom Hisajošim by mal patriť medzi ozdoby podujatia.

Top favoritkou behu na 100 m je dvojnásobná... Foto: TASR/AP, David J. Phillip
Shelly-Ann Fraserová-Pryceová Top favoritkou behu na 100 m je dvojnásobná olimpijská šampiónka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová.

31. júla/sobota

Druhá olympijská sobota vyvrcholí ženským šprintom na 100 m. Fanúšikovia sa nevedia dočkať, pretože finále by malo byť vyrovnané a ponúkne súboj viacerých adeptiek na zlato. Top favoritkou je dvojnásobná olympijská šampiónka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, ktorá sa nedávno vrátila k atletike po materskej. Jamajčanke by mali konkurovať jej krajanky Shericka Jacksonová, Elaine Thompsonová, ako aj Britka Dina Asherová-Smithová. Chýba Američanka Sha'Carri Richardsonová, ktorá mala tesne pred olympiádou pozitívny test na marihuanu.

Novak Djokovič je na nezastavenie. Tento rok... Foto: TASR, Kirsty Wigglesworth
Novak Djokovič Novak Djokovič je na nezastavenie. Tento rok vyhral už tri grandslamy.

1. augusta/nedeľa

Prvýkrát od roku 2004 bude olympijské finále na 100 m bez Usaina Bolta. Kto sa stane jeho nástupcom? Američania majú veľké očakávania od Noaha Lylesa, ktorý má medailové ambície aj na dvojstovke. Podľa Bolta je favoriom Trayvon Bromell, ktorý triumfoval na americkej kvalifikácii. Chýbať bude úradujúci majster sveta Christian Coleman, ktorý si odpykáva dištanc za zmeškané dopingové testy. Na programe je aj mužské tenisové finále. Otázka je len jedna – nájde sa niekto, kto zdolá aktuálne najlepšieho hráča sveta Novaka Djokoviča? Srb tento rok ovládol už tri grandslamy a do Tokia si ide po medailu.

Americké hviezdy z NBA povedie na olympiáde... Foto: SITA/AP, John Locher
Kevin Durant Americké hviezdy z NBA povedie na olympiáde Kevin Durant.

7. augusta/sobota

V predposledný deň organizátori rozdajú 30 sád medailí a fanúšikovia sa môžu tešiť na vyvrcholenia vo viacerých tímových športoch. Vo finále basketbalového turnaja by nemali chýbať americké hviezdy z NBA. Hoci prípravu odštartovali katastrofálne, keď prehrali s Nigériou i Austráliou, partia okolo hviezdneho Kevina Duranta neberie nič iné ako zlato. Od Barcelony '92, kde prvýkrát štartovali profiligoví hráči, tím USA vyhral mužský turnaj v šiestich zo siedmich prípadov.

8. augusta/nedeľa

Patrí medzi najstarších, ale stále aj medzi najrýchlejších. Eliud Kipchoge je aj v 36 rokoch hladný po úspechu a v Tokiu túži obhájiť maratónsky titul z Ria. Kráľovská atletická disciplína sa nebude bežať v hlavnom meste, ale v o niečo chladnejšom Sappore. Organizátori predpovedajú vysoké leploty, počasie na ostrove Hokkaido zohrá počas maratónu dôležitú úlohu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Shelly-Ann Fraserová-Pryceová #Novak Djokovič #Kevin Durant #Simone Bilesová