Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toyota dáva ruky preč od Tokia, nemá to vraj zmysel. Česi majú problém

Väčšina Japoncov podľa najnovšieho prieskumu neverí v bezpečné olympijské hry v Tokiu.

19.07.2021 09:34
Tokio, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (11)

Z približne 1500 opýtaných obyvateľov si 68 percent nemyslí, že v súčasnej situácii s pandémiou koronavírusu je možné zaistiť bezproblémový priebeh podujatia, ako sľubujú organizátori.

V bezpečné OH podľa prieskumu novín Asahi Šimbun verí iba 21 percent Japoncov, zatiaľ čo 55% je úplne proti ich konaniu. Za uskutočnenie sa vyslovila tretina opýtaných. V Tokiu pre pandémiu vyhlásili už štvrtý núdzový stav, ktorý bude platiť počas celej olympiády (23. júla až 8. augusta).

Portál idnes.cz v pondelok ráno informoval, že pozitívny test na ochorenie COVID-19 mal český plážový volejbalista Ondřej Perušič. Spolu so svojim kolegom patrili medzi medailové nádeje Česka. Hrajú v úžasnej forme.

Po prílete do Tokia mal test ešte negatívny, ale pri každodennom testovaní v dedine bol nedeľňajší výsledok pozitívny. „Nemá absolútne žiadne príznaky choroby, avšak PCR analýza potvrdila výsledok antigénového testu,“ vyhlásil šéf českej výpravy Martin Doktor.

Organizátori volejbalistu odviezli do hotela, ktorý je určený pre izolovanie bezpríznakových prípadov. Mimochodom, Perušić je rovnako ako jeho spoluhráč očkovaný,

„Všetkých infikovaných ľudí sme okamžite izolovali, nehrozí od nich riziko ďalším účastníkom ani japonskému obyvateľstvu,“ citovala prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha agentúra DPA.

Toyota dala ruky preč

Zaujímavá správa v súvislosti s OH 2020 prišla aj z automobilovej spoločnosti Toyota, ktorá je najväčším japonským sponzorom podujatia. Jej predstavitelia sa rozhodli oficiálne dištancovať od diania súvisiaceho s hrami a neodvysielajú ani pripravené reklamy.

Už to aj oznámili japonským médiám. Generálny riaditeľ spoločnosti Toyota Akio Tojoda ako aj ďalší zástupcovia tohto koncernu zrušili svoju účasť na slávnostnom otváracom ceremoniáli hier. Argumentujú tým, že OH 2020 už stratili svoj pôvodný zmysel a stretli sa s nepochopením v očiach veľkej časti verejnosti.

Toyota je jednou z približne 60 japonských spoločností, ktoré utratili celkovo viac ako tri miliardy dolárov na získanie sponzorských práv na OH 2020. Pandémia koronavírusu aj niekoľko nešťastných udalostí a škandálov však zatienili najväčšiu športovú udalosť na svete natoľko, že pre predstaviteľov Toyoty už hry nemajú význam.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020