Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päť rokov driny kvôli trom hodom. Totálnemu profesionálovi chýba medaila

Ich spoločná cesta sa začala počas boja o olympiádu v Riu de Janeiro 2016.

18.07.2021 13:59
PTS Šamorín Foto: ,
Marcel Lomnický počas mítingu P-T-S 2021.
debata

Jeden sa na ňu nekvalifikoval, druhý skončil na výbornom piatom mieste. Obaja si vzájomnú pomoc pochvaľovali. V rôznych rolách vydržala až doteraz.

Osobák po 7 rokoch

Libor Charfreitag je to najlepšie, čo slovenský kladivársky sektor vo svojej krátkej samostatnej histórii ponúkol. Ako jediný je majstrom Európy (2010 v Barcelone), má medailu zo svetového šampionátu (2007 v Osake) a niekoľkokrát prekonal bájnu 80-metrovú hranicu (osobný rekord 81,81 m z roku 2003).

Marcel Lomnický na jeho úspechoch vyrastal a neskôr sa k o deväť rokov staršiemu vzoru približoval. Dosiaľ však nezískal na vrcholnom podujatí cenný kov, hoci k tomu bol blízko nielen v Riu, ale aj na ME v Amsterdame (skončil piaty).

Zapletalová Čítajte viac Skvelý úspech. Zapletalová je majsterkou Európy!

Odvtedy si obaja prešli najmä ťažšími mesiacmi, keď nedokázali uvoľniť tlak z Lomnického hlavy a dostať kladivo z jeho rúk k osemdesiatme­trovej méte. Trpezlivosť však v posledných pretekoch pred blížiacou sa olympiádou v Tokiu, kam obaja minulý týždeň odcestovali, priniesla ovocie. Zlepšenie osobného rekordu po dlhých 7 rokoch.

„Prvým cieľom je zvládnuť kvalifikáciu a postúpiť do finále. Tam je to nová súťaž, začína sa od nuly. To kvalifikačné sito býva zradné. Z minulosti vieme, že cez neho neprešli majstri sveta či medailisti. Mám tri hody na to, aby som ukázal, čo som natrénoval za päť rokov,“ povedal slovenským médiám pred odchodom do dejiska tohtoročných Hier.

Najväčší nepriateľ? Šmykľavý kruh

V rozhovore pre Pravdu sa pred tromi rokmi, na začiatku ich trénerskej spolupráce, obaja zhodli.

„Lomnický je v najlepších rokoch. Radi by sme atakovali osobný rekord,“ tvrdili svorne, nezávisle od seba.

Podarilo sa. Výkon z 2. augusta 2014 (79,16 m) Lomnický prekonal o tri centimetre počas druhého dňa 74. majstrovstiev Slovenska poslednú júnovú nedeľu tohto roka.

Tokyo Olympics Bach Hiroshima Čítajte viac Bach varuje športovcov. Žiadne politické gestá na olympiáde!

„Spadol mi zo srdca veľký kameň. Rád by som sa v Tokiu čo najviac priblížil k môjmu osobnému rekordu. Môžem hodiť viac ako osemdesiat metrov a budem siedmy alebo vyhrám so 78 metrami. Momentálne sa cítim dobre. Fyzicky azda ešte lepšie, ako na majstrovstvách Slovenska, kde som si hodil osobák. Už je len na mne, ako sa s tým vyrovnám v hlave,“ pokračoval Lomnický.

Vďaka spomínanému maximu sa posunul na ôsme miesto svetových tabuliek. Pred hodom bol mimo najlepšej 32-ky, ktorá sa v japonskej metropole predstaví.

„Nepreceňujem to. Niektorí konkurenti mesiac či dva súťažne nehádzali. Kvalifikačný proces bol zvláštny, niektorí nemajú takú formu ako vtedy. Môže to byť moja výhoda. Verím, že to bude lepšie, ako vo svetových tabuľkách,“ nádejal sa Lomnický.

Tridsaťštyriročný rodák z Nitry sa v júni naháňal za limitom. Týždenne absolvoval dvoje či troje pretekov. Po splnení limitu si v júli doprial trochu oddychu i poctivý tréning.

„Teraz si dva týždne oddýchnem a potom hodím kladivo čo najďalej. Telo už chcelo tréning a nový impulz, aby výkonnosť neklesala,“ doplnil Lomnický.

Jordan Torunarigha Čítajte viac Hanba pod piatimi kruhmi. Nemeckého futbalistu rasisticky urážali

Čoho sa v Tokiu najviac bojí?

„Preferoval by som hocijaký kruh, len aby nebol šmykľavý. To je môj najväčší nepriateľ. Ak bude pomalý alebo rýchly, prispôsobím sa. Mám viaceré druhy obuvi. Keď nebude šmykľavý, všetci budú spokojní,“ vravel s úsmevom.

Upokojí, ak budem panikáriť

S radosťou spomína na vydarené preteky v Riu i začiatok netuctovej spolupráce s Charfreitagom. Štyridsaťtriročný niekdajší elitný kladivár kývol na ponuku, že bude Lomnického sprevádzať na Hrách v Brazílii…

„A už vtedy mi dával cenné rady. Uvidíme, ktorá bude najcennejšia. Dennodenne mi pomáha s technikou či plánovaním. Najdôležitejšia bude psychická podpora. Verím, že mi odovzdá skúsenosti z vrcholných podujatí. Má z nich medaily, bol na troch olympiádach. Keď uvidí, že budem panikáriť, upokojí ma,“ smial sa Lomnický.

Ak by Charfreitag mal vybrať jedno slovo, ktoré jeho zverenca najlepšie charakterizuje, vybral by – profesionál.

„Totálny profesionál,“ zdupľuje urastený rodák z Trnavy a ďalej vysvetľuje: „Vie presne, čo má robiť. Ja som len poradný či pomocný orgán. Všetky ostatné veci idú bokom. Sústredí sa iba na olympiádu. Je v najlepšom veku. Verím, že sa dočkáme úspechu.“

Na olympiáde v Tokiu bude jeho pokyny smerom k Lomnickému zreteľne počuť, nakoľko sa súťaží bez divákov. Pre kladivárov to nie je nič nové.

Tokio, ilustračná Čítajte viac Polotovary na obed, stupídne zákazy. Tokio je ako Tajomstvo starej bambitky

Disciplína nie je pre kompetentných dostatočne atraktívna, aby ju zaraďovali do hlavných programov popredných mítingov či Diamantovej ligy. Navyše, nemá veľa fanúšikov ani medzi správcami štadiónov a trávnikármi, nakoľko 7,26 kilogramu vážiace kladivo dáva zelenému podkladu poriadne zabrať.

"Aj tak sa na olympiádu tešíme, je to sviatok. Možno nám prázdne tribúny pomôžu, Marcel bude uvoľnenejší. Päť rokov tvrdo trénuje, aby niečo dosiahol. Nepatrí medzi favoritov, ale do finálovej osmičky by sa mal dostať.

Je v životnej forme. Ak v ten deň hodí technicky správne, má dostatok fyzickej sily, aby prekonal piate miesto z Ria i výkon z Trnavy. Budú to tesné preteky, rozhodnú centimetre," uzavrel Charfreitag.

S tichým želaním, aby spomínané centimetre zahrali v prospech jeho nasledovníka…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Marcel Lomnický #Libor Charfeitag