Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z lajdáka člen svetovej elity. Csemez túži po olympijskom kove

Za uplynulé obdobie si toho prežil dosť. Pri autohavárii si zlomil dva krčné stavce a lekári najskôr hovorili o invalidnom vozíčku. Dokázal sa vrátiť k boxu a na Európskych hrách v Minsku získal bronz.

16.07.2021 17:23
Csemez box Foto: ,
Andrej Csemez na Európskych hrách v Minsku 2019.
debata (3)

Vlani sa ako jeden z prvých slovenských športovcov nakazil koronavírusom a hrozilo mu, že v Tokiu bude chýbať.

Andrej Csemez však prekonal nepriazne osudu a čaká ho olympijská premiéra. Naposledy sa pästiar spod Tatier predstavil pod piatimi kruhmi v Atlante 1996. Peter Baláž vtedy skončil v 1. kole.

"Nestáva sa každý deň, aby sa na olympiádu prebojoval boxer zo Slovenska. Keď sa to podarilo Petrovi Balážovi, ešte som ani nebol na svete.

Cítim hrdosť, že som ďalší v poradí," usmieva sa Csemez, ktorý sa predstaví v hmotnostnej kategórii do 75 kg.

Vo vlastnom svete

Ak si niekto myslí, že 23-ročný borec bude v Japonsku len do počtu, mýli sa.

Csemez urobil za posledné sezóny značný progres a v aktuálnom rebríčku amatérskej strednej váhy mu patrí šieste miesto na svete.

"Na vyššie méty som začal myslieť až vtedy, keď som prestúpil k môjmu terajšiemu trénerovi. Odvtedy vnímam aj olympiádu, ktorá je snom každého športovca.

Stálo nás veľa námahy a úsilia, aby sme sa do Tokia dostali. Verím, že sa nám podarí urobiť čo najlepší výsledok," želá si.

Spomenutým trénerom je domáca legenda Tomáš „Kid“ Kovács.

Bývalý majster sveta organizácie WBF v poloťažkej váhe má veľkú zásluhu na Csemezovom zlepšovaní sa. So svojím zverencom, ktorému nepovie inak ako Bandi, trénujú v Kidovej akadémii v Galante.

"Keď kráčal k prezidentke po menovací dekrét, premietol som si celé obdobie, odkedy som s ním. Spomenul som si na všetky prekážky, ktoré sme spolu prekonali, ako aj na pekné chvíle, ktoré nás potešili.

Pred rokmi prišiel za mnou malý chlapček Andrej a teraz ideme spolu na olympiádu. Štvrťstoročie sa to nepodarilo žiadnemu slovenskému boxerovi.

Je to veľká vec, máme z nej obrovskú radosť," vyznal sa Kovács po stredajšom olympijskom sľube v prezidentskej záhrade.

Tomi "Kid" Kovács a Andrej... Foto: facebook.com/TomiKidKoVacsFanpage
Kid Kovács Csemez Tomi "Kid" Kovács a Andrej Csemez na olympijskom sľube v prezidentskej záhrade.

Csemez tvrdí, že nervozita z veľkého podujatia u neho nehrozí.

Vo chvíli, keď vstúpi medzi šestnásť povrazov, existuje len vo vlastnom svete. Bleskovo si spomenie na radu od kouča – hlava je na rozmýšľanie a nie na to, aby do nej dostával údery.

"Teším sa na olympijskú atmosféru, ale viem, čo je mojim cieľom. Idem tam predovšetkým boxovať, ostatné veci pôjdu bokom.

Prázdne publikum bez divákov nebudem vnímať, pretože v momente, keď vstúpim do ringu, sústredím sa len na seba," vysvetľuje mentálne nastavenie pred zápasom.

Prípravu absolvoval prevažne v domácich podmienkach. K úplnej spokojnosti mu chýba zbaviť sa nadbytočných kilogramov, čo pre neho nebude problém.

„Príprava bola kvalitná, cítim sa silný a vo forme. Dobre sme nastavili váhu. Možno mám tri kilogramy navyše, ale tie odvodním za jeden deň,“ pokračuje Csemez, ktorý nastúpi na prvý súboj v Tokiu 26. júla.

Silná konkurencia

Kovács si na sľube zaspomínal aj na spoločné začiatky. Neboli jednoduché, ale Csemez dospel a momentálne funguje vzťah športovec – tréner na výbornú.

Tomi Kid Kovács (Slovensko) počas aktívnej... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR Box Bratislava XFN BAX kid box Tomi Kid Kovács (Slovensko) počas aktívnej kariéry.

"Od začiatku bolo vidieť, že má talent. Avšak pôsobil ako lajdák, ktorý nie je zvyknutý na prácu. To všetko sa muselo zmeniť. Naučil sa robote i disciplíne. Cesta k úspechu má tri faktory – talent, práca, šťastie. Zo začiatku to mal ťažké.

Bol zvyknutý na tri tréningy za týždeň, u mňa trénoval dvojfázovo každý deň a to dá človeku zabrať. Andrej však začal na sebe pracovať a pridával si aj dávky navyše. Niekedy ho musím brzdiť, aby to nepreháňal," hovorí súčasný šéf domáceho boxerského zväzu.

Kvalitné výsledky v uplynulom období sa podpísali aj na Csemezovom sebavedomí. V konkurencii 24 najlepších borcov v strednej váhe si verí – aj na medailu.

"Každý, kto sa dostane na olympiádu, má bezpochyby kvalitu. Tam si už protivníka nenavyberáte. Je mi jedno, proti komu sa postavím.

Rešpektujem každého súpera, ale zároveň viem, čoho som schopný. Idem do Tokia pre medailu," vraví odhodlane.

Andrej Csemez (v červenom) a vpravo jeho tréner... Foto: TASR, Michal Svítok
Andrej Csemez Andrej Csemez (v červenom) a vpravo jeho tréner Tomi Kid Kovács.

Kovács tvrdí, že jeho zverenec už má veľké víťazstvo za sebou. Reálne mu hrozil život bez boxu. Mladý pästiar bol napokon rád, že lekári nemali pravdu.

"Pre mňa je obrovská vec, že sa po autonehode vrátil do ringu – lepší ako pred haváriou. Kvalifikoval sa na olympiádu a už len to je veľká výhra.

V Tokiu sa predstavia najlepší borci v strednej váhe. Hovorí, že chce medailu. Ako trénera ma to teší, lebo to naznačuje jeho cieľavedomosť. Keď má svoj deň, môže zdolať hocikoho," priznáva tréner.

Lukáš Klein Čítajte viac Poláškov parťák je introvert. Žiadať o publicitu a selfie mi je cudzie

Kovács odboxoval v profiringu 29 zápasov, 27 z nich vyhral. Sám vie, že cesta za úspechmi je náročná a plná prekážok. Ak Csemez neuspeje v Tokiu, môže si to vynahradiť o tri roky v Paríži.

"Zo srdca mu želám len to najlepšie, ale myslím si, že Bandi dozrie až na ďalšiu olympiádu. V mojich očiach je stále malý chlapec.

Za posledný rok urobil veľký progres, najmä po mentálnej stránke. Ale stále je tam priestor, aby sa mohol posunúť. Verím, že úspech v Tokiu mu k tomu pomôže," dodáva Kovács.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #box #Tomi Kid Kovács #Tokio 2020 #Andrej Csemez