Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené. Slovensko bude mať na olympiáde prvého golfistu

Premiérovo v histórii bude mať Slovensko na olympijských hrách zastúpenie v golfe.

21.06.2021 13:16
USA SR Golf PGA Palmetto 1.kolo Sabbatini Foto: ,
Rory Sabbatini.
debata (4)

Pod päť kruhov sa totiž prebojoval 45-ročný juhoafrický rodák Rory Sabbatini, ktorý v decembri 2018 získal slovenské občianstvo a od januára 2019 súťaží pod slovenskou vlajkou.

Tento krok umožnila skutočnosť, že má manželku zo Slovenska.

Na OH do Tokia sa Sabbatini prebojoval na základe umiestnenia vo svetovom rebríčku k 21. júnu. Figuruje v ňom na 167. pozícii, no v redukovanom poradí mu patrí 44. priečka.

Do Japonska ide spolu 60 golfistov. Uzávierka ženského rebríčka prebehne až 28. júna a po ňom pridelia miestenky na OH. Slovensko v hodnotení profigolfistiek nemá zastúpenie.

Rory Sabbatini Čítajte viac Absolútne perfektné. Takto trafil Sabbatini 45. hole-in-one v dejinách US Open

Golf je na OH staronovým odvetvím. Pod piatimi kruhmi bol súčasťou programu v Paríži 1900 a St. Louis 1904, nasledovala však dlhá pauza a návrat medzi olympijské športy v Riu de Janiero 2016.

V Tokiu sa o medaily bude bojovať na golfovom ihrisku v klube Kasumigaseki, ktorý leží v meste Kawagoe v prefektúre Saitama v širšom okolí Tokia.

Okrem mužského deblového páru aj singlista Gombos

Okrem mužského deblového páru s Filipom Poláškom a hráčom podľa jeho výberu do 300. miesta v rebríčku ATP, ktorým by mal byť Lukáš Klein, bude mať Slovensko zastúpenie na olympijských hrách v japonskom Tokiu aj vo dvojhre mužov.

Norbert Gombos. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Norbert Gombos Norbert Gombos.

O čo najlepší výsledok pod piatimi kruhmi bude bojovať slovenská singlová jednotka Norbert Gombos.

Gombosovi k určujúcemu dátumu 14. júnu 2021 patrila v rebríčku ATP 89. pozícia, v redukovanom poradí a po odhlásení hráčov na zisk olympijskej miestenky bola potrebná 85. priečka.

Avšak k dispozícii boli ešte miestenky pre jednotlivé kontinenty – pre každý jedna. A práve tam bol pre Európu ako prvý v poradí Norbert Gombos. Tridsaťročný rodák z Galanty na OH doteraz ešte neštartoval.

Kuril cyklo Čítajte viac Majster sveta Kuril ladí formu na Tokio: Som hladný po víťazstve

Zdá sa, že medzi ženami vo dvojhre Slovensko nebude mať pod piatimi kruhmi zastúpenie, keďže poslednou kvalifikovanou Európankou je Srbka Nina Stojanovičová z 85. miesta v rebríčku WTA, pričom najlepšou Slovenkou k 14. 6. bola Anna Karolína Schmiedlová až na 124. priečke.

Ani po prípadnom odhlásení niektorých hráčok sa pravdepodobne nič nezmení na skutočnosti, že slovenské tenistky si v Tokiu nezahrajú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Golf #Tokio 2020 #Rory Sabbatini