Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vírus, nevírus, s pochodňou sa ísť musí. Coca-Cola ani Toyota nepustia

Len pred pár hodinami z japonských médií unikli informácie o tom, že tohtoročné olympijské hry v Tokiu budú bez zahraničných divákov. Automaticky to však neznamená, že olympiáda príde aj o tradičnú sprievodnú akciu - beh s olympijskou pochodňou.

10.03.2021 10:22
Olympiáda / Olympijský oheň / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Organizátori aktuálne vyvrátili možné pochybnosti. Akcia sa začne 25. marca plánovane v prefektúre Fukušima, ktorú pred 10 rokmi zdevastovalo silné zemetrasenie a následné vlny cunami. O život vtedy prišlo 18 000 ľudí.

Olympijskú trasu mieru a priateľstva s pochodňou v ruke počas štyroch mesiacov absolvuje 10 000 bežcov. Olympijský oheň sa do svojej cieľovej destinácie Tokia dostane krátko pred slávnostným vzplanutím na Olympijskom štadióne 23. júla 2021, čo bude znamenať začiatok Hier XXXII. olympiády. Podľa miestnych médií treba rátať s obmedzeným počtom divákov na slávnostnom začiatku behu s pochodňou aj neskôr počas trasy 47 prefektúrami Japonska.

„Krik a hlasné povzbudzovanie nebude povolené, maximálne zdvorilostné tlieskanie. Bežci s pochodňou môžu, aj nemusia mať masky na tvárach. Trasa je vopred vytýčená, ale zmeny nie sú vylúčené. Záleží na vývoji situácie,“ informovali japonskí organizátori.

Na otázku, či nie je beh s pochodňou zbytočný risk v čase neutíchajúcej pandémie ochorenia COVID-19, Japonci odpovedali: „Uvažovalo sa o tom, ale to sa zamietlo. Máme podpísané veľké sponzorské zmluvy s Coca-Colou a Toyotou a tie nepustia. Olympijská štafeta s ohňom je súčasťou hier od roku 1936 v Berlíne a bude aj tento rok.“

Nová šéfka organizačného výboru Seiko Hašimotová sa vyjadrila aj k uniknutým informáciám o tom, že OH v Tokiu budú bez divákov zo zahraničia. „Ak veríte tomu, čo priniesli japonské médiá, tak potom budú. Osobne však budem veriť tomu, čo sa prijme oficiálne 25. marca. Ďalšie dôležité rozhodnutie sa týka počtu fanúšikov na jednotlivých športoviskách. To sa očakáva v apríli,“ uviedla Hašimotová.

Japonskí organizátori vo svojom pôvodnom pláne rátali s príjmom 800 miliónov USD z predaja vstupeniek. „Je to ich tretí najväčší zdroj príjmov v súvislosti z OH 2020. Prípadný schodok budú dodatočne znášať japonskí daňoví poplatníci,“ pripomenula AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020