Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi nesmú na dve olympiády. Účasť čistých športovcov neobmedzili

Ruský olympijský výbor i ruský prezident Vladimir Putin považujú rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS) zakázať účasť vysokých predstaviteľov krajiny na olympiáde za neprijateľné. Informovala o tom agentúra AFP.

17.12.2020 16:06 , aktualizované: 21:37
debata (9)
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Rusko, ilustračná Ilustračná snímka.

Prezident výboru Stanislav Pozdňakov zároveň vyjadril spokojnosť nad tým, že športovci budú môcť súťažiť pod neutrálnou vlajkou a nebudú zo súťaží vylúčení úplne.

„Dnešný výsledok je pre Rusko víťazstvom, CAS neobmedzil účasť čistých športovcov na olympiáde, paralympiáde a majstrovstvách sveta,“ cituje slová funkcionára agentúra TASS.

Ruskí športovci nebudú môcť pod svojou vlajkou štartovať na OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu. Po odvolaní Ruska proti štvorročnému dištancu CAS znížil trest na polovicu.

Športovci, ktorí sa nedopustili dopingového prehrešku, budú môcť na najväčších podujatiach štartovať so štatútom „nezávislých“ a bez národných symbolov, podobne ako na zimnej olympiáde 2018 v Pjongčangu.

„Na podujatiach sa nesmie hrať, alebo spievať ruská hymna. Na dresoch sa tiež nesmie objaviť znak Ruska,“ cituje agentúra dpa z verdiktu CAS.

Dôvodom potrestania je obvinenie z manipulovania dát z antidopingového laboratória v Moskve v rokoch 2012 až 2015 pred ich odovzdaním Svetovej antidopingovej agentúre (WADA).

Obsahovali totiž dôkazy o množstve prehreškov, ktoré boli zatajované za pomoci štátu. Verdikt CAS je možné napadnúť na švajčiarskom najvyššom súde.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...

Nádeje sú však minimálne, namietať je totiž možné iba prípadné chyby v pojednávaní a porušenie ľudských práv, nie samotný právny výklad rozhodnutia.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) považuje rozhodnutie za „víťazný medzník“.

„Sme radi, že sme zvíťazili v tomto významnom prípade. Rozsudok jasne potvrdil naše zistenia, že ruské orgány drzo a nezákonne manipulovali s údajmi z moskovského laboratória v snahe zakryť inštitucionali­zované dopovanie,“ cituje agentúra AFP prezidenta WADA Witolda Banku.

Stratili šance usporiadať MS

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) vylúčila, že by Rusko v nasledujúcich dvoch rokoch hostilo svetový šampionát.

„Toto rozhodnutie zatvorilo dvere za akoukoľvek možnosťou hostiť v najbližších dvoch rokoch seniorský svetový šampionát v Rusku,“ cituje agentúra dpa vyhlásenie IIHF.

Rusko ponúklo, že by privítalo najbližšie MS namiesto Bieloruska, pokiaľ by tu nebolo možné vzhľadom na politickú situáciu a pandemickú situáciu šampionát odohrať.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #ruskí športovci