Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Odklad Hier spôsobil anomáliu. Pomôže dopingovým hriešnikom

Športovci, ktorí by sa pre trest za doping nemohli tento rok zúčastniť na OH v Tokiu, budú môcť štartovať na odloženej olympiáde v budúcom roku, ak im dovtedy dištanc vyprší.

18.04.2020 10:30
Tokio, kruhy Foto: ,
Olympijské kruhy v Tokiu.
debata (1)

Uviedol to šéf Jednotky atletickej integrity (AIU) Brett Clothier, podľa ktorého sú dopingové tresty založené na dĺžke trvania a neviažu sa na športové podujatia.

Snaha zabrániť takýmto športovcom v účasti na OH po zmene termínu by podľa Clothiera mohla viesť k právnym sporom. „Štandardný trest za doping je podľa kódexu Svetovej antidopingovej agentúry zákaz činnosti na štyri roky, čo súvisí s dĺžkou olympijského cyklu,“ povedal šéf AIU.

„V tomto prípade je ale anomáliou, že olympijské hry odložili. Niektorí športovci na tom budú profitovať. Je to nešťastná situácia, ale z právneho hľadiska jasná. Trest sa zakladá na dĺžke trvania, nie je viazaný na športové podujatia,“ citoval austrálskeho funkcionára The Globe and Mail.

Clothier v tejto súvislosti upozornil aj na opačnú situáciu. Športovci pristihnutí pri užívaní zakázaných látok alebo využívaní zakázaných metód po auguste 2020 môžu v prípade adekvátneho trestu prísť aj o dvojo olympijských hier – okrem budúcoročných tokijských aj o OH 2024 v Paríži.

OH len po nájdení vakcíny?

Profesorka Devi Sridharová z Edinburghskej univerzity tvrdí, že usporiadanie olympijských a paralympijských hier v roku 2021 bude možné iba po nájdení vakcíny na koronavírus.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a tokijskí organizátori ich v marci presunuli na 23. júla až 8. augusta budúceho roka.

„Myslela som si, že nájdenie vakcíny potrvá rok, rok a pol, ale podľa vedcov sa to môže podariť už skôr. Ak sa to potvrdí, OH sú realizovateľné, pokiaľ však nedôjde k prelomu vo výskume, nevidím to reálne. Vakcína je kľúčová, musí byť efektívna a dostupná,“ povedala Sridharová pre BBC.

V Japonsku evidujú takmer 10.000 prípadov ochorenia COVID-19, novému koronavírusu tam podľahlo 190 ľudí. Celosvetovo je potvrdených vyše 2.250.000 naka­zených a viac než 154.000 úmrtí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus