Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nič už nie je isté. Ani olympiáda o rok

Olympijské hry v Tokiu sa nemusia uskutočniť ani na budúci rok. Ich konanie v náhradnom termíne spochybnil šéf exekutívy tokijských hier, podľa ktorého piatkových slov nedokáže vzhľadom na šírenie pandémie koronavírusu v Japonsku garantovať uskutočnenie podujatia pod piatimi kruhmi, hoci je na programe až o necelých 16 mesiacov.

10.04.2020 15:36
Rúško, robotník, olympiáda Foto: ,
Robotník s rúškom na tvári pri olympijských kruhoch v Tokiu.
debata (4)

Japonský premiér Šinzo Abe vydal tento týždeň núdzovú deklaráciu na boj proti vírusu, po ktorej sa krajina ocitla pod reštrikčnými opatreniami.

„Myslím si, že nikto nie je momentálne schopný povedať, či bude situácia na budúci rok v júli pod kontrolou alebo nie,“ vyhlásil výkonný šéf organizačného výboru Toširo Muto a dodal: „Momentálne nie sme v pozícii, aby sme dokázali dať jednoznačnú odpoveď.“

Olympijské hry 2020 v marci odložili, podľa nového termínu sa majú začať 23. júla 2021, paralympijské hry prídu na rad 24. augusta.

Abe čelil kritike za pomalé reakcie v boji s pandémiou. Opoziční politici ho obvinili, že bagatelizoval závažnosť vírusu, čo zrejme súviselo s tým, že chcel, aby sa OH uskutočnili podľa plánu v roku 2020.

„Hry sme odložili o jeden rok. Jediné, čo môžeme urobiť, je tvrdo pracovať na ich príprave. Úprimne dúfame, že sa ľudstvu podarí do budúceho roka zvládnuť boj s koronavírusom,“ poznamenal Muto, ktorý čelil aj otázke ohľadom alternatívnych plánov na rok 2021.

„Namiesto toho, aby sme rozmýšľali o alternatívach, by sme mali vynaložiť maximálne úsilie pre náš úspech. Ľudstvo by sa malo spojiť, aby vyvinulo lieky a vakcíny.“ Japonsko doteraz nahlásilo 5000 prípadov nakazenia koronavírusom a približne stovku obetí.

Tokijskí organizátori majú uzavreté poistenie. „Pre Tokio 2020 platí niekoľko poistiek. Či však pokryjú aj odloženie hier, nie je zatiaľ jasné,“ zakončil Muto.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus