Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Očakávané a nevyhnutné. Osobnosti reagujú na odklad OH

Hry XXXII. olympiády v japonskom Tokiu sa v roku 2020 neuskutočnia. Prečítajte si ohlasy na odloženie športového sviatku.

24.03.2020 14:50 , aktualizované: 21:13
debata (2)
Matej Tóth so zlatou medailou z olympiády 2016... Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Tóth Matej Tóth so zlatou medailou z olympiády 2016 v Riu de Janeiro.

Odklad na rok 2021 môže mať za následok koniec kariéry slovenského chodca Mateja Tótha, pod piatimi kruhmi zlatého na 50 km v Riu de Janeiro 2016.

"Ak by olympiádu presunuli o rok, prípadne na obdobie ešte neskôr, z môjho pohľadu by bolo už asi nereálne, aby som na tokijských hrách štartoval. Olympiáda, šport a atletika je pre nás veľmi dôležitá, oveľa dôležitejšie je však teraz pre ľudstvo poraziť vírus a vyrovnať sa s pandémiou,“ hovoril 37-ročný atlét v utorok predpoludním webu Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Po popoludňajšom verdikte MOV doplnil: "Rozhodnutie posunúť hry je najlepšie pre väčšinu ľudí v športovom hnutí a záujmy jednotlivca musia ísť bokom pre dobro väčšiny. Hoci pre mňa to nie je dobré. Nevidím veľmi optimisticky, že by som mal absolvovať ešte ďalšiu prípravu a predĺžiť si kariéru o rok. Nehovorím ešte definitívne, že končím. Chcem si to prebrať s mojím zamestnávateľom VŠC DUKLA Banská Bystrica.

Rozhodnutie neurobím sám v mojej hlave. Pokúsim sa udržať sa ešte v nejakej základnej forme, aby som prípadne mohol zareagovať ešte nejakým štartom. Je tu ešte veľa premenných, preto by som nechcel všetko len tak zavesiť na klinec. Rozhodnutie chcem dať v inom rozpoložení, v akom som teraz."

Siekel: Veľmi správne rozhodnutie

K odkladu sa vyjadril aj Anton Siekel, prezident Slovenského športového a olympijského výboru (SOŠV):

„Ja osobne aj SOŠV, a hádam môžem hovoriť aj za športovcov, vítame toto rozhodnutie, pretože prináša istotu do tohto ťažkého obdobia. Nikto nepochyboval, že by sme neposlali našich športovcov do rizikového prostredia, ale bál som sa, že nebudú mať rovnaké podmienky na prípravu. Na budúci rok to budú mať organizátori veľmi ťažké, aby našli termín, a nezávidím im, ale verím, že sa podarí nájsť kompromis a OH budú sviatok športu, pretože to je ich účel. Dúfam, že o rok budú zároveň signálom, že sa nám podarilo prekonať tento ťažký rok.“

Anton Siekel počas odosielania virtuálnej... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
Anton Siekel Anton Siekel počas odosielania virtuálnej prihlášky na 32. letné olympijské hry v Tokiu.

„V súčasnej dobe je odklad určite správnym rozhodnutím. Najdôležitejšie je zdravie. Atletický svet potrebuje nielen konanie hier, ale aj to, aby sa športovci mohli na podujatie nerušene pripravovať a aby mali všetci na prípravu rovnaké podmienky. Veď miestenku na hry stále nemalo takmer 50 percent športovcov. Bolo by nespravodlivé, ak by niektorí mali šancu sa kvalifikovať a iní nie,“ myslí si prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a viceprezident SOŠV Peter Korčok.

„Vývoj v posledných dňoch spel k tomuto rozhodnutiu. Začali sa ozývať veľmi významné subjekty, či už národné športové zväzy silných krajín, alebo olympijské výbory. Po veľmi dôkladnom zvážení to dospelo do tohto rozhodnutia,“ povedal Roman Buček, riaditeľ pre športy SOŠV.

VIDEO: Generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba o presunutí olympijských hier v Tokiu na budúci rok:

Video

Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková verila, že olympijské hry sa uskutočnia v roku 2020.

"Tak som bola nastavená. Ja som už mala istotu účasti a robotu s vybojovaním miestenky za sebou. Veľa športovcov však ešte malo pred sebou kvalifikáciu. Nikto na svete nevie povedať, dokedy bude súčasná situácia s koronavírusom trvať. Keby sa hry uskutočnili teraz, veľa športovcov by nemalo možnosti splniť limity a dokončiť kvalifikačný proces, ako bolo pôvodne plánované, a rovnako ani podmienky na prípravu.

Zuzana Rehák Štefečeková. Foto: TASR, Michal Svítok
Zuzana Rehák Štefečeková Zuzana Rehák Štefečeková.

Z tohto pohľadu je to pre týchto športovcov asi fajn. Nič s tým nenarobím a ešte musím informáciu o odklade spracovať. Predpokladám, že kompetentní brali do úvahy v prvom rade zdravie športovcov, organizátorov, dobrovoľníkov a ďalších účastníkov. Navyše, zrejme chcú usporiadať plnohodnotné hry aj s divákmi," povedala dvojnásobná strieborná olympijská medailistka v trape.

„Toto rozhodnutie bolo určite nesmierne náročné, avšak očakávané a nevyhnutné pre zdravie a bezpečnosť všetkých. Pevne dúfam, že sa mi tohtoročná sezóna presunutím hier neskončí a čoskoro sa všetci vrátime do prípravy na budúcoročné olympijské hry Tokio 2020,“ verí Danka Barteková, strelkyňa a členka Komisie športovcov MOV.

„Vzhľadom na situáciu, ktorá je vo svete, som to očakával. Myslím si, že aj vydarenia národných olympijských výborov, ktoré prichádzali v posledných dňoch signalizovali, že olympiáda v pôvodnom termíne by sa musela uskutočniť bez divákov a mnohých športovcov. Odloženie OH o rok považujeme za rozumné rozhodnutie a pre slovenských športovcov to bude znamenať novú, možno lepšiu príležitosť kvalifikovať sa na tento najväčší športový sviatok,“ povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Erik Vlček, rýchlostný kanoista a trojnásobný olympijský medailista v K4: „Tešili sme sa na olympiádu, aj rok dobre odštartoval, začali sme sa pripravovať v zahraničí, ale potom sme si uvedomili, že olympiáda asi nebude a už sme to tušili, teraz je to definitívne. Nič iné nám neostáva, len byť pozitívne naladení a vydržať ešte rok. Ja to určite nevzdám, toto mala byť moja posledná olympiáda, ale ešte rok to zvládnem.“

Erik Vlček. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Erik Vlček Erik Vlček.

Člen slovenského štvorkajaka v rýchlostnej kanoistike Samuel Baláž odklad OH očakával.

"Celá situácia vo svete s koronavírusom tomu nasvedčovala, že to postihne aj olympijské hry. Najprv zrušili veľké tenisové turnaje, potom formulu 1 a potom sme už aj my kanoisti čakali, že súťaže v Tokiu tento rok odložia. Osobne som z toho veľmi smutný, lebo to mohla byť moja prvá olympiáda. Tešil som sa veľmi, ale nič sa nedeje. Budeme sa musieť pripravovať tento rok, zdá sa, bez pretekov. Ak aj nejaké budú, tak asi až v jeseni a len u nás na Slovensku.

Samozrejme, nechcem len tak vynechať celý rok a budem sa udržiavať v kondícii. Určite chcem byť pripravený na olympijské hry aj o rok. Sme v lodi traja mladí a je predpoklad, že sa budeme ešte pár rokov zlepšovať. Verím, že aj náš starý – Erik Vlček – to s nami vydrží a nejako ho na tú olympiádu ešte dotiahneme," povedal Baláž.

Slafkovský: Budeme mať viac času na prípravu

Vodný slalomár Alexander Slafkovský sa podľa vlastných slov na takýto verdikt psychicky pripravoval:

„Otázka bola, kedy to oficiálne odložia. Z môjho pohľadu budeme mať aspoň o to viac času na prípravu. Určite to bolo správne rozhodnutie, nebolo by to fér a bolo by tam riziko pre zdravie ľudí.“

„Pre mňa znamená odklad, že mám o rok viac času, aby som sa poriadne pripravil na olympiádu. Môžem popracovať na mojich slabých stránkach. Z tohto pohľadu to môžem zobrať ako výhodu,“ hľadá pozitíva kajakár Jakub Grigar.

Alexander Slafkovský. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský.

Pre športovú gymnastku Barboru Mokošovú preloženie olympiády nie je veľký šok: „Bola som na to celkom pripravená. Myslím si, že je to v momentálnej situácii najlepšie riešenie. Veľmi veľa športovcov sa ešte nekvalifikovalo a nemá miestenku. Všetky športoviská sú zatvorené. Nedá sa športovať, všetky podujatia sa rušia. Momentálne je koronavírus tak rozšírený, že by olympijské hry neboli bezpečné. Vnímam to ako správne rozhodnutie.“

Šprintérovi Jánovi Volkovi sa verdikt ťažko hodnotil: „Vzhľadom na to, že rok 2021 je ešte veľmi ďaleko. Máme tam dva vrcholy – majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy. Bude tam dosť podujatí a neviem, ako sa budú riešiť majstrovstvá sveta v Eugene. Bude to veľmi zaujímavé, ale v každom prípade je to smutné. Lepšie nech sa olympiáda uskutoční o rok, o dva ako vôbec.“

Ján Volko počas podujatia P-T-S. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Ján Volko, beh, bežec, bežci, PTS Šamorín 2017 atletika štadión Ján Volko počas podujatia P-T-S.

Skejbordista Richard Tury odloženie schvaľuje. „Je to rozumný krok z hľadiska toho, čo sa deje vo svete. Momentálne nemá takmer žiadny športovec kde trénovať, všetci musia ostať doma. Ak sa hry presunú o rok, bude to olympiáda, ako ju každý pozná.“

„Chvíľku z toho ešte budem smutný, mala to byť moja premiéra a veľmi som sa tešil. Je to však určite správne rozhodnutie vzhľadom na aktuálnu situáciu. Máme ďalší rok na prípravu, tak sa ho pokúsim využiť čo najlepšie,“ reagoval strelec Patrik Jány.

Aktualizujeme…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus