Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ospravedlnenie a happyend. Kanoisti vetrajú dusný vzduch

Koniec dobrý, všetko dobré... Alebo nie? Známe klišé by sa pokojne dalo uplatniť aj na momentálnu atmosféru v tábore slovenských rýchlostných kanoistov. Aj s dodatočnou otázkou, či sa dusný vzduch skutočne vyvetral.

26.08.2019 18:46
Peter Gelle Foto: ,
Peter Gelle na MS v Szegede príjemne prekvapil. Pre Slovensko vybojoval v K1 olympijskú miestenku do Tokia.
debata (1)

Najlepším receptom, ako celú kauzu vyriešiť, sú kvalitné výsledky. Podarilo sa. Na nedávno skončených majstrovstvách sveta získali Slováci dva cenné kovy.

Zo Szegedu si okrem dvoch bronzových štvorkajakov – na 500 a 1000 metrov – doviezli aj päť miesteniek do Tokia. Na svedomí ich majú päťstovkári Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek a singlista Peter Gelle.

Posledný z nich, tridsaťpäťročný matador, síce obsadil na K1 1000 m nepopulárnu štvrtú priečku, ale zmestil sa do pätice zaručujúcej budúcoročnú olympiádu. Opäť sa ukázalo, že o Gelleho schopnostiach nemožno pochybovať. Predsa len však bolo jeho počínanie po júnovom rozbití kádvojky – posádku tvoril s Botekom – príjemným prekvapením.

„Ospravedlňujem sa Peťovi Gellemu. Kádvojke som však v boji o Tokio neveril. Som rád, že získal miestenku v singli a máme ich až päť. Na takú malú krajinu je to obrovský úspech aj v porovnaní s ostatnými športami. Som hrdý na všetkých, tlak zvládli parádne,“ povedal po bronze štvorkajaka jeho tréner Peter Likér.

On je strojcom júnovej výmeny. Pred Európskymi hrami v Minsku sa rozhodol, že namiesto Gábora Jakubíka posadí do štvorkajaka Boteka. Osvedčil sa a ako člen K4 cestoval aj do Szegedu.

Neúprosné pravidlá znamenali, že dvadsaťdvaročný mladík nemohol po boku Gelleho bojovať v Szegede o olympijské miestenky v K2. Gelle tak mal len jedinú šancu – narýchlo presadnúť do K1 a pokúsiť sa vybojovať Tokio len pomocou vlastných rúk.

Peter Gelle: Nerátal som s tým, že si vyjazdím olympiádu

„Je mi ľúto, že v káštvorke nemohol sedieť Jakubík. Botek bol však v kvalifikačných pretekoch lepší. Stavil som na neho, lebo vo štvorkajaku chcem mať elitu. Ak by to nevyšlo, padne moja hlava. Urobili sme dobré rozhodnutie. Psychicky sa mi uľavilo,“ neskrýval Likér.

Verí, že atmosféra vo vnútri federácie sa zlepší. Považuje za potrebné, aby si po náročnej sezóne so skvelou bodkou v Szegede všetky zainteresované strany od kanoistiky oddýchli. Po nej si kompetentní sadnú a … možno opäť prekopú obsadenie K4 aj K1.

"Dá sa povedať, že všetko sa skončilo happyendom. Čas pomôže vyvetrať atmosféru. Nebolo ľahké vysvetliť všetkým zainteresovaným filozofiu zväzu a riešenie situácie. Pri konečnej nominácii do Tokia pôjdeme starou-známou cestou.

Miestenky nie sú na meno. Na všetkých bude vyvíjaný tlak. Nikto nemá nič isté, ani štvorkajak. Zmena môže nastať, ale ja osobne neverím, že sa nejaká udeje," doplnil športový riaditeľ Filip Petrla.

Ďalšie známe klišé hovorí, že čas všetko vyrieši. Podarí sa mu to aj pri pošramotených kanoistických vzťahoch?

Slovenskí reprezentanti v K4 na 500 m. Foto: TASR, Pavel Neubauer
K4 Slovenskí reprezentanti v K4 na 500 m.

Štvorkajak vie, že nemá istotu

Krásny koniec sezóny. Bolo to naozaj parádne divadlo. Päťstometrovému boju deviatich európskych štvorčlenných lodí o sedem miest na olympiáde a tri cenné kovy z majstrovstiev sveta nechýbalo nič. Napätie, zvraty, plné tribúny aj medailové cinknutie pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku.

Finále K4 500 m uzavrelo hlavný program svetového šampionátu v maďarskom Szegede. Po ňom si slovenská štvorica Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek poriadne odfúkla. Potešila sa na stupňoch víťazov. Oslávila úspech. A bude si užívať oddych v čase, keď sa sladké letné ničnerobenie pomaly končí.

„Popri medaile je tam aj miestenka, takže radosť je o to väčšia. Krásna bodka za odmakaným rokom,“ vravel v cieli háčik Baláž. „Trochu si oddýchnem a potom začnem s tvrdým tréningom, aby som bol v káštvorke. Viem, že tam patrím, ale musím to potvrdiť,“ doplnil Zalka.

Slovenské kvarteto čakajú dovolenky. Po nich sa opäť vrátia do tréningového procesu a stanú sa z nich akoby súperi v boji o miesto v štvorčlennej tokijskej lodi.

Erik Vlček: Bolo to veľmi tesné, pocity sú fantastické

„Sú to dve muchy jednou ranou. Tokio je veľmi blízko. Som veľmi šťastný. Ísť šiestykrát na olympiádu… Veru, nikdy by som nebol povedal, že to potiahnem tak ďaleko. Čaká nás však ešte ťažký rok, nikto nemá nič isté,“ predpovedal Vlček.

Na veľký boj momentálne nemyslí. Má iné starosti.

„Nebol som ešte na dovolenke. Celé leto som strávil trénovaním. Je na čase vypnúť a zobrať niekam rodinu. Blíži sa škola. Mám dve školopovinné dievčatá. Nechcem, aby zameškali hneď prvý deň. Vybrali sme si najbližšiu morskú destináciu – Chorvátsko,“ poodkryl Vlček plány najbližších dní.

V septembri pôjde podporiť na takzvanú dokvalifikáciu svojich kolegov. V Tokiu môžu Ivana Mládková, Gabriela Ladičová aj Matej Rusnák doplniť slovenský olympijský menoslov.

„Pôjdem tam, hoci len v úlohe akéhosi turistu. Určite však budem aj niekoľkokrát trénovať. Poobzerám sa, ako to tam vyzerá,“ uzavrel Vlček.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gelle #slovenský štvorkajak