Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčší športový sviatok sa blíži. Do štartu OH 2020 zostáva presne rok

Do otvorenia Hier XXXII. olympiády Tokio 2020 zostáva presne rok. Oficiálny termín konania je od 24. júla do 9. augusta 2020. Organizátori olympiády a následnej paralympiády určili spustenie odpočítania na stredu aj s patričnou šou.

24.07.2019 07:19
Národný štadión, Tokio Foto: ,
Nový národný štadión v Tokiu určený pre budúcoročné olympijské hry.
debata

Ako uvádza portál www.olympic.sk, od Tokia 1964 po Tokio 2020 narástol rozmer hier zhruba dvojnásobne. Pred viac ako piatimi desaťročiami súťažilo počas 15 dní 5149 športovcov z 93 krajín v 163 disciplínach a 19 športoch. Na OH 2020 by počas 19 dní malo v 339 disciplínach 33 športov súťažiť až 11.096 športovcov z 206 krajín.

Celkový počet 33 športov v olympijskom programe predstavuje nový rekord. Z nich 28 bolo aj v programe OH 2016, päť je nových – ich zaradenie si vyžiadali Japonci. Ide o športové lezenie, karate, surfing, skejtbording a bejzbal/softbal. Zatiaľčo prvé štyri športy budú mať pod piatimi kruhmi absolútnu premiéru, softbal s bejzbalom sa tam vracajú po 12-ročnej prestávke.

Téma číslo jeden sú obavy z extrémnych klimatických podmienok. Je veľmi pravdepodobné, že pôjde o najhorúcejšie olympijské hry v histórii. Vlani v júli namerali na predmestí Tokia teplotu až 41 stupňov a v súvislosti s extrémnymi klimatickými podmienkami zaznamenali viacero úmrtí a množstvo ľudí museli hospitalizovať.

Lekári varovali, že ak by sa preteky začali v neskorších ranných hodinách, mohlo by to vzhľadom na rýchly rast teploty počas dňa viesť ku kolapsom s fatálnymi následkami. Organizátori posunuli na skorší čas štart súťaží v maratóne, chôdzi na 50 km, triatlone a horskej cyklistike i začiatok zápasov v sedmičkovom rag­by.

S horúčavami súvisia aj obavy o kvalitu vody v zálive Odaiba Marine Park, kde budú na OH súťažiť triatlonisti a diaľkoví plavci. Minuloročné extrémne teploty v Tokiu spôsobili prehriatie vody v zálive až na 30°C. Preto organizátori teplotu vody nepretržite monitorujú a spolu s údajmi o jej kvalite (výskyt patogénnych baktérií) zverejňujú.

V predpoludňajších hodinách sa odohrá až deväť atletických finále, čo je nebývalé. Bola to požiadavka Medzinárodného olympijského výboru (MOV), pričom nie v každom prípade bolo motivované snahou začínať súťaže v skorých ranných hodinách, aby športovci (týka sa to vytrvalostných disciplín) nemuseli trpieť v tej najväčšej dennej horúčave.

„Finálové súťaže v tokijských ranných hodinách zlepšia ‚viditeľnosť‘ atletiky v rôznych svetových časových zónach,“ vysvetlil rozhodnutie riaditeľ súťaží Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Paul Hardy.

Olympijská dedina v Tokiu bude z troch strán obklopená morským zálivom. Dedina s výškovými stavbami leží na pomedzí oboch hlavných zón hier. V jej blízkosti (len na dvadsať minút pešej chôdze) bude aj Slovenský dom, zriadený v podniku s názvom Café House.

„V tomto priestore nájdu kus domova nielen členovia našej výpravy, hostia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), naši návštevníci hier a Slováci, ktorí žijú v Japonsku, ale s našou krajinou sa budú môcť bližšie zoznámiť aj hostia z celého sveta, a predovšetkým z usporiadateľskej krajiny,“ uvádza olympic.sk.

Organizátori predstavili 20. marca dizajn olympijskej pochodne. Vysoká je 71 centimetrov, je v ružovo-zlatej farbe, ozdobená motívom kvetov japonskej čerešne. Vyrobili ju z hliníka, získaného z dočasných domov obetí zemetrasenia a následnej vlny cunami v roku 2011, ktoré spustošili oblasť regióna Tohoku okolo Fukušimy.

Národný štadión v Tokiu je takmer dokončený Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový národný štadión v Tokiu určený pre...

Motto štafety bude „Naša cesta je svetlo nádeje“, čo vyjadruje zámer, aby organizácia OH v Tokiu pomohla aj rekonštrukcii celej zdevastovanej oblasti. Po tradičnom zapálení olympijského ohňa v antickej Olympii a tradične niekoľkodňovej štafety púti po území Grécka z Atén prinesú olympijský oheň do Japonska lietadlom 20. marca 2020.

„Zostáva nám len rok do začiatku hier. Pokúsime sa športovcom pripraviť také podmienky, aby mohli prekonávať rekordy. Do organizácie dáme všetku našu energiu, pretože chceme, aby olympionikom, obyvateľom Tokia a všetkým návštevníkom zostali len tie najlepšie spomienky,“ vyhlásila guvernérka Tokia Juriko Koikeová.

Medailové sady pre olympijské a paralympijské hry – ide dohromady o približne päťtisíc medailí – vyrobia z druhotných surovín. Drahé kovy na ich výrobu získali organizátori z recyklovaných mobilných telefónov (obyvatelia krajiny ich odovzdali spolu 6,21 milióna) a z ďalších elektronických zariadení, ktoré na tento účel Japonci hromadne odovzdávali. Z takmer 79 ton odovzdaných zariadení sa na výrobu medailí podarilo získať 32 kg zlata, 3500 kg striebra a 2200 kg bronzu.

Ekologický rozmer OH v Tokiu a snahu o trvalú udržateľnosť rozvoja dokumentuje aj fakt, že pódiá na všetky slávnostné ceremoniály vyrobia z recyklovaného plastového odpadu, odstráneného z oceánov. Organizačný výbor hier sa týmito počinmi pripojil k aktivitám Organizácie spojených národov v oblasti ochrany životného prostredia.

Oslavy v Tokiu po oznámení dejiska OH 2020. Foto: SITA/AP, Greg Baker
JOH 2020, Tokio Oslavy v Tokiu po oznámení dejiska OH 2020.

Dovedna 7,5 milióna záujemcov o olympijské vstupenky sa zaregistrovalo do systému žiadateľov. Ceny vstupeniek na olympijské súťaže, ktoré v Japonsku možno získať prostredníctvom lotérie, sa pohybujú od 2500 jenov (približne 20 eur) až do 300-tisíc jenov (zhruba 2370 eur) za najlepšie miesta na otváracom ceremoniáli. Polovica všetkých vstupeniek stojí menej ako 8000 jenov (63 eur) a sú určené pre japonské rodiny s deťmi, seniorov a zdravotne znevýhodnených.

V prvej fáze tohto procesu si vstupenky zakúpilo 3,2 milióna Japoncov, pričom túto možnosť využilo 90 percent úspešných účastníkov lotérie. Ďalšie kolo lotérie spustia v auguste. V ostatných krajinách sveta sa vstupenky od 15. júna kupujú prostredníctvom autorizovaných predajcov (ATS), na Slovensku je ním Cestovná kancelária SATUR.

Rok pred štartom tokijských olympijských hier má tamojší organizačný výbor už takmer dokončené všetky dejiská, na ktorých budú zápoliť športovci z celého sveta o medaily a večný zápis do športovej histórie. Napriek viacerým problémom, ktoré vyvstali najmä pri konštrukcii hlavného olympijského štadióna, je ten už na 90 percent hotový a dokončený by mal byť 21. decembra.

Japonci v predstihu postavili päť z dokopy ôsmich úplne nových športovísk a tak nečudo, že veľkú spokojnosť prejavil aj šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach: „Sme nadšení. Ja osobne sa teším na nadchádzajúce obdobie z dvoch dôvodov. Jedným je skvelá práca, ktorú odvádza organizačný výbor. Tým druhým je spôsob, akým príprava hier dokázala spojiť obyvateľov krajiny. Neviem si spomenúť na olympijské hostiteľské mesto, ktoré by bolo rok pred hrami takto pripravené.“

debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 v Tokiu