Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wlodarczyková: Cítila som v kostiach, že príde moja chvíľa

Premiéru ženského olympijského kladiva na olympiáde v Sydney 2000 ovládla najmladšia víťazka v tejto disciplíne - 17-ročná Poľka Kamila Skolimowská. O 16 rokov na to triumfovala jej krajanka, ktorá na víťazku spred šestnástich rokov a svoju inšpiráciu nezabudla.

16.08.2016 18:04
Anita Wlodarczyková Foto: ,
Anita Wlodarczyková posielaj svoje kladivo na métu svetového rekordu.
debata

Štvrtý deň atletických disciplín patril najmä jednej dáme. Anita Wlodarczyková v pondelok potvrdila rolu favoritky vo finále ženského kladiva. Trikrát prehodila magickú osemdesiatmetrovú hranicu a v treťom pokuse zlepšila vlastný svetový rekord. Ten má hodnotu 82,29 m, čím prekonala doterajšie maximum z 1. augusta 2015 v Cetniewe o 1,21 m.

Bol to knokaut

Sama už niekoľkokrát priznala, že jej je ľúto, že so zosnulou Kamilou Skolimowskou nemôže súťažiť. „Bola mojím vzorom a inšpiráciou. Sľúbila som, že veľké podujatia budem hádzať s jej rukavicou. Stalo sa tak aj v Riu a prinieslo mi to šťastie,“ povedala na margo svojej predchodkyne, ktorá zomrela 18. februára 2009 na pľúcnu embóliu.

Tridsaťjedenročná atlétka sa stala prvou ženou, ktorá hodila kladivo za 80 metrov. Zvíťazila s presvedčivým náskokom 5,54 m pred striebornou Zhang Wenxiu z Číny, bronz vybojovala Britka Sophie Hitchonová.

„Bol to knokaut. Zvíťazila som s obrovskou prevahou pred druhou súperkou. Zo svetového rekordu sa teším viac ako zo zlatej medaily, tú som totiž očakávala. Oplatilo sa dennodenne drieť a dostať zo seba aj posledný pot. Teším sa, že som sa dožila tohto dňa.“

Pred dvomi dňami sa stala druhou poľskou olympijskou víťazkou. „Po prvom hode 76,35 som vedela, že mám medailu. Upokojila som sa a chcela som si poistiť zlato. Pred tretím hodom som vedela, že to bude moja chvíľa. Cítila som to v kostiach. Dostávala som povolený doping z tribún, v hľadisku som sa pozrela na rodinu, trénerov, reprezentačných kolegov i všetkých divákov. Zabrala som naplno a vyšlo to,“ tešila sa nová olympijská šampiónka.

Chce hádzať ďalej

Wlodarczyková má aj striebornú medailu spred štyroch rokov z Londýna, podľahla Ruske Tatiane Lysenkovej. „Potichu čakám na zlato aj z predchádzajúcich Hier. Dopočuli sme sa, že Rusku Lysenkovú prichytili pri dopingu. Uvidíme, ako to dopadne.“

Poľská kladivárka momentálne nemá konkurenciu. Končiť sa nechystá. „Som športovkyňou od rána do večera. Moje víťazstvo je odrazom ťažkej, systematickej a monotónnej práce. Dbám o všetko. Stále mám dostatok síl a veľké rezervy. Verím, že už čoskoro budem hádzať 83–84 metrov,“ vraví sebavedomo. Začiatkom júna bola v Šamoríne jednou z hviezd obnoveného mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft, hod kladivom suverénne vyhrala.

„Pre túto disciplínu sa narodila. Je to neuveriteľná bojovníčka. Má veľké množstvo energie a potenciálu. Toto nie je ešte koniec, skôr naopak. Anita otvára novú kapitolu svojej kariéry i ženského kladiva. Myslím si, že bude plná úspechov. Verím, že ešte veľa rokov bude tešiť nás aj celé Poľsko,“ povedal po pondelkovom famóznom výkone svojej zverenkyne tréner Krzysztof Kaliszewski pre Przeglad Sportowy.

Zaujímavosťou sú bohaté raňajky rodáčky z Rawicza aj rituál, ktorý pred pretekmi nikdy nevynechá. „Pred olympijským finále v jedálni zjedla len päť vajec. Jej rekord je osem a k tomu ešte aj ovocie a energetické tyčinky,“ smeje sa tréner Kaliszewski a dodáva:,,Svoj rituál pred hodmi má zautomatizovaný. Vždy ma však poprosí, aby som ju kopol do zadku pre šťastie."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Anita Wlodarczyková