Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stepanovová pomohla odhaliť ruský doping, teraz sa bojí o život

Ruská atlétka Julia Stepanovová, ktorá spolu s manželom pomohla odkryť dopingový škandál v ruskom športe, sa bojí o život.

16.08.2016 14:00
Julia Stepanovová Foto: ,
Julia Stepanovová.
debata (19)

Po tom, ako sa jej niekto nabúral do e-mailu a elektronického systému na hlásenie pohybu, sa radšej s rodinou v USA presťahovala na iné tajné miesto.

„Rada by som povedala, že ak sa nám niečo stane, mali by ste vedieť, že to nie je náhoda,“ uviedla Stepanovová v pondelkovom videorozhovore s novinármi. „Chceli sme urobiť maximum pre to, aby sme boli v bezpečí, takže sme sa presťahovali. Zistili sme, že ak by nám niekto chcel niečo urobiť, pravdepodobne by uspel. Máme obavy, pretože máme malé dieťa,“ dodala ruská bežkyňa.

Stepanovová žije v USA od roku 2014 s manželom Vitalijom, bývalým pracovníkom Ruskej antidopingovej agentúry. Obaja poskytli dôležité svedectvo komisii Svetovej antidopingovej agentúry, ktorá vyšetrovala štátom riadený doping v ruskom športe. Stepanovová ho opísala v správe uverejnenej vlani v novembri.

Svetová atletická asociácia IAAF následne zakázala ruským atlétom štartovať v medzinárodných súťažiach a trest rozšírila aj na olympijské hry. V Riu de Janeiro chcela Stepanovová štartovať ako nezávislá športovkyňa, kvôli dopingovej minulosti jej to nepovolili. MOV ju pozval, aby sa na OH zúčastnila aspoň ako návštevníčka. Napokon sa atlétka rozhodla do Ria necestovať, pretože brazílske mesto považuje za nebezpečné a myslí si, že by jej tam niekto mohol ľahko ublížiť.

O svoju bezpečnosť sa obáva aj v USA. „Keď sme zistili, že prebehol útok na náš účet v systéme ADAMS (obsahuje aj informácie o mieste pobytu športovcov), znepokojilo nás to. Jediný dôvod, prečo by sa niekto snažil dostať do systému ADAMS, je to, aby zistil našu presnú polohu,“ povedala Stěpanovová. „Vystrašilo ma to, takže sme sa radšej presunuli inam,“ dodala ruská atlétka, ktorá napriek trpkosti zo zákazu štartu bude sledovať olympijské finále „svojej“ trati 800 m.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Julia Stepanovová