Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília má hrdinu Braza. Jeho súper prirovnal bučanie k Berlínu 1936

Ďalší pôsobivý olympijský príbeh v Riu sa na radosť domácich fanúšikov zrodil v žrdkárskom sektore. Brazílčan Thiago Braz da Silva šokujúco zdolal obhajcu olympijského zlata a svetového rekordéra Francúza Renauda Lavillenieho a ešte mu aj vzal olympijské maximum.

16.08.2016 11:50
Thiago Braz da Silva Foto: ,
Thiago Braz da Silva pred rozradostenými tribúnami.
debata

Braz na druhý pokus prekonal latku vo výške 603 cm, pričom Lavillenie na tejto úrovni dvakrát neuspel a potom ešte raz na 608 cm. Pri jeho mene napokon zostalo svietiť „iba“ strieborných 598. Bronz berie Američan Sam Kendricks (585). Bez medaily zostal český šampión Jan Kudlička s 575 cm. Preteky sa natiahli až do polnoci miestneho času pre nepriazeň počasia, ale aj technické problémy s pokazeným strojčekom na zdvihnutie latky.

Strieborný Lavillenie sa posťažoval na divákov, ktorí bučali pri jeho pokusoch. „Toto je atletika, nie futbal. Diváci v Brazílii to však asi nerozlišujú. Nebolo to v duchu fair-play,“ skonštatoval Lavillenie. Dokonca prirovnal atmosféru na štadióne k Hrám v Berlíne 1936, ktoré Adolf Hitler zneužil na propagáciu nacizmu. Za tieto slová, ktoré predniesol v emóciách hneď po pretekoch, sa na následnej tlačovej konferencii ospravedlnil.

Da Silva si naopak divákov pochvaľoval. „Veľa mi pomohli tým, ako ma podporovali,“ povedal víťaz. „Chápem našich ľudí, že chceli, aby vyhral domáci pretekár. Brazílčania nevedia kontrolovať emócie. Moje rodné mesto ma chcelo vidieť zvíťaziť, a tak sa to aj stalo. Musel som sa však sústrediť na techniku a pustiť atmosféru z hlavy, inak by som neuspel. Je skvelé, že sa mi to podarilo,“ dodal.

Rodák z Marilia, ktorého vychovávali starí rodičia, pritom v Brazílii nežije. Predvlani sa presťahoval do Talianska, kde má lepšie tréningové podmienky. So žrďou začínal v 14 rokoch pod dohľadom svojho strýka, ktorý sa venoval desaťboji. Teraz ho trénuje slávny Ukrajinec Vitalij Petrov, ktorý v minulosti viedol okrem iného Sergeja Bubko či Jelenu Isinbajevovú.

zväčšiť Strieborný Francúz Renaud Lavillenie. Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Renaud Lavillenie Strieborný Francúz Renaud Lavillenie.

Rekordný čas bol na spadnutie v ženských pretekoch na 3000 m prekážky, napokon odolal o 94 stotín sekundy. Zlatá medaila prvýkrát v histórii putuje do Bahrajnu zásluhou iba 19-ročnej kenskej prisťahovalkyne Ruth Jebetovej. V sólobehu finišovala v čase 8:59,75, globálne a zároveň olympijské maximum v podaní Rusky Gulnary Samitovovej-Galkinovej spred šiestich rokov má hodnotu 8:58,81 min. Striebro si vybojovala Keňanka Hyvin Kiyeng Jepkemoiová (9:07,12) a bronz patrí Američanke Emme Coburnovej (9:07,63). „Je to už po druhý raz, čo som zmeškala svetový rekord. Bol to pre mňa celkom jednoduchý beh, ale zabudli mi povedať, že ide o svetový rekord. V podstate som však chcela iba zlatú medailu,“ uviedla Ruth Jebetová.

Do zoznamu atlétov so statusom legenda pribudol Keňan David Lekuta Rudisha. Svetový rekordér ovládol beh na 800 m a k zlatej medaile z Londýna 2012 pridal aj ďalšiu z Ria. Jeho víťazný čas má hodnotu 1:42,15 min, čo je líderská pozícia v tomto roku na svete. Striebro si vybojoval Alžírčan Taoufik Makhloufi (1:42,61) a bronzový bol Američan Clayton Murphy (1:42,93). Všetci traja medailisti pokorili dovtedajšie svetové maximum v podaní Keňana Nicholasa Kipkoecha (1:43,37). Víťazné double na 800 m na olympijských hrách pred Rudishom predtým naposledy predviedol Novozélanďan Peter Snell na OH 1960 v Ríme a 1964 v Tokiu.

„Som šťastný a hrdý na seba. Po sklamaniach z rokov 2013 a 2014, keď som viacero pretekov prehral, som vlani zvíťazil na majstrovstvách sveta a teraz obhájil zlato z Londýna. Je to pre mňa výnimočný moment. Londýn zostane pre mňa vždy špeciálny tým, že som tam prekonal svetový rekord, Rio zasa tým, že som obhájil olympijské víťazstvo. Len ja sám viem posúdiť, čo všetko som tomu obetoval,“ povedal dojatý Rudisha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Thiago Braz da Silva