Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dosť bolo príprav. Začína sa útok na medailu

Juraj Tarr a Erik Vlček vystúpili vo štvrtok z lode a hoci vo finále K2 obsadili posledné, ôsme miesto, nestratili pokoj. Na túto disciplínu sa špeciálne nepripravovali, ich hlavná pozornosť sa sústreďuje na piatok a sobotu.

19.08.2016 11:00
štvorkajak, Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj... Foto: ,
Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka v štvorkajaku.
debata

Spolu so skúsenými kajakármi si v piatok sadnú do lode aj mladíci Denis Myšák a Tibor Linka. Káštvorka v pretekoch rýchlostných kanoistov má v programe kvalifikačné a semifinálové jazdy. Slovenskí reprezentanti, aktuálni majstri sveta, patria medzi horúcich favoritov na zlato.

K2: na najlepších nemali

Tarr a Vlček, rodáci z Komárna, sa chceli pred vyše mesiacom z K2 odhlásiť, ale už bolo neskoro, hrozili by im sankcie. Preto sa rozhodli, že sa pokúsia aj bez špeciálneho tréningu dosiahnuť čo najlepší výsledok. To sa im aj podarilo postupom do finále.

„Bolo vidieť, že nám chýba špeciálna príprava a na tie lode, ktoré sa na K2 sústredili, sme nemali,“ zdôraznil Juraj Tarr. „Neznepokojuje nás to, lebo sme vedeli, do čoho ideme a museli sme rátať aj s takýmto výsledkom. Česi i Francúzi sa chystali špeciálne na tieto preteky, ale finále im uniklo. Nakoniec bolo dobré, že sme štartovali v K2, lebo čakanie už bolo dlhé a takýto ostrý tréning bol dobrý,“ vysvetľoval 37-ročný Tarr.

Jeho parťák Erik Vlček doplnil: „Možno sme máličko sklamaní, lebo sme rátali, že by sme mohli vybojovať aspoň siedme miesto.“

Slováci sa v polovici trate držali na piatom mieste, ale postupne klesali. „Vyrovnanosť bola pomerne veľká, veď všetky lode skončili v rozpätí piatich sekúnd, čo nie je veľa. A keby sa išli preteky o hodinu, možno by bolo poradie iné, asi až na Nemecov, ktorí sú suverénni,“ hodnotil Tarr.

Po pretekoch ešte trénovali

Titul získali Nemci Max Rendschmidt a Marcus Gross, čo je očakávaný výsledok. Aj oni sa posadia do štvorkajaku. „Boli jasní favoriti a potvrdili to. Stretávame sa s nimi už dlhšie na rôznych súťažiach, dobre sa poznáme. V cieli sme sa bavili a ľutovali, že sme neboli s nimi na stupni víťazov. Dúfam, že v sobotu to bude inak,“ usmieval sa Tarr.

Slovenský reprezentant verí, že na preteky štvorkajakov sú skvele pripravení. „Ideme do toho. Išlo sa nám dobre aj v tréningoch, ale určite sa musíme pripraviť na náročné preteky.“ Vo štvrtok popoludní sa vybrali ešte na tréning aj s Myšákom a Linkom. „Ešte sme si dali trochu do tela, aby sa aj Denis s Tiborom zahriali, dostali do tempa. Potom už budeme oddychovať a koncentrovať sa na piatkovú súťaž.“

Tarr nemá obavy, že trieštili sily a rozptyľovali svoju koncentráciu na hlavnú disciplínu. „Káštvorku sme neohrozili, už sme si to vyskúšali aj v minulosti, pred rokom na kvalifikácii na olympiádu, vtedy sme nemali medzi disciplínami toľko času ako teraz a zvládli sme to,“ vysvetlil. Dvaja mladíci v čase ich súťaží neoddychovali, naplno trénovali. „Nebojím sa o nich, vedia o čo ide, je to ich prvá olympiáda a túžia po medaile. Už sa nevedia dočkať.“

Tarr nechce hovoriť pred súťažou K4 o konkrétnom umiestnení. „Ak vydáme zo seba všetko, na čo máme, budem spokojný. Uvidíme, na čo to bude stačiť. Ak budem mať pocit, že sme mohli ukázať viac, bude ma to hnevať. Všetky sily treba vydať v pretekoch,“ zdôrazňuje najstarší muž slovenskej vlajkovej lode K4.

Tréner: Urobili sme 101 percent

Aj tréner Peter Likér zdôrazňuje, že štvrtkové preteky vnímal ako dobrú prípravu. „V K2 sedeli pred olympiádou štyri razy, nešlo im to. S finále som rátal, veď pred dvoma rokmi sme boli aj v tejto disciplíne majstrami sveta a vlani boli štvrtí v najsilnejšej svetovej konkurencii. Medzi elitu v tejto disciplíne teraz nepatríme, ale v K4 áno a to chceme teraz potvrdiť,“ zdôraznil Likér.

Pripomína, že v Riu sú už pomerne dlho a Tarr s Vlčekom napokon chceli veľmi súťažiť, rozjazdiť sa na preteky. „Aj mladí dobre zvládajú situáciu, tiež by už radi išli na ostrý štart. Sú v pohode, nie sú vystresovaní, udržiavajú si chladnú hlavu.“

Taktika je jasná. Slovenská loď sa pokúsi o priamy postup do finále z rozjazdy, ale v nej narazí na Nemcov i Austrálčanov, čo je tvrdá konkurencia. „Chceme to dať aj na papier, že sme favoriti. Ale keď to nevyjde, nič to neznamená. Austrálčania v Londýne išli semifinále a vyhrali celú súťaž. Uvidíme, ako to zvládnu mladí, pre nich to bude premiérový olympijský štart.“

Podľa neho sú si všetci vedomí pozície favoritov. „To rozdeľuje obyčajného športovca od profesionálneho. Profesionál musí vedieť pracovať pod tlakom, to sa od neho očakáva. Urobili sme pre to, aby sme boli dobrí, 101 percent. A aj sme dobrí. Keby sme cestovali domov bez medaily, bolo by to pre nás sklamanie,“ vyhlásil Likér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Erik Vlček #Juraj Tarr