Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z čierneho koňa je favorit. Tóth túži po medaile

Je úradujúcim majstrom sveta a najväčším slovenským atletickým ašpirantom na pódiové umiestnenie. Už od 13.00 sa do medailového boja v Riu zapojí chodec na 50 kilometrov Matej Tóth. Pod sochou Krista Spasiteľa je najväčším favoritom na zisk zlatej medaily.

19.08.2016 06:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (13)

Noha ho nelimituje

„Tlak veľmi nevnímam. Som v očakávaní, či naplním očakávania fanúšikov, zväzu aj moje vlastné. Ako majster sveta si nemôžem dávať ambície len do najlepšej desiatky či dvanástky. Určite pôjdem s tým, že sa chcem uchádzať o pódiové umiestnenie. Päťdesiatka je dlhá a zradná disciplína. Očakávania a realita sú veľakrát dve rozdielne veci,“ povedal pre Slovenský atletický zväz člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Pred pár mesiacmi laboroval 33-ročný chodec so zapálenou šľachou. Tá ho však už nelimituje a zranenie neohrozilo jeho pestrofarebnú prípravu, počas ktorej absolvoval sústredenia vo Vysokých Tatrách, talianskom Livigne či záverečný blok v známom brazílskom stredisku Juiz de Fora.

„Som rád, že idem na olympiádu pripravený. Ešte pred niekoľkými týždňami som premýšlal nad tým, či má zmysel do Ria cestovať. Tieto myšlienky som však už hodil za hlavu. Zranená noha poslúcha a som pripravený na olympijskú trať. Veľmi sa teším na štart,“ ozrejmil.

Príprava bola podľa neho náročná, no svoj účel splnila. „Keď som po zranení prišiel na Štrbské pleso, už vtedy som sa cítil nadmieru dobre. S každým dňom pribúdali kilometre a tréningy sa skvalitňovali. Niekedy boli tvrdé, ale pomohli mi. Akonáhle som v talianskom Livignu odchodil 40 km, vedel som, že zvládnem aj päťdesiatku. Potvrdil som si, že môžem bojovať o najvyššie priečky.“

Najväčší favorit

Tótha čaká štvrtá účasť na olympiáde. V Aténach obsadil na 20 km 32. priečku, v Pekingu 2008 bol v rovnakej disciplíne o šesť pozícií lepší, pred štyrmi rokmi v Londýne už súťažil v kráľovskej päťdesiatke a obsadil piatu priečku.

„Idem do podobných podmienok ako napríklad v Londýne. Aj predtým som mal za sebou niekoľko sľubných vystúpení. Som podobne nastavený aj teraz s jediným rozdielom – budem v roli najväčšieho favorita. Pred štyrmi rokmi som bol skôr čiernym koňom. Teším sa na atmosféru, ktorá bude v Riu panovať. Pocit súťaženia na olympiáde sa nedá s ničím porovnať,“ vravel slovenský reprezentant.

Vo viac ako trojhodinovej ceste za historickou medailou mu budú stáť niekoľkí kvalitní súperi. „Konkurencia je silná a vyrovnaná. Najväčšími konkurentmi budú svetový rekordér Francúz Diniz, olympijský víťaz z Londýna Austrálčan Tallent, silní budú Japonci, Číňania, Ír Heffernann, Ukrajinec Glavan, Ekvádorec Chocho – a tak by som mohol pokračovať aj ďalej…,“ načrtol.

Sám najlepšie vie, že počas takých dlhých pretekov sa môže udiať čokoľvek. „Možno budem piaty a neskutočne šťastný, možno druhý a veľmi smutný. Umiestnenie budem hodnotiť až po pretekoch. Úplná spokojnosť príde až vtedy, keď mi bude na krku visieť medaila.“

Tóth vďaka minuloročnému víťazstvu na 34. ročníku Dudinskej päťdesiatky zaznamenal časom 3:34:38 h tretí najhodnotnejší výkon v histórii. „Teším sa na olympijskú dedinu a záverečný ceremoniál. Dúfam, že si pozriem aj nejaké iné športy. Rád by som sa zúčastnil niektorého z atletických večerov, finále kolektívneho športu, horskej cyklistiky aj s Petrom Saganom či finále K4, ktoré je na progame po mojej päťdesiatke.“

Spoločne s Tóthom sa v chôdzi na 50 km predstavia aj Dušan Majdán a Martin Tišťan, pre ktorých to bude olympijská premiéra. Od 19.30 je súťaž žien na 20 km, v ktorej sa predstavia Mária Gáliková a Mária Czaková.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Rio 2016