Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezabudnuteľné Rio: vyčerpaný Diniz, pokorený Johnson i zlaté legendy

Boli problematické i farebné. Každopádne jedinečné. A najmä plné mimoriadnych okamihov. Ponúkame vám desať momentov, pre ktoré si olympijské hry v Riu de Janeiro zapamätáte.

23.08.2016 15:25
Usain Bolt Foto:
Usain Bolt s maskotom hier Viníciusom.
debata (2)

Z obete klamár

Pýši sa dvanástimi olympijskými medailami. Rio však neopúšťal ako hrdina, ale ako klamár. Američan Ryan Lochte si so svojimi plaveckými kolegami vymyslel historku o lúpežnom prepadnutí. Tvrdil, že pri hlave mal priloženú pištoľ.

Skutočnosť? Podarená skupinka vystrájala na čerpacej stanici, kde v opitosti vyvolala potýčku. „Je mi ľúto, že som svojou nezrelosťou napáchal toľko rozruchu. Brazília si to nezaslúžila,“ kajal sa Lochte.

Klamár, klamár. Transparent s podobizňou Ryana... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
Ryan Lochte, transparent, Rio 2016 Klamár, klamár. Transparent s podobizňou Ryana Lochteho na Olympijskom štadióne v Riu.

Zlatá rozlúčka legiend

Pobrali toľko zlata, koľko vládali odniesť a zamávali na rozlúčku. Michael Phelps a Usain Bolt sa stali tvárami brazílskeho dobrodružstva. Americkému plavcovi vešali v Riu najcennejší kov na krk päťkrát, jamajskému šprintérovi tri razy. Pre oboch bola tohtoročná olympiáda poslednou v kariére.

Posledná zlatá medaila Michaela Phelpsa. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Michael Phelps Posledná zlatá medaila Michaela Phelpsa.

„Som legenda. Môžem sa porovnávať s Pelém či Alim,“ hovoril sebavedomo najrýchlejší muž planéty. So štyrmi zlatými ho v Riu predstihli len americká plavkyňa Katie Ledecká s gymnastickou krajankou Simone Bilesovou.

Usain Bolt po treťom zlate z Ria. Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Usain Bolt Usain Bolt po treťom zlate z Ria.

Nezlomnosť Tóthovho rivala

Nebojoval len so súpermi, ale aj so žalúdočnými problémami. A absolútnym vyčerpaním. Keď sa francúzsky chodec Yohann Diniz v jednom okamihu pretekov na 50 kilometrov zrútil k zemi, mnohým fanúšikom sa zatajil dych.

Po druhý raz zostali v šoku, keď sa nezlomný hrdina pokropil (akoby živou) vodou, pozviechal sa a pokračoval. Prišiel i do cieľa – na výbornej siedmej priečke. Oprávnene si zaslúži označenie – Bojovník Hier.

Senzácia z ôsmej dráhy

Rozprával o ňom, že je jeho vzorom, idolom. Len zopár minút po tom, ako ho prekonal. Juhoafrický šprintér Wayde van Niekerk vylepšil v Riu sedemnásť rokov starý rekord legendárneho Michaela Johnsona v behu na 400 metrov. Napriek tomu, že vo finále útočil z ôsmej dráhy.

„Bol to masaker. Niečo také som ešte nevidel,“ chválil svojho nástupcu Johnson. „Veril som, že ho raz prekonám,“ tvrdil Van Niekerk.

Juhoafričan Wayde van Niekerk aj so svojim... Foto: SITA/AP
Wayde van Niekerk Juhoafričan Wayde van Niekerk aj so svojim svetovým rekordom.

Skok po zlato

Ležala na zemi, vydýchavala a neverila, čo sa práve stalo. O svojom prvenstve v šprinte na 400 metrov rozhodla Bahamčanka Shaunae Millerová nevídaným skokom do cieľa. Američanku Allyson Felixovú vďaka nemu predstihla o 7 stotín sekundy.

„Mám odreniny, modriny, páli ma to. Ale mám zlato,“ tešila sa hrdinka. Jej počin pripomenul Supermana. Niet divu, že niektoré médiá ju v okamihu premenovali na Superženu.

Shaunae Millerová netradične zdolala Allyson... Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Shaunae Millerová, Allyson Felixová Shaunae Millerová netradične zdolala Allyson Felixovú v behu na 400 m.

Nositelia olympijskej myšlienky

Je to úžasný príklad fair-play, priateľstva, neochvejnej spolupatričnosti. Keď po polovici pretekov jedného z rozbehov na 5-tisíc metrov spadla Novozélanďanka Nikki Hamblinová na zem, chcela preteky vzdať.

Nedovolila jej to však Američanka Abbey D'Agostinová. Plačúcu súperku povzbudila, pomohla jej vstať a napokon obe prišli do cieľa. „Táto žena je symbolom olympijského ducha. Je neuveriteľná,“ hovorila Hamblinová.

K sympatickej dvojici sa pridalo aj gymnastické duo Li Un-ju z Kórejskej republiky a Un Čong Hong z KĽDR. Urobilo si selfie a poslalo svetu jasný – mierový – odkaz.

Zelená voda

Z nádherne modrej bola zrazu odstrašujúco zelená. Čo sa to stalo? Otázka, ktorú si kládli pri pohľade do bazéna skokani do vody. Riasy ju totiž zafarbili a športovcov znepokojili.

"Musíme vidieť dno bazéna. Viditeľnosť je v skokoch do vody mimoriadne dôležitá. Snáď z bazéna nebude močarina,“ hovoril Kanaďan Mitch Geller.

Voda v bazéne pre skokanov do vody je už... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
zelená voda, Rio 2016 Voda v bazéne pre skokanov do vody je už výrazne zelená.

Zlyhanie tenisových hviezd

Mával do hľadiska a plakal. Novak Djokovič sa zaradil k najväčším sklamaniam Hier. Tenisová jednotka sa lúčila s turnajom už po prvom kole, v ktorom ho zastavil neskorší finalista Juan Martín del Potro.

„Som smutný. Odchádzam príliš skoro. Túžil som po zlate,“ smútil Srb. Pridala sa k nemu aj líderka ženského rebríčka. Serena Williamsová opúšťala Rio po osemfinále.

Sestry Williamsové sa lúčia s olympijským Riom. Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Serena Williamsová, Venus Williamsová, Rio 2016 Sestry Williamsové sa lúčia s olympijským Riom.

Drzá a neférový

Radšej mala byť ticho, mysleli si mnohí. Americká futbalová brankárka Hope Solová neuniesla štvrťfinálovú prehru so Švédskom. „Prehrali sme s bandou zbabelkýň,“ odkázala súperkám s tvrdením, že ďaleko to nedotiahnu.

Mýlila sa. Severanky napokon brali striebro. V podobne neférovom duchu sa odprezentoval aj egyptský džudista Islam El Shehaby.

Izraelčanovi Oromovi Sassonovi nepodal po súboji ruku. Reagoval tak zrejme na výzvy z vlasti. Moderátor jednej z televízií mu odkázal, že ak čo i len nastúpi na zápas, bude zradca.

Hope Solová. Foto: Reuters, MARIANA BAZO
Hope Solová Hope Solová.

Protestný striptíz

Vyzliekli si tričká, nohavice, vyzuli topánky. Zostali len v trenírkach. Kuriózny záver mal zápas o bronz zápasníkov v kategórii do 65 kilogramov. Tréneri Mongolčana Mandakhnarana Ganzoriga sa po ňom vyzliekli.

Protestovali tak proti penalizácii svojho zverenca, ktorý sa predčasne radoval a napokon prišiel o medailu. „Tri milióny Mongolov čakali na bronzovú medailu. Vinou rozhodcov však máme prázdne ruky,“ hneval sa Byambarenchin Bayara, jeden z trénerov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016