Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lomnický: Tichonovo striebro je výsmech férovým športovcom

Najväčšie, najúspešnejšie a najemotívnejšie. Také bolo pre Marcela Lomnického (29) sobotnajšie finále mužského kladiva na olympiáde v Riu.

21.08.2016 16:29
Marcel Lomnický Foto: ,
Marcel Lomnický.
debata (27)

„Bojovať o medaily do posledného hodu bol úžasný pocit,“ vraví pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica.

Obsadili ste piate miesto. Ako hodnotíte váš najlepší výsledok na olympiáde?
Som veľmi spokojný. Každý deň chodím na tréning a driem s cieľom hádzať vo finále na vrcholnom podujatí. Tento rok sa mi to podarilo dvakrát. Najlepšia osmička v Riu bol najkrajší zážitok mojej kariéry.

V treťom finálovom pokuse ste sa museli zlepšiť, inak by ste do užšieho finále nepostúpili. S čím ste išli do kruhu?
Bola to nezávideniahodná situácia. Snažil som sa nespanikáriť a ísť si svoje. Napriek všetkému sa čo najviac uvoľniť a pokúsiť sa o technicky dobrý hod. Do kruhu som išiel s vnútorným pocitom, že v užšom finále už som aj napriek tomu, že to tak nebolo. Stále som rozmýšlal nad tým, čo spravím vo štvrtom a v piatom hode. Podarilo sa, hodil som o meter a pol ďalej.

Poradil vám pred ním aj Libor Charfreitag?
Za Liborom som prišiel po druhom hode a zhodli sme sa na technickej chybe, ktorú som spravil. To mi pomohlo, pretože niekedy pocity klamú. Do tretieho hodu som šiel aj s tým, že ju musím napraviť, čo sa podarilo.

Ako hodnotíte Charfreitagovu prítomnosť?
Posledné tri týždne pred finále mi dodal pohodu. Ísť hádzať dobre pripravený, sebavedomý a s čistou mysľou je veľmi dôležité. Vo finále rozhoduje hlava viac ako svaly. Preto bola jeho prítomnosť a psychická podpora veľmi dôležitá.

Až do poslednej chvíle ste bojovali o medaily. Nad čím ste premýšlali?
Bol to úžasný pocit, dal som do toho všetko. Som šťastný, celá tá drina stála za to. Veľakrát je ťažké trenovať bez kouča. Zvládam to už piaty rok a takmer z toho bola olympijská medaila. Určite mi to dodalo potrebnú motiváciu do ďalšej práce a napredovania.

Boli to vaše najväčšie preteky v živote?
Áno. A najúspešnejšie i najemotívnejšie. Posledné tri hody som si veľmi užil a nasával atmosféru. V atletike už lepší pocit neexistuje.

Zrejme existuje – s medailou…
No áno, sú ešte dva lepšie – cenný kov a zlatá medaila. Dostal som sa však veľmi ďaleko a dúfam, že mi táto skúsenosť pomôže v budúcnosti.

Striebro získal kontroverzný Bielorus Ivan Tichon. Ako vnímate to, že za doping niekoľkokrát potrestaný športovec mohol hádzať a vybojoval medailu?
Nie som s tým spokojný, pretože Ivan bol už trikrát prichytený a nemal v Riu čo robiť. Je to výsmech pre všetkých férových atlétov ako som ja. Tento rok ma už dvakrát obral o lepšie umiestnenie.

Ako ste reagovali na zlyhanie Pawla Fajdeka v kvalifikácii?
Bolo to obrovské prekvapenie, pretože Pawel bol tento rok suverénny a viem, že je momentálne v životnej forme. Myslím si, že to nezvládol v hlave. Na olympiáde v Londýne 2012 mal tri neplatné pokusy. Po prvom neplatnom hode v Riu znervóznel tak, ako pred štyrmi rokmi a už sa z toho nedostal.

S akými pocitmi pôjdete domov?
Pozitívnymi, najmä z dobre odvedenej práce a s tým, že to, čo robím, má zmysel. Finále mi ostane v pamäti do konca života. Už teraz som motivovaný do ďalšej práce. To som veľmi potreboval.

Aký je váš plán na najbližšie dni?
Sezóna sa pre mňa nekončí, budem ešte mesiac trénovať. Už na budúci víkend mám naplánovaný štart v Poľsku. Samozrejme, po sezóne si chcem od všetkého poriadne oddýchnuť – fyzicky aj psychicky.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Marcel Lomnický #Rio 2016 #hod kladivom