Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechytal, tak v devätnástich presedlal na bicykel

Miloval futbal a chcel byť slávnym brankárom. V devätnástich však presedlal na cyklistiku, ktorú mal hlboko zakorenenú v DNA. A rozhodne urobil dobre. Greg van Avermaet sa v sobotu stal v Riu nečakaným olympijským víťazom v pretekoch s hromadným štartom.

07.08.2016 22:00
Greg Van Avermaet Foto: ,
Greg Van Avermaet so zlatou medailou za triumf v pretekoch s hromadným štartom.
debata

Tridsaťjedenročný Belgičan vyťažil v závere veľmi náročných pretekov aj z nešťastia dvojice Nibali, Henao. Obaja pri zjazde spadli, Nibali má zlomené obe kľúčne kosti a Henao panvu. V úniku osamoteného Majku následne 1,5 kilometra pred koncom dostihol Van Amermaet spoločne s Fuglsangom a v špurte už rodák z Lokerenu nedal svojím súperom šancu.

„Je to najväčší titul, aký môžete získať. Profil trate mi príliš nevyhovoval, ale jednoducho som mal svoj deň. Záver bol perfektný. Nohy mi išli presne tak, ako som potreboval. Veľa jazdcov popadalo, ja som náročné kilometre v zjazde našťastie zvládol. Neriskoval som. Je to výnimočný moment,“ rozplýval sa jazdec tímu BMC.

K bicyklu sa dostal na súčasné pomery veľmi neskoro, no manko voči súperom dokázal zmazať tvrdou prácou i vrodenými danosťami. Cyklistike sa profesionálne venovali aj jeho otec a starý otec.

„Vo futbale sa mi darilo. Sníval som, že budem chytať v najvyššej súťaži. No v osemnástich som zrazu ostal sedieť len na lavičke. Tak som presedlal na šport, ktorí patril vždy k našej rodine. Celkom to funguje,“ vravel pred dvoma rokmi v rozhovore pre Velonews.

Po prvý raz na seba upútal pozornosť fanúšikov v roku 2008 tretím miestom na klasike E3 Harelbeke. Neskôr na prestížnej Vuelte triumfoval v jednej etape a získal zelený dres. V roku 2011 vyhral preteky Paríž-Tours, no v ďalších rokoch sa mu cenné triumfy vyhýbali, hoci na významných klasikách pravidelne obsadzoval miesta v prvej desiatke. Vlani vyhral 13. etapu na Tour de France, keď vo finiši zdolal Petra Sagana. Tento rok zas triumfoval v 5. etape, čím vyzliekol práve slovenského jazdca zo žltého dresu.

„Byť v žltom drese lídra je skvelý pocit. Splnenie sna. Vlani som mal radosť z prvého etapového víťazstva, ale teraz mám na konte okrem triumfu v etape aj žlté tričko. Takéto niečo sa deje raz za život a zajtra si to užijem najviac, ako sa bude dať. Cítil som sa dnes dobre, s Thomasom de Gendtom sme boli najsilnejší. V záverečnom stúpaní sa mi išlo dobre a veril som si, že ho môžem udržať za sebou. Chcel som získať žltý dres a dnes som zacítil šancu. Neviem, ako dlho si ho udržím, stačí mi aj jeden deň,“ vravel pred mesiacom so širokým úsmevom do televíznych kamier.

Žltý dres nosil tri etapy, po ôsmej ho z neho vyzliekol neskorší víťaz Froome.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #greg van avermaet