Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov viedla Barteková. Američanov Phelps, Rusov Teťuchin

Očakávané vyše dvojhodinové defilé športovcov na štadióne Maracaná bolo hlavným chodom slávnostného otvorenia olympijských hier v Riu de Janeiro.

06.08.2016 06:49
Rio 2016, slávnostný ceremoniál, Slovensko Foto:
Danka Barteková privádza výpravu Slovenska.
debata

Na legendárnom štadióne sa predstavili športovci z 205 krajín, plus nezavíslý tím a prvýkrát v histórii aj desaťčlenná ekipa utečencov, ktorí budú súťažiť pod olympijskou vlajkou. Slovensko priviedla ako 66. krajinu v poradí strelkyňa Danka Barteková.

Dovedna mala slovenská výprava na ploche 48 členov, z toho bolo 25 športovcov. Role vlajkonosiča sa zhostili aj ďalšie známe mená svetového športu. Američanom zavelil k nástupu s 18 zlatými medailami najúspešnejší olympionik histórie, plavec Michael Phelps, Talianov priviedla pôvabná plavkyňa Federica Pellegriniová, ktorá práve v deň začiatku hier oslávila 28. narodeniny.

Dopingovými okolosťami oklieštená ruská výprava sa predstavila pod vedením volejbalistu Sergeja Teťuchina, Francúzsko zastupoval v pretížnej funkcii úradujúci olympijský šampión nad 100 kg, džudista Teddy Riner.

Medzi osobnosťami s národnými symbolmi rezonovali aj veľké tenisové mená. Španielskym vlajkonosičom bol 14-násobný grandslamový víťaz Rafael Nadal, britským obhajca olympijského zlata vo dvojhre Andy Murray, Dánsko priviedla na plochu bývalá svetová jednotka Caroline Wozniacka.

Ako posledný tím nastupoval už tradične organizátor – tentoraz Brazília. Národná vlajka sa ocitla v rukách modernej päťbojárky Yane Marquesovej.

„V olympijskom svete sme si všetci rovní. Vyzývam všetkých športovcov na vzájomný rešpekt aj úctu, lebo také sú základné olympijské hodnoty. Žijeme vo svete, ktorý ich často neuznáva a aspoň v čase olympijských hier to spoločne zmeňme. Aj preto s hrdosťou vítame tu v Brazílii okrem ostarných športovcov aj utečenecký tím,“ uviedol v slávnostnom príhovore prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #Rio 2016 #Michael Phelps #Sergej Teťuchin