Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezident Kiska otvoril v Riu Slovenský dom. Asistovala mu česká hlava štátu

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska spolu s českou hlavou štátu Milošom Zemanom vo štvrtok popoludní o 16.45 h miestneho času (21.45 h SELČ) otvorili Slovenský dom v brazílskom Riu de Janeiro.

04.08.2016 23:12 , aktualizované: 05.08.2016 07:57
Andrej Kiska Foto: ,
Sprava: Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, prezident SR Andrej Kiska, prezident ČR Miloš Zeman a kajakárka Jana Dukátová počas slávnostného otovrenia Slovenského domu letných OH 2016.
debata

Slovenský dom sa nachádza na prestížnej ulici Avenida das Americás medzi olympijským parkom a slávnou plážou Copacabana. Na slávnosti nechýbal ani slovenský veľvyslanec v Brazílii Milan Cigáň. Dom bude reprezentatívnym miestom pre stretnutia slovenských olympionikov a ich hostí počas Hier XXXI. olympiády v tejto lokalite.

Prezident SR si v úvode ceremoniálu vyskúšal populárnu sambu s miestnou tanečnou skupinou Carioca Samba Show a neskôr v príhovore pripomenul, že olympiáda nie je len o sekundách, góloch či bodoch, ale aj o iných – vyšších hodnotách.

"Ešte ako Československo sme spolu boli na devätnástich olympiádach, získali dovedna 49 zlatých medailí a dovolím si povedať, že niet spolu dvoch krajín na celom svete, ktoré majú taký blízky vzťah ako Česko a Slovensko. Olympiáda je sviatok športu. Existujú rôzne majstrovstvá sveta či Európy, ale olympijské hry sú najväčšie. Sú aj sviatkom myšlienok, čestnosti, spolupatričnosti či vzájomnej podpory. Rovnako tak aj sviatkom priateľstva. To v dnešnej dobe znamená, že sa pod jednou strechou, v jednom meste a v jednej olympijskej dedine stretávajú ľudia rôznej farby pleti a náboženstiev, aby spolu priateľsky súťažili a ukázali silu olympijskej myšlienky,“ povedal Andrej Kiska.

"Som veľmi rád, že po štyroch rokoch sú tu znova olympijské hry. Slovenský olympijský dom by mal byť kúskom Slovenska v Brazílii v Riu de Janeiro. Kúskom Slovenska, ktorý ukáže našu pohostinnosť, naše dobré halušky, dobré víno či borovičku, ale najmä to, akí fantastickí ľudia sú zo Slovenska. Teším sa, že počas nasledujúcich dní sem ešte zavítam a verím, že tu spoločne oslávime aj nejaký spoločný úspech,“ poznamenal neskôr Andrej Kiska, ktorý sa zúčastnil aj na otvorení neďalekého Českého olympijského domu len o dve hodiny neskôr.

Pásku od Slovenského domu prestrihol prezident SR spolu s Milošom Zemanom, Milanom Cigáňom, reprezentantkou vo vodnom slalome Janou Dukátovou, prezidentom Slovenského olympijského výboru (SOV) Františkom Chmelárom a podieľal sa na tom aj zástupca samosprávy v Riu de Janeiro Pedro Spadale.

"Je veľmi príjemné, že máme také miesto, kde sa môžeme stretnúť a dať si napríklad domácu stravu. Zároveň môžeme byť s ľuďmi, ktorí nám fandia a najviac prajú úspechy,“ povedala po slávnosti Jana Dukátová, jedna zo slovenských nádejí na medailu vo vodnom slalome. "Prísť do Slovenského domu je príjemná zmena, keďže máme za sebou už dvojciferný počet dní tréningu. Je tam istý stereotyp a keď môžeme zmeniť prostredie a stretnúť iných ľudí, je to fajn,“ doplnila Dukátová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Rio 2016 #Andrej Kiska #František Chmelár