Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Riu organizátori finišujú, úplne všetko už asi nestihnú

Dva dni pred slávnostným otvorením Hier XXXI. olympiády finišujú organizátori s posledným prácami, ale je málo pravdepodobné, že všetko stihnú podľa pôvodných plánov.

02.08.2016 19:00
Olympijské tenisové centrum Foto: ,
Posledné stavebné úpravy prebiehajú aj pred Olympijským tenisovým centrom.
debata

„Cítiť, že sa olympiáda prakticky už začína a vidieť to aj v tempe odstraňovania rôznych nedostatkov, stále dosť vecí nefunguje tak, ako bolo sľúbené. Po celej dĺžke ešte nebola spojazdnená autobusová olympijská doprava BRT pre účastníkov podujatia. Viaceré zástavky sú vybudované, ale sú nefunkčné a nie je jasné, či budú vôbec slúžiť účastníkom,“ informoval z Ria olympijský atašé Ľubomír Souček, ktorý pracuje v dejisku olympiády desať dní.

Podľa neho aj všade inde sa v minulosti pred štartom Hier finišovalo, preto táto situácia nie je vôbec nová. „Čím viac sa blíži otvorenie, tým viac sa situácia približuje k normálu. Nedostatky, na ktoré narážame, určite neohrozia priebeh podujatia, nevidím to tragicky. Odvtedy, čo som do Ria prišiel, sa niečo zlepšilo. Organizátorom, zdá sa, dochádzajú financie, Rio sa ocitlo v stave finančnej núdze, domáci museli pristúpiť k rôznym úsporným opatreniam, týka sa to niektorých vecí, ktoré súvisia najmä so servisom a službami. Aj niektoré stavebné práce sú teraz pozastavené. Hlavné veci však budú dokončené,“ domnieva sa Souček.

V uplynulých dňoch sa vyskytli aj problémy v Olympijskej dedine, ubytovacie priestory neboli vždy pripravené, v izbách netiekla teplá voda, o čom sa presvedčili aj členovia slovenskej výpravy. „Urgovali sme niektoré nedostatky aj päť dní, napokon prišli údržbári a za niekoľko minút problém odstránili. Napríklad v našom prípade bol uzavretý prívod plynu, potom už teplá voda tiekla. V zariadeniach nepôsobia upratovacie tímy, museli vymeniť firmu, ktorá sa mala starať o poriadok a čistotu a situácia sa zlepšila. Takto sa postupne vychytávajú nedostatky.“ Niektoré výpravy sa spočiatku odmietli v dedine ubytovať. „Týkalo sa to Austrálčanov, ale neskôr sa ukázalo, že podobných prípadov bolo viac, len ich výpravy nemedializovali. Napríklad aj Peruánci mali po príchode neobývateľné izby a museli sa na niekoľko dní uchýliť v hoteli. Naši športovci mali len drobnejšie problémy,“ pokračoval Souček.

Slovenská výprava, ktorú tvorí 52 športovcov, nebude v Olympijskej dedine kompletná ani v čase začiatku olympiády. Niektorí športovci budú prichádzať do dejiska aj v priebehu súťaží. Napríklad aj jeden z tromfov slovenskej výpravy, chodecký majster sveta Matej Tóth pricestuje do Ria až 7. augusta, ďalší svetový šampión, cyklista Peter Sagan o ďalší týždeň neskôr.

Atletická časť výpravy sa navyše usadila asi 200 kilometrov severne od Ria, v meste Juiz de Fora, kde absolvuje záverečnú časť prípravy. Niektorí atléti pricestujú do Olympijskej dediny vo štvrtok, aby sa zúčastnili na otváracom ceremoniáli olympijských hier.

Ten sa uskutoční v piatok na štadióne Maracana, začne sa o ôsmej večer miestneho času, na Slovensku bude vtedy už hodina po polnoci z piatka na sobotu. Predpovede hovoria, že po krátkom ochladení v minulých dňoch, by malo byť v piatok počasie opäť príjemné, cez deň by mali vystúpiť teploty na 25 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Rio 2016