Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mutko neuspel, IAAF nezmení zákaz štartu ruských atlétov na OH

Minister športu Vitalij Mutko neuspel so svojou žiadosťou o umožnenie štartu na olympijských hrách v Riu de Janeiro čistým ruským atlétom. Mutko napísal list Medzinárodnej atletickej federácii, IAAF ale rozhodnutie nepustiť na hry všetkých ruských atlétov okrem "neutrálnej športovkyne" Darje Klišinovej nezmenila.

27.07.2016 12:58 , aktualizované: 13:32
Vitalij Mutko, olympioničky, Rusko Foto: ,
Členky ruského olympijského tímu sa fotia s ministrom šporu Vitalijom Mutkom pred stredajším stretnutím s prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (14)

Mutko oslovil šéfa IAAF Sebastiana Coa po tom, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v nedeľu nevyradil ruskú výpravu z OH ako celok, ale nechal rozhodnutie na jednotlivé federácie. Ruský minister žiadal IAAF, aby svoj predchádzajúci verdikt prehodnotila a umožnila štartovať v Riu atlétom bez dopingovej minulosti.

„Odpovedali sme pánovi Mutkovi, že pravidlá účasti v Riu zo strany IAAF potvrdila aj arbitráž CAS. Tá sa zaoberala odvolaním všetkých 67 atlétov a zamietla ich. Preto nie je dôvod na zmenu rozhodnutia,“ uviedla IAAF vo vyhlásení, ktoré zverejnil na twitteri novinár z televízie ITV Steve Scott.

Medzinárodná federácia vyradila kompletnú ruskú atletickú výpravu z Hier kvôli systematickému a štátom riadenému dopingu v krajine. Výnimkou je diaľkarka Klišinová, ktorá v Rusku nežije a podrobuje sa dopingovým kontrolám mimo tamojšieho systému. Všetkých 67 vyradených atlétov sa následne odvolalo, CAS ale minulý týždeň rozhodnutie IAAF potvrdilo.

Svetové športové zväzy od nedele zakázali kvôli dopingovej minulosti štart v Riu oficiálne takmer štyrom desiatkam ďalších ruských športovcov. Vyradili napríklad 22 z 28 veslárov či sedem plavcov. Naopak „zelenú“ dostali kompletné výpravy tenistov či športových strelcov, ku ktorým v stredu pribudli od príslušných federácií súhlasy pre všetkých triatlonistov, šermiara, gymnastu a tiež obidva volejbalové tímy.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Vitalij Mutko #IAAF