Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je to najrozumnejšie riešenie, vraví František Chmelár

František Chmelár, prezident Slovenského olympijského výboru a dlhoročný skúsený funkcionár, reagoval na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru o účasti Ruska na olympijských hrách v Riu bez športovcov s dopingovou minulosťou, pozitívne.

25.07.2016 08:00
Františšek Chmelár, Jozef Gönci, Danka Barteková Foto: ,
Predseda Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár počas podpisu prihlášky SOV na OH 2016.
debata (3)

„Jednotlivé medzinárodné športové federácie rozhodnú, ktorí ruskí športovci pôjdu do Brazílie. To je najrozumnejšie riešenie,“ tvrdí.

Očakávali ste podobné rozhodnutie alebo vás prekvapilo? Po štvrtkovom zamietavom verdikte Športového arbitrážneho súdu pre ruských atlétov sa verejná mienka v športovom hnutí prikláňala k celoplošnému zákazu…
Všetky podrobnosti nepoznám, no podobné rozhodnutie som očakával – a aj som si ho želal. Považujem to za najrozumnejšie riešenie nesmierne vypätej situácie v medzinárodnom olympizme. Pre Rusko je dobrá správa, že jeho športovci môžu cestovať na Hry. Ktorí to budú, o tom rozhodnú medzinárodné športové federácie. Ony majú najlepší prehľad o tom, ktorí ruskí športovci mali v minulosti problémy s dopingom. Medzinárodná atletická federácia ruských atlétov vylúčila, počkáme si, ako zareagujú ďalšie. Niektoré federácie vylúčili pretekárov aj z iných krajín, napríklad vzpieračská potrestala bulharských vzpieračov.

Nie je štátom riadený doping, o ktorom hovorila nedávna správa Svetovej antidopingovej agentúry, dôvodom na celoplošný zákaz účasti?
Na takýto rázny krok je potrebné mať neotrasiteľné dôkazy, nestačí vyjadrenie jedného človeka – Grigorija Rodčenkova – aj keď bol šéfom moskovského antidopingového laboratória. Napokon, dôkazy, ktoré sa objavili v súvislosti s atlétmi, viedli k ich vylúčeniu. Tak to má byť – kto dopoval, nesmie súťažiť pod piatimi kruhmi. Nemožno však na všetkých uplatniť kolektívnu vinu.

Viete si predstaviť, čo by priniesol celoplošný zákaz účasti Ruska?
Opakujem, pre šport i olympizmus je dobré, že k nemu nedošlo. Ak by sa tak stalo, znamenalo by to nepredstaviteľnú krízu vo svetovom športe.

Hry sa začnú o necelé dva týždne. Stihnú sa dovtedy jednotlivé federácie určiť, kto môže reprezentovať Rusko a kto nie?
Verím, že v najbližších dňoch, možno hodinách, musí byť v tom jasno. Je to zložité, ale dá sa to stihnúť.

V ruskej výprave malo byť 387 športovcov. Je možné, že po vyradení niektorých sa ešte môže ujsť miestenka aj slovenskému športovcovi?
Musíme si počkať, či príde k takémuto postupu. Skôr si myslím, že nie, ale je to otvorené.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #Rio 2016 #František Chmelár