Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zika odradila od Ria aj golfistu McIlroya

Obavy z možných následkov vírusu zika zvíťazili nad vôľou severoírskeho golfistu Roryho McIlroya predstaviť sa na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro.

22.06.2016 12:56
golf, Rory McIlroy Foto: ,
Rory McIlroy.
debata

Bývalý líder svetového rebríčka v stredu oznámil, že nebude v Brazílii pri návrate golfu do programu najväčšieho športového podujatia planéty po 112 rokoch. „Toto riziko nie som ochotný podstúpiť. Po rozhovore s najbližšími som si uvedomil, že zdravie mňa a mojej rodiny je nad všetko ostatné,“ vyhlásil prostredníctvom svojej zastupiteľskej spoločnosti štvornásobný víťaz turnajov kategórie major, ktorý mal v Riu reprezentovať Ír­sko.

„Sme z toho veľmi sklamaní, ale nič sa nemení na našom postoji, že rešpektujeme rozhodnutie jednotlivcov. Rory má osobné dôvody,“ reagoval Írsky olympijský výbor.

McIlroy už pred niekoľkými dňami poznamenal, že so snúbenicou Ericou Stollovou plánujú v najbližších rokoch založenie rodiny. Zika sa šíri komármi a pohlavným stykom. Ochorenie predstavuje veľké riziko najmä pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) napriek tomu tvrdí, že neexistuje dôvod pre posunutie termínu alebo zmenu dejiska olympijských hier, ktoré sa majú v dňoch 5.- 21. 8. 2016 uskutočniť v Brazílii.

„Nebezpečenstvo nakazenia je síce označované za nízke, ale riziko tu je a ja nie som ochotný ho znášať. Verím, že írsky ľud ma pochopí. Podpora fanúšikov doma aj v zahraničí pre mňa veľa znamená. Budem sa snažiť, aby som im to vynahradil,“ vysvetlil McIlroy.

Pre ziku odmietol cestovať do Ria aj austrálsky golfista Marc Leishman. Účasť na olympijských hrách odriekli tiež Adam Scott, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel či Vijay Singh, v ich prípadoch zavážil nabitý program.

debata chyba
Viac na túto tému: #Golf #Rory McIlroy