Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rutherford si nechal kvôli vírusu zika zmraziť spermie

Olympijský víťaz v skoku do diaľky Greg Rutherford z Veľkej Británie si nechal kvôli hrozbe vírusu zika, ktorý môže spôsobiť vývojovú poruchu u nenarodených detí, pred obhajobou zlata v Riu de Janeiro zmraziť spermie.

08.06.2016 11:38
Greg Rutherford Foto: ,
Greg Rutherford.
debata

Rutherfordova životná partnerka Susie Verrillová britským médiám povedala, že sa rozhodli k tomuto opatreniu preventívne, pretože chcú mať viac detí. „Zika nám robí starosti. Nie sme ľudia, ktorí hneď panikária, ale keď viac ako 100 lekárskych expertov povie, že by hry mali preložiť, aby sa zabránilo šíreniu (vírusu), je to pre nás dôležitý faktor,“ uviedla Verrillová, s ktorou má Rutherford syna.

Vírus zika, ktorý šíria komáre, môže spôsobiť mikrocefáliu, teda vývojovú poruchu, ktorá u ľudských plodov predčasne ukončuje rast mozgu. Medzi ľuďmi sa prenáša transfúziou krvi, z matky na plod a ojedinele aj pohlavným stykom. Najviac prípadov ochorení bolo zaznamenaných práve v Brazílii.

Svoju neúčasť na augustových OH v Riu odôvodnili práve obavou z vírusu zika cyklista Teja van Garderen a golfisti Vijay Singh a Marc Leishman.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zika #Greg Rutherford