Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chmelár bude spokojný s päťdesiatkou v Riu

Podľa prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Františka Chmelára bude SR na augustových olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro (5. - 21. 8. 2016) reprezentovať približne 50-členná výprava športovcov.

22.04.2016 14:46
František Chmelár Foto:
Prezident slovenského olympijského výboru František Chmelár.
debata

Uviedol to na piatkovom 49. valnom zhromaždení SOV v Bratislave a pripomenul, že v súčasnosti má právo štartu pod piatimi kruhmi 37 slovenských športovcov a ďalší piati – šiesti by mali pribudnúť v najbližších dňoch.

„V súčasnosti sú v plnom prúde kvalifikačné boje. Ak by sme v Riu mali 50-člennú výpravu športovcov, boli by sme spokojní. Napĺňalo by to predpoklady, s ktorými sme vstupovali do tohto štvorročného olympijského cyklu. Samozrejme, uvedomujeme si, že dostať sa na OH je z roka na rok náročnejšie, pretože konkurencia je čoraz kvalitnejšia. Preto musíme utvoriť čo najlepšie podmienky pre všetkých našich nádejných olympionikov, aby nás mohli čo najlepšie reprezentovať,“ zdôraznil Chmelár.

Prezident SOV v tejto súvislosti pripomenul aj netradičný rozsah problematiky športu, ktorý bol zahrnutý do aktuálneho Programového vyhlásenia vlády. „Je veľmi dobré pre slovenský šport, že aj súčasná politická špička si uvedomila jeho dôležitosť nielen pre vrcholových reprezentantov, ale aj širokú verejnosť. Je pre nás potešujúce, že na rozdiel od minulých rokov tentoraz sa oblasti športu venuje vo vyhlásení značný priestor. Len treba pripomenúť, že bez širokej športovej obce by sme ťažko vychovali špičku, ktorá nás môže reprezentovať na takých podujatiach, ako je olympiáda,“ povedal Chmelár a v inom duchu pokračoval: „Pre náš šport však nie je v súčasnosti dobré jeho delenie na populárne a menej populárne odvetvia, na úspešné a menej úspešné, na zaujímavé a menej atraktívne. Šport by mal byť v každom prípade jednotný, pretože žiadne odvetvie nie je zlé, podradné. Mrzí ma, že v súčasnosti dochádza k vzniku mnohých skupín, podskupín a podobných štruktúr, ktoré slovenskému športu neprospievajú. Ako športovci by sme mali byť jednotní. Súčasná doba je veľmi náročná, nemali by sme sa deliť.“

Člen VV SOV a vedúci slovenskej výpravy v Riu Peter Korčok informoval, že z 28 športov a 42 odvetví, v ktorých budú účastníci OH 2016 bojovať o medaily, sa už v tridsiatich dvoch uskutočnili testovacie súťaže. Športovci si na vlastnej koži mohli vyskúšať podmienky, ktoré im o približne sto dní poskytnú športoviská v Riu. „Štyridsať šesť percent objektov je už dlhšie fungujúcich, tridsať sa ešte buduje, ale Brazílčania robia všetko, aby účastníkov OH privítali v čo najmodernejších podmienkach. Zvyšok infraštruktúry budú dočasné stavby. Štát dbá na úsporný režim s dôrazom na ďalšie využitie objektov po skončení olympiády,“ uviedol.

Chmelár ešte na túto tému pripomenul, že Brazília je veľká krajina, ktorej obyvatelia milujú šport, a preto verí, že nedopustia, aby prvé OH na území Južnej Ameriky sa skončili nejakým veľkým fiaskom. „Doteraz som bol na mnohých olympiádach a pri všetkých tesne pred ich začiatkom vyplávali na povrch kauzy a správy o meškajúcej výstavbe, zaostávajúcej infraštruktúre, nesplnených plánoch a zámeroch, no nakoniec každá dopadla veľmi dobre. Nič z poplašných správ sa nepotvrdilo. Verím, že takáto situácia bude aj teraz v Brazílii,“ zdôraznil František Chmelár.

Na 49. valnom zhromaždení SOV zároveň vyhlásili držiteľov výročných ocenení za rok 2015. Nechýbali medzi nimi majstri sveta – chodec Matej Tóth, cyklista Peter Sagan, strelec Erik Varga a kvarteto rýchlostných kanoistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #František Chmelár